Pieczona karkówka na słodko- z suszoną żurawiną i morelami. To jedno z moich ulubionych dań. Żurawinę uwielbiam pod każdą postacią, czy to w ciastach, czy jako dodatek do różnorakich mięs. Dobrze wypieczona karkóweczka jak dla mnie idealnie komponuje się na słono jak i na słodko więc użycie żurawiny i moreli sprawdziło się w stu procentach. Jeżeli planujecie zrobić prosty i wykwintny obiad np. na niedzielne, rodzinne spotkanie to ta propozycja na pewno wszystkich zachwyci i sprawi, że część osób będzie chciała sporą dokładkę.
Przepis na: Pieczona karkówka z żurawiną i morelami
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 90 min
Liczba porcji: 18
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 4 łyżki mąki
- 5 dag suszonej żurawiny
- 5 dag suszonych moreli
- sól
- pieprz
Karkówkę kroimy w grubsze plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni z łyżką oliwy podsmażamy każdy kawałek mięsa z obu stron. Lekko podsmażone plastry karkówki układamy w żaroodpornym naczyniu. Wlewamy pół szklanki wody, posypujemy suszoną żurawinę oraz morele. Piec około godzinę w temp. 170 stopni.