Tym razem mam dla Was coś naprawdę pysznego – PROSTE ciasto z owocami i maślaną kruszonką! Składa się z mięciutkiego ciasta, porzeczek czerwonych, borówek oraz maślanej kruszonki. Czas jego wykonania to 15 minut plus 50 minut pieczenie. Ważne, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Zapraszam do obejrzenia filmiku, który znajduje się poniżej. Z pewnością ułatwi on wykonanie tego przepisu.
Przepis na: PROSTE ciasto z owocami i kruszonką!
Łącznie: 15 min + 50 min pieczenia
Liczba porcji: 12
Składniki :
Ciasto:
- 4 jajka ( w temp. pokojowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 150 g jogurtu greckiego
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Owoce:
- 150 g porzeczek
- 100 g borówek
Krok 1
W misce miksujemy jajka oraz cukier na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut), wlewamy olej, dalej miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę, na końcu jogurt grecki. Masa powinna wyjść dosyć gęsta.
W kielichu blendera ręcznego miksujemy mąkę, cukier, masło przez kilka sekund aż powstanie kruszonka.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem foremki (u mnie o wymiarach 18 x 26 cm). Równomiernie rozrzucamy owoce, a na nie kruszonkę. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg.