Zobacz również:
Jak dla mnie w gotowaniu liczy się nie tylko efekt końcowy, szybkie zjedzenie czegokolwiek. Gotowanie samo w sobie powinno dawać przyjemność, odrobinę relaksu po ciężkim dniu pracy lecz trudno to osiągnąć bez dobrej jakości sprzętów kuchennych. Kiedyś było mi obojętne na czym smażę lecz wszystko się zmieniło odkąd prowadzę bloga, uczestniczę dwa razy w miesiącu w warsztatach kulinarnych, na których sprzęt jest zazwyczaj z najwyższej półki. Nie chodzi tu tylko o prestiż i sztuczne zachwalanie drogich sprzętów. Z czasem sama widzę niesamowitą różnicę między blenderami, patelniami, a o nożach już nie wspomnę! Wychodzę z założenia, że warto kupić jedną, a porządną rzecz niż mieć kilka kiepskich, które zaraz się rozwalą. Może to złe porównania, ale mam tak samo z butami: lepiej kupić jedne skórzane na zimę i mieć je na kilka lat niż co roku kupować najtańsze, które prawdopodobnie i tak będą zaraz przemakać.
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczką patelni dwustronnej, zamykanej Happycall Standard Titanium.
Już na pierwszy rzut oka widać, że jest to patelnia z wyższej półki. Jak dla mnie wizualnie jest wykończona bardzo fajnie.
Cechuje się ona wyjątkową plazmową powłoką, która to właśnie wpływa na świetne przewodzenie ciepła, wytrzymałość oraz nieprzywieranie. Największy jej atut to szczelne zamykanie (na zasadzie magnesu), dzięki któremu unikamy chlapania się tłuszczu. Idealnie sprawdzi się do przygotowywania potraw jak omlet, pizza z patelni, różnego rodzaju mięsa, placuszki czy owoce morza. Wszystko można w bardzo łatwy sposób przewracać wykonując mały przewrót patelnią (a nie jest ciężka więc nawet z cięższym mięchem poradzimy sobie bez najmniejszych problemów), a dodatkowo równomiernie dosmażymy obie strony.
Efektywna powłoka tytanowa z Dow Corning z USA, zmniejsza czas pieczenia i niweluje przywieranie. Budowa patelni dwustronnej z linii Titanium, wraz z silikonowym uszczelnianiem, potrzebuje minimalną ilość energii do pieczenia. Piekąc na mniejszym ogniu zachowujesz więcej składników odżywczych, minimalizując zapach i dym. Dzięki odpowiednio dobranej wysokości naczynia, unikniesz sprasowania żywności, a zapewnisz dokładne dopieczenie. Dzięki silnemu, magnetycznemu złączu mamy pewność w zamknięciu i łatwym obracaniu patelni. Konstrukcja patelni zaprojektowana jest w taki sposób, że patelnia po otwarciu nie brudzi powierzchni grzewczej. Gdyż wszystko z górnej powierzchni skapuje na dolną. Patelnia wykonana jest w całości z materiałów bezpiecznych dla zdrowego żywienia i użytkowania – stalowe i ciepłoodporne materiały w rączce, aluminium, silikon.
Test konsumencki:
Odkąd w ręce wpadła mi ta patelnia wiedziałam, że pierwsze co na niej wykonam będzie to omlet. I to nie byle jaki omlet tylko taki z dużą ilością warzyw, przypraw. Uwielbiam takie sycące śniadania, lecz do tej pory często mi się rozwalał podczas przewracania na drugą stronę. Mam patelnię o dużej średnicy więc ciężko go było przewrócić bez jego najmniejszego uszczerbku. Ta patelnia jest w tym przypadku istnym wybawieniem. Nawet po dodaniu małej ilości masła omlet idealnie się przewrócił, równomiernie przysmażył, przełożył na talerz, a co najlepsze – po usmażeniu omleta patelnia była praktycznie czysta. Wystarczyło ją przetrzeć papierowym ręcznikiem.
Omlet z warzywami
Porcja dla 2 osób.
Składniki:
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej
- kilka plasterków szynki lub kiełbasy
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na rozgrzana patelnię dodajemy masło, pokrojoną drobno cebulę, czosnek, smażymy do ich zeszklenia. Po chwili dodajemy pokrojone papryki, szynkę oraz połowę szczypiorku (resztę zostawiamy do dekoracji omleta), smażymy na średnim ogniu, po chwili robimy przewrót patelni i znowu smażymy ze dwie minutki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, dodajemy żółtka, mleko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu, miksujemy kilka sekund. Masę jajeczną wylewamy na warzywa. Smażymy najpierw ok. 2 minut z jednej strony, następnie robimy szybki przewrót i znowu smażymy ze dwie minutki.
Placuszki budyniowe
Często przygotowuję je na śniadanie lub kolację więc postanowiłam, że wypróbuję te pyszne, puchate placuszki budyniowe pachnące wanilią na patelni dwustronnej. Również w tym przypadku ilość tłuszczu zmniejszyłam do minimum, placuszki pięknie się przewracały razem z patelnią, równomiernie przysmażyły, a po usmażeniu wystarczyło patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- ulubiona konfitura na wierzch (po usmażeniu)
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą przez ok. 20 sekund, tak aby się jedynie połączyły. Na rozgrzaną patelnię nakładamy dwa placuszki, smażymy ok. 1-2 minut, szczelnie zamykamy i przewracamy patelnię, aby placuszki równomiernie się usmażyły. Nakładamy na talerze i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Tosty francuskie na słono
Jeżeli nie masz tostownicy to dzięki tej patelni wykonasz idealne tosty. Co dodasz do nich do środka zależy tylko i wyłącznie od Ciebie! Ja polecam wykonać je z serem żółtym, szynką oraz szczypiorkiem. Ser sprawia, że scala pieczywo i dzięki temu tosty się pięknie przewracają.
