Mrożona kawa bananowa! Piliście kiedyś takie cudeńko? 🙂 Jeżeli nie, a zdjęcia i przepis Was zaciekawiły to gorąco ją polecam. Jest to połączenie przestudzonej kawy parzonej w kawiarce, banana, mleka, kostek lodu, śmietanki kremówki oraz bitej śmietany i cynamonu. Banana polecam wcześniej obrać, pokroić w kostce i włożyć do zamrażalnika na 20 minut, aby był fajnie schłodzony podczas blendowania. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga profesjonalnego sprzętu. Zamiast mleka i śmietanki kremówki możecie równie dobrze użyć gałki lodów śmietankowych 🙂 Będzie równie dobra (jak nie lepsza)!!!
Przepis na: Mrożona kawa bananowa
Łącznie: 30 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 200 ml przestudzonej kawy, najlepiej espresso
- 100 ml śmietanki kremówki
- 50 ml mleka
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki cukru
- kilka kostek lodu
- bita śmietana
- cynamon
Banany obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. (Dodatkowo szklanki można od środka polać polewą czekoladową- najlepiej po ściankach szklanek, również wsadzić do zamrażalnika na 20 minut). Zaparzamy 200 ml kawy u mnie kawa mielona, zaparzona w kawiarce, lecz jak ktoś ma profesjonalny sprzęt to może użyć espresso. Cukrujemy według uznania czyli tyle ile normalnie słodzicie 200 ml kawy- ja użyłam dwóch łyżeczek. Kawę również chłodzimy za pomocą kilku kostek lodu. Banany blendujemy z kawą, dolewamy mleko, śmietankę kremówkę, mieszamy, odstawiamy. Do zimnych szklanek wlewamy po równo kawowej masy, wrzucamy jeszcze po dwie kostki lodu, dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem. Smacznego!
Pycha! Właśnie szukałam takiego przepisu, dziękuję 🙂
Jak mam czas na zabawę z kawą to robię, jeśli nie to Ice Coffe kupuję i do tego lodu, bitej śmietany, albo posypki, zależy co jest.
Jak mam czas na zabawę z kawą to robię, jeśli nie to Ice Coffe kupuję i do tego lodu, bitej śmietany, albo posypki, zależy co jest.