Placuszki owsiane z bananem to pomysł na zdrowe i sycące śniadanie, deser czy przekąskę do pracy, szkoły. Ich wykonanie nie wymaga nawet użycia miksera. Wystarczy dojrzałego banana rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać całość za pomocą łyżki. To naprawdę proste placuszki owsiane! Do ich usmażenia wystarczy mała ilość np. oleju kokosowego. Można je podawać bez jakichkolwiek dodatków. Ja delikatnie oprószyłam je cukrem pudrem i podałam z ulubioną konfiturą malinową.
Kalorie wyliczyła za mnie darmowa aplikacja Fitatu.
Porcja placuszków (4 większe placuszki, o wadze 240 g) to 430 kcal. W 100 g (czyli ok. 2 mniejsze placuszki) – 180 kcal.
Wartości odżywcze w porcji 240 g:
- Białka – 16,14 g
- Tłuszcze – 8,68 g
- Węglowodany – 72,62 g
- Błonnik – 7,92 g
Na zdjęciu jest podwójna porcja placuszków (dla dwóch osób). Wychodzi z przepisu 8 placków.
Przepis na: Placuszki owsiane z bananem
Składniki:
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych (ok. 1/2 szklanki)
- 1 jajko
- 1 banan
- 15 g mąki pszennej (1 łyżka)
- szczypta cynamonu
Dodatkowo (opcjonalnie):
- konfitura z malin Stovit
- odrobina cukru pudru do oprószenia
Zobacz również:
Komentarze
Pyszne, w końcu placki, które nie rozwalają się na patelni, dzieciaki wołają o dokładkę 😁
Bardzo się cieszę, że dzieciom smakują! 😍
Takie sniadanko najlepsze! Lubie platki owsiane w takich placuszkach :))
Rzeczywiście szybko, prosto i smacznie 🙂 Chętnie zabierzemy takie do pracy!