Rewelacyjny krem czosnkowy z chlebowymi grzankami! Świetnie rozgrzewa na chłodniejsze zimowe dni 🙂 Jest mocno czosnkowa, dodaje do niej zawsze dużo pietruszki, a zagęszczam głównie ziemniakami. Robiłam różne podchody do tej zupy, ale w tym wydaniu smakuje mi najbardziej.
Przepis na: Rozgrzewający krem czosnkowy
Składniki:
- 2 litry wody
- pieprz, sól
- natka pietruszki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 6 większych ząbków czosnku
- 1/2 cebuli (wcześniej podsmażonej na patelni)
- 4 większe ziemniaki
- 1 serek topiony (ja użyłam serek topiony z ziołami firmy Hochland 100 g)
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 5 kromek chleba
- 1 łyżka masła
Zobacz również:
Rozgrzewający krem czosnkowy - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na połówki i wrzucamy do bulionu. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy chwilkę na patelni wraz z małą ilością masła lub oleju. Dodajemy do zupy.
Krok 3
Po chwili w szklance mieszamy ze sobą śmietanę, mąkę i troszkę wody. (aż nie będzie żadnych grudek!) Wlewamy do bulionu. Odrobinę natki pietruszki kroimy drobno, serek dzielimy na mniejsze kawałki-wszystko wrzucamy do zupy. Widelcem sprawdzamy czy nasze ziemniaki się już ugotowały, jeżeli już będą miękkie to możemy blenderem wszystko zblendować ze sobą.
Krok 4
Komentarze
Czy ten korzeń pietruszki na którym gotuje bulion też blenduje?