Opis przepisu
Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek robi się w kilka minut. Do ich przygotowania możesz użyć gotowego ciasta francuskiego oraz dowolną konfiturę, owoce czy nawet rozrobiony twaróg.
Przepis na: Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- konfitura z porzeczek Stovit
- 1 roztrzepane jajko
- cukier puder po upieczeniu
Zobacz również:
Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Ciasto francuskie kroimy w równe kwadraty (ok. 12). Na środek każdego nakładamy łyżkę gęstego dżemu z porzeczek. Brzegi ciastek smarujemy jajkiem roztrzepanym, następnie złożyć na pół, oczywiście po przekątnej, by utworzyły się nam trójkąty. Zlepiamy ciastka a boki dociskamy lekko widelcem. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy ich wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut, aż ciasto będzie złote, wyrośnięte i chrupiące.
Komentarze
nawet ja sobie z nimi poradziłem :>