Rolada budyniowa z galaretką

4.5/5 (2 ocen)
Tym razem klasyka - rolada budyniowa z galaretką. Pyszne ciacho, które świetnie sprawdzi się jako wypiek bez specjalnej okazji.
rolada biszkoptowa

Nie miałam za dużo składników w lodówce i myślałam, że już nic nie uda mi się upiec a jednak udało się! Powstała świetna rolada budyniowa z galaretką, mięciutka, delikatna- na pewno Ci posmakuje :). Rolada ma fajny kształt, łatwo się kroi. To takie idealne co nieco do jedzenia na babskie pogaduszki.

Przepis na: Rolada budyniowa z galaretką

Składniki:

Biszkopt na roladę:

  • szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • budyń waniliowy
  • 400 ml mleka
  • 32 g cukru waniliowego (2 opakowania)
  • 1 galaretka np. agrestowa
Wyślij emailem

Rolada budyniowa z galaretką - przepis krok po kroku

Krok 1

 Rolada budyniowa z galaretką

Zaczynamy od zrobienia galaretki według przepisu na opakowaniu. W misce zalewamy wodą galaretkę, mieszamy. Keksówkę wykładamy szczelnie np. sreberkiem i tężejącą galaretkę nalewamy do foremki.


Krok 2

Rolada budyniowa

Białka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach miksera.


Krok 3

rolada budyniowa

Dodajemy żółtka, miksujemy.


Krok 4

Przepis na roladę

Dodajemy pozostałe składniki na biszkopt, mieszamy.


Krok 5

Przepis na roladę

W wysmarowanej tłuszczem foremce wylewamy nasz biszkopt. Równamy i wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok 20 minut.


Krok 6

rolada biszkoptowa

Gorący biszkopt przekładamy na szmatkę lub mały ręcznik, zdejmujemy papier, układamy wzorem do zewnątrz i rolujemy. Zostawiamy w takim zwinięciu przynajmniej na 20 minut aby przestygł.


Krok 7

rolada budyniowa

Budyń waniliowy robimy według instrukcji na opakowaniu, jednak dodajemy 400 ml mleka (zamiast 500 ml). 


Krok 8

rolada

Wyciągamy szmatkę z biszkopta i nakładamy budyń, wyciętą nożem galaretkę, ponownie rolujemy. Ja nadzianą już roladę umieściłam w keksówce i włożyłam na noc do lodówki. 

rolada budyniowa

rolada biszkoptowa

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Basia
Basia
8 lat temu

Po prostu pyszne.