Jak tam Wasze przygotowania do Świąt? Mam dla Was sprawdzony przepis na miękkie, pyszne nadziewane pierniczki z pyszną śliwellą w środku 🙂 Jest to bardzo prosty przepis, są szybkie w wykonaniu więc jest to idealny pomysł dla zabieganych, w tej przedświątecznej gonitwie.
Przepis na: Nadziewane pierniczki
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
Dodatkowo:
- śliwella firmy Eterno
- cukier puder do oprószenia lub lukier
Wyślij emailem
Zobacz również:
Nadziewane pierniczki - przepis krok po kroku
Krok 1
Składniki przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto, wody dodaję opcjonalnie. Ciasto musi być lekko lepkie. Ciasto dzielę na dwie równe połowy i każdą wałkuję między arkuszami papieru do pieczenia (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się zdejmuje). Na jeden płat rozwałkowanego ciasta małą łyżeczką nakładam powidła. Układam je w takich odstępach, aby dało się wycinać dowolne kształty.
Krok 2
Ciasto dociskam, aby dobrze się zlepiło. Wycinam foremką gwiazdki. Układam gwiazdki na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15–20 minut. Po upieczeniu dekorujemy lukrem lub lekko oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze