Pizza na spodzie z kalafiora

0/5 (0 ocen)
Pizza na spodzie z kalafiora

Nadszedł mój dzień z Hortex! 🙂 Nie wiem dlaczego, ale jakimś cudem przeoczyłam konkurs na Durszlaku, który polega na przygotowaniu pysznego, kolorowego dania z użyciem soków lub mrożonek Hortex. Uwielbiam takie zadania, rywalizację wśród zawodników ponieważ nawet jeśli przegrywam to się nie załamuję tylko wręcz przeciwnie, z każdym następnym konkursem staram się jeszcze bardziej, aby wymyślać jeszcze ciekawsze dania oraz robić lepsze zdjęcia… Co do fotografowania to jest to od niedawna moja niesamowita pasja (no zaraz po największej pasji jaką jest gotowanie). Mam nadzieję, że przyjdzie kiedyś taki dzień, kiedy w pełni będę zadowolona ze swoich postępów i uznam, że doszłam właśnie do tego poziomu zdjęć, do których tak uparcie dążyłam 🙂

Zadanie konkursowe było dość ogólne, ze względu na szeroki asortyment Hortexu więc postanowiłam wykonać moją ulubioną pizzę na spodzie z kalafiora! Jest ona bardzo prosta do wykonania, a zarazem lekka i niesamowicie dobra. Uprzedzam od razu, że nie jest to typowe ciasto na pizzę lecz jeżeli dobrze zblendujecie kalafior będzie on nie wyczuwalny, nadaje jedynie delikatny posmak.

Chciałam zrobić więcej zdjęć, ale mój chłopak jak zwykle co chwilkę się pytał czy już może zjeść bo tak pięknie pachnie w całym mieszkaniu… No i była tak dobra, że musiałam na szybko robić drugą, bo pierwsza zniknęła w oka mgnieniu! <3

Przepis na: Pizza na spodzie z kalafiora

Składniki:

Ciasto:

  • 2 opakowania kalafiora (różyczki) Hortex
  • 2 jajka
  • 10 dag żółtej mozzarelli (na tarce o drobnych oczkach)
  • szczypta oregano, ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego (u mnie domowej roboty)
  • 10 dag startego żółtego sera np. mozzarelli
  • 1 laska kiełbasy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • świeża rukola (po upieczeniu)
  • zioła prowansalskie
Wyślij emailem

Pizza na spodzie z kalafiora - przepis krok po kroku


Krok 1

Pizza na spodzie z kalafiora

Rozmrożony kalafior gotujemy w garnku (woda ma przykryć w całości kalafior) przez około 20 minut. Odcedzamy kalafior najpierw za pomocą sitka. Przesypujemy znowu do garnka, blendujemy na gładką masę. Wkładamy na środek bawełnianej ścierki i wyciskamy jeszcze kalafior z nadmiaru wody. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia.


Krok 2

Pizza na spodzie z kalafiora

 Odciśnięty kalafior przekładamy do garnka, dodajemy jajka, starty ser, (ewentualnie 2, 3 łyżki mąki gdyby ciasto było zbyt rzadkie) i przyprawy. Mieszamy za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą. Nasze ciasto nakładamy na blaszkę. Formujemy z ciasta okrąg (masa będzie dość sypka), nakładamy pozostałe składniki i pieczemy przez około 15-20 minut. Posypujemy świeżą  rukolą. Smacznego!


Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mralicious
Mralicious
5 lat temu

Czy z tej porcji w przepisie wychodzi taka jedna mała pizza? 🙂

Tasteandcook.pl
Tasteandcook.pl
6 lat temu

Wygląda i brzmi pysznie 🙂 musimy sprobowac 🙂