Mój pierwszy przepis na pieczone udka! Sama jestem w szoku… Często je przygotowuję jako pomysł na szybki obiad i nie wiem jakim cudem jeszcze nigdy nie pojawiły się na blogu. Najczęściej przygotowuję do udek marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, świeżych ziół np. bazylii, koperku lub pietruszki. Nacieram udka dzień wcześniej, aby przez noc się zamarynowały, nabrały fajnego aromatu, a następnego dnia tylko wstawiam je do piekarnika! : ) Po upieczeniu posypać je lekko sezamem i udekorować listkami bazylii. Świetnym dodatkiem do nich będą pieczone ziemniaczki lub frytki z batatów.
Przepis na: Pieczone udka z warzywami
Składniki:
- 4 udka (dramstiki) z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 5 świeżych listków bazylii + kilka do dekoracji po upieczeniu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta soli i pieprzu
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1/3 puszki groszku
- czarne oliwki Stovit – ( Bulerias )
- łyżeczka sezamu ( po upieczeniu )
Zobacz również:
Pieczone udka z warzywami - przepis krok po kroku
Krok 1
Komentarze
Wlasnie się udka pieką 🙂 do tego zrobilam ziemniaczki z koperkiem 😛