Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową jest to świetny deser, szczególnie w upalne dni, kiedy grzechem jest włączenie piekarnika.
Przepis na: Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową
Składniki:
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 70 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- Naturalnie owocowe – brzoskwinie z marakują Stovit
- kilka borówek
Zobacz również:
Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową - przepis krok po kroku
Krok 1
Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. (Ja namoczyłam ją w zimnej wodzie, około 6 łyżek). Gdy żelatyna napęcznieje (ok. 5 minut) wlewamy ją do gotującej się masy, dokładnie mieszamy.
Na chusteczkę nakładamy 2 krople oleju, smarujemy nią kokilki aby później deser łatwiej z nich wychodził .
Deser przelewamy do kokilek, specjalnej foremki silikonowej itp. U mnie wyszło 6 deserków. Wkładamy do lodówki na około godzinkę, aż panna cotta stężeje.
Po wyciągnięciu z lodówki, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie, (uważamy żeby woda nie nalała się do foremek!, woda nie może być też gorąca!), a następnie wyjąć na talerzyk.
Gotowy deser podajemy z ulubionym dżemem i świeżymi owocami.
Smacznego!
Komentarze
A zna może pani przepis na kawową pannę cotte?
Nie robiłam takiej 🙂
Ja próbuje zrobić. Zamiast cukru waniliowego dodam kawę. Zobaczymy co wyjdzie 😀
Trzymam kciuki, żeby się udało 🙂
uwielbiam ten deser