Nowym elementem mojej załogi kuchennej stał się od niedawna robot planetarny GOCLEVER KITCHEN MATE. Jak do tej pory zawsze sobie radziłam jedynie mikserem ręcznym, ewentualnie używałam do niego misy (raczej na potrzeby nagrywania filmików).
Robot ten posiada:
- Bogate wyposażenie: mocny hak, mieszadło, ubijaczka, końcówka szatkująca (3 rodzaje ostrzy)
- Maszynka do mięsa (3 rodzaje sitek w komplecie)
- Szklany blender kielichowy
- Misa ze stali nierdzewnej o pojemności 6,5L z pokrywą
- 7 funkcji: miksowanie, ubijanie, wyrabianie ciasta, mielenie mięsa, blendowanie, siekanie, szatkowanie
- 6 prędkości działania + moduł pulsacyjny
- Moc 1200W (szczytowa 1800W)
- Antypoślizgowe nóżki (przyssawki)
Tyle funkcji w jednym robocie nigdy nie było mi dane! Kupienie osobno blendera, maszynki do mielenia, a także miksera po pierwsze dużo kosztuje, a po drugie zajmuje sporo miejsca. Ja niestety mam malutką kuchnię (jeszcze! 🙂 ) i muszę się mocno pogimnastykować żeby wszystkie sprzęty uporządkować w szafkach oraz żeby było łatwo je wyciągać. Dlatego uważam, że dla osób takich jak ja, posiadanie tego robota jest istnym zbawieniem. Pewnie to czytasz i myślisz, że kosztuje on majątek! Muszę Cię jednak wyprowadzić z błędu – sprawdź sam klikając poniżej 🙂
Robot Kuchenny Wielofunkcyjny GOCLEVER świetnie sprawdził się podczas moich przedświątecznych przepisów na bloga. Od kilku dni jest moim najlepszym przyjacielem w kuchni i muszę przyznać, że to jeden z najłatwiejszych sprzętów do testów jakie używałam. Jest bardzo instynktowny w użytkowaniu, poszczególne elementy z łatwością można wyciągnąć w celu umycia. Fajnie się prezentuje na kuchennym blacie, dzięki swojemu nowoczesnemu designowi.
Przy jego użyciu wykonałam 3 świąteczne przepisy:
- muffinki reniferki
- krokiety z kapustą i grzybami
- shake bananowo-piernikowy z bitą śmietaną
Przepis na: MUFFINKI RENIFERKI
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 45 min
Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
- 1/2 gęstego dżemu np. czarna porzeczka
- M&MSy
- precelki
- biszkopty okrągłe
- białe draże
- Nutella lub krem czekoladowy
Wszystkie składniki na muffinki dodajemy do misy miksera.
Miksujemy na małych obrotach (u mnie na 2). Ciasto będzie gęste, jednak bez problemu można je łyżką nałożyć do silikonowych foremek.
Gotową masę przekładamy do silikonowych foremek: nakładamy łyżkę ciasta, łyżeczkę dżemu oraz przykrywamy znowu łyżką ciasta. Piec ok 20-25 minut w temp. 190 stopni. Gdy przestygną to każdą muffinkę smarujemy delikatnie Nutellą aby zrobić “cerę” reniferków. Nakładamy biszkopt jako buzię, czerwonego lub brązowego M&MSa jako nos. Oczy robimy z białych draży, gałki oczne z czekolady. Z precelków robi zaś uszy. Gotowe!
Przepis na: KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Łącznie: 120 min
Składniki :
naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 2 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 20 dag pieczarek
- 60 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i borowiki)
- 1 cebula
- sól oraz pieprz do smaku
dodatkowo:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia krokietów
Do misy blendera wlewamy wodę, mleko, a także dodajemy jajka, sól i olej krótko zmiksować. Stopniowo dodajemy mąkę. Smażymy naleśniki z obu stron (ja smażę zazwyczaj na suchej patelni, ewentualnie przed usmażeniem pierwszego naleśnika można patelnię lekko oblać olejem).
Grzyby suszone zalewamy letnią wodą i moczymy ok. 2 godzin. Następnie gotujemy je do miękkości. Kapustę ugotować do miękkości.
Grzyby suszone studzimy, kroimy na drobniejsze kawałki.
Pieczarki mielimy w maszynce.
Na małej ilości oleju smażymy pokrojoną drobno cebulkę (można ją ewentualnie zmielić również w maszynce). Gdy się zeszkli to dodajemy zmielone pieczarki, pokrojone grzyby oraz odciśniętą z nadmiaru wody kapustę kiszoną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
Na każdy naleśnik nakładać jedną lub dwie łyżki farszu. Rozsmarować po powierzchni. Składałam w ,,kopertę”, a z kolei boki zwijałam w rulon. Następnie rozbiłam jajka w miseczce, dodałam odrobinę soli i pieprzu.
Krokiety moczyłam w rozmąconych jajkach, a następnie obtaczałam w bułce tartej i smażyłam na oleju z obu stron. Smacznego
Przepis na: SHAKE BANANOWO-PIERNIKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ
Łącznie: 10 min
Składniki :
- 200 ml mleka
- 1 banan
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka syropu cynamonowego
- 50 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo:
- bita śmietanka w sprayu
- szczypta cynamonu
Do kielicha blendera dodajemy wszystkie składniki.
Blendujemy przez kilka sekund. Przelewamy do szklanki, dekorujemy bitą śmietaną oraz posypujemy cynamonem.