Już kilka razy przymierzałam się do piernika. Nigdy jakoś specjalnie za nim nie przepadałam i nie spieszyło mi się z jego wykonaniem – aż do dzisiaj 🙂 Teraz jest akurat sezon na orzechy, mam ich na ogródku bardzo dużo więc postanowiłam je wykorzystać do jakiegoś placka. Padło na piernika, ale takiego z dużą ilością orzechów oraz powideł śliwkowych. Przepis jest sprawdzony, wykonywany wielokrotnie przez moją babcię. Ja go tylko delikatnie zmodyfikowałam i muszę przyznać, że wyszedł naprawdę bardzo smaczny, aromatyczny i delikatnie wilgotny. Po upieczeniu dodatkowo piernik można polać go polewą czekoladową.
Przepis na: Piernik z orzechami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 6 łyżek powideł śliwkowych
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag orzechów
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Zobacz również:
Piernik z orzechami - przepis krok po kroku
Krok 3
Krok 5
Krok 7
Komentarze