Nie miałam za dużo składników w lodówce i myślałam, że już nic nie uda mi się upiec a jednak udało się! Powstała świetna rolada budyniowa z galaretką, mięciutka, delikatna- na pewno Ci posmakuje :). Rolada ma fajny kształt, łatwo się kroi. To takie idealne co nieco do jedzenia na babskie pogaduszki.
Przepis na: Rolada budyniowa z galaretką
Składniki:
Biszkopt na roladę:
- szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- budyń waniliowy
- 400 ml mleka
- 32 g cukru waniliowego (2 opakowania)
- 1 galaretka np. agrestowa
Wyślij emailem
Zobacz również:
Rolada budyniowa z galaretką - przepis krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od zrobienia galaretki według przepisu na opakowaniu. W misce zalewamy wodą galaretkę, mieszamy. Keksówkę wykładamy szczelnie np. sreberkiem i tężejącą galaretkę nalewamy do foremki.
Krok 5
W wysmarowanej tłuszczem foremce wylewamy nasz biszkopt. Równamy i wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok 20 minut.
Krok 6
Gorący biszkopt przekładamy na szmatkę lub mały ręcznik, zdejmujemy papier, układamy wzorem do zewnątrz i rolujemy. Zostawiamy w takim zwinięciu przynajmniej na 20 minut aby przestygł.
Krok 7
Budyń waniliowy robimy według instrukcji na opakowaniu, jednak dodajemy 400 ml mleka (zamiast 500 ml).
Krok 8
Wyciągamy szmatkę z biszkopta i nakładamy budyń, wyciętą nożem galaretkę, ponownie rolujemy. Ja nadzianą już roladę umieściłam w keksówce i włożyłam na noc do lodówki.
Komentarze
Po prostu pyszne.