Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

5/5 (12 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 25 min pieczenia

Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

Opis przepisu

Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek robi się w kilka minut. Do ich przygotowania możesz użyć gotowego ciasta francuskiego oraz dowolną konfiturę, owoce czy nawet rozrobiony twaróg.

Przepis na: Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • konfitura z porzeczek Stovit
  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier puder po upieczeniu
Wyślij emailem

Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Ciasto francuskie kroimy w równe kwadraty (ok. 12). Na środek każdego nakładamy łyżkę gęstego dżemu z porzeczek. Brzegi ciastek smarujemy jajkiem roztrzepanym, następnie złożyć na pół, oczywiście po przekątnej, by utworzyły się nam trójkąty. Zlepiamy ciastka a boki dociskamy lekko widelcem. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy ich wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut, aż ciasto będzie złote, wyrośnięte i chrupiące.


Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 12

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
kamil
kamil
6 lat temu

nawet ja sobie z nimi poradziłem :>