Porcja dla 2 osób.
Składniki:
- 8 kromek chleba tostowego
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli i pieprzu
- odrobina masła do posmarowania pieczywa
- kilka plasterków szynki
- kilka plasterków żółtego sera
- szczypiorek
Wykonanie:
Kromki chleba tostowego smarujemy masłem, nakładamy szynkę, ser, odrobinę posiekanego szczypiorku i przykrywamy kromką. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, mleko oraz szczyptę soli i pieprzu. Każdego tosta zamoczyć w masie jajecznej, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy z oliwek lub masła, przewracamy patelnią i z drugiej strony również smażymy chwilkę.
Kurczak w sezamie
Pomysł na bardzo szybki i prosty obiad? Filety z piersi kurczaka posypane lekko przyprawą do gyrosa oraz sezamem, przysmażone bez tłuszczu z obu stron, do tego ulubiona surówka i ryż z curry lub szafranem. Rewelka! Gdy nie mam czasu na przyrządzanie wymyślnych dań, a chcę zjeść smacznie to często kombinuję z kurczakiem. Już nie pamiętam kiedy ostatnio wykonałam tradycyjne schabowe czy kotlety z piersi kurczaka.
Komentarze
wszystkie przepisy wykonane – wszystko przeeeepyszne <3
nie miałam nigdy takiej dwustronnej patelni, a wydaje sie superowa ;] wszystkie trzy przepisy zrobione – reweeeelka <3 pozdrawiam cieplutko
tosty po francusku <3 wczoraj zaserwowałam na walentynki chłopakowi i był zachwycony!!! Na deser robiłam Twoj deser z solonym karmelem i wyszedł również meeega 🙂 dziękuje Asiu, że jesteś!
Super 😉 taki sprzet to jest to czego potrzebuje!
ja tam tosty francuskie zawsze jadłam na słodko, na słono musze sprobowac ;>
Ja widziałam kiedyś taką patelnię, ale myślałam że kosztuje majątek więc nawet się nie zainteresowałam. Wygląda mega fajnie ;-))
Ja widziałam kiedyś taką patelnię, ale myślałam że kosztuje majątek więc nawet się nie zainteresowałam. Wygląda mega fajnie ;-))
Nie widziałam wczesniej takiego cudenka ;] ;] fajne ułatwienie w kuchni.
Nie widziałam wczesniej takiego cudenka ;] ;] fajne ułatwienie w kuchni.
Wszystkie przepisy wygladają mega smakowicie!!!!
Wszystkie przepisy wygladają mega smakowicie!!!!
Z takim sprzetem aż chce się “marnowac” czas w kuchni… Jutro robię tosty francuskie ;]
Z takim sprzetem aż chce się “marnowac” czas w kuchni… Jutro robię tosty francuskie ;]
Lubię takie recenzje 🙂 przepisy też super, robiłam dzisiaj te placuszki.
Lubię takie recenzje 🙂 przepisy też super, robiłam dzisiaj te placuszki.
Witam, zaintrygowała mnie ta patelnia. Weszłam na stronę mocsokow.pl i tam jest wprawdzie w jej parametrach, że jest na wszystkie rodzaje kuchenek oprocz indukcji, a ja wlasnie potrzebuję na kuchnie indukcyjną. Nie mogę jej znalezc na necie nigdzie, domyslam się, ze to jakis nowy produkt na rynku, ale nie wiesz Asiu czy z tej kolekcji Happycall jest lub bedzie cos na indukcje? Bylabym wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam
Marzy mi się taka patelnia…
Marzy mi się taka patelnia…
Ciekawie wszystko opisane i fajnie się to czyta. Jestem zainteresowana kupnem, ale czy te patelnie są przystosowane do kuchni indukcyjnej? Bo patrzyłam na stronę producenta i ta konkretnie nie jest na indukcję, a z tej kolekcji Happycall chyba tylko sklep MocSoków.pl ją posiada bo nigdzie indziej jej nie widziałam. W ogóle to jest chyba jakas nowosc na rynku polskim bo nigdzie wiecej nie mogę jej znaleźć…
Bardzo podobają mi się Twoje recenzje z dużą ilością zdjęc oraz przepisami. Nie lubię suchej recenzji bo ciężko mi ja doczytac do konca, a te placuszki można zrobić na bazie mleka? Prosiłbym o szybką odpowiedz.
Bardzo kuszący opis i cała recenzja. Muszę mężowi ją pokazać tylko chyba bym wzięła taką tylko głębszą co jest na stronie producenta 🙂 cena jest rowniez przystepna.
Bardzo kuszący opis i cała recenzja. Muszę mężowi ją pokazać tylko chyba bym wzięła taką tylko głębszą co jest na stronie producenta 🙂 cena jest rowniez przystepna.
Super recenzja! Bardzo mnie nią zaciekawiłaś i szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam, że takie dwustronne są na polskim rynku… Szczególnie ta Happycall 😉 Wyglada na bardzo porządną.
Super recenzja! Bardzo mnie nią zaciekawiłaś i szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam, że takie dwustronne są na polskim rynku… Szczególnie ta Happycall 😉 Wyglada na bardzo porządną.
Uwielbiam takie nowości! Fajna recenzja, przejrzysta. Również doceniam porządne sprzęty.