Miodowe pierniczki

4.1/5 (10 ocen)

Ilość porcji

40

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

Miodowe pierniczki

Pierniczenia czas start! Uwielbiam własnoręcznie lukrowane miodowe pierniczki… Szczerze mówiąc nie robię ich za często lecz kiedy już przychodzą Święta to jest to dla mnie niesamowita frajda 🙂 W prawdzie pół kuchni dodatkowo zostało polukrowane lecz czego się nie robi dla pięknych i pysznych pierniczków! Oczywiście, aby wyszły pyszne najważniejszy jest wysokiej jakości miód… Zazwyczaj mam go od znajomego pszczelarza lecz tym razem chciałabym Wam polecić miód akacjowy firmy Stovit.

Przepis na: Miodowe pierniczki

Składniki:

  • 100 ml miodu akacjowego firmy Stovit
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
Wyślij emailem

Miodowe pierniczki - przepis krok po kroku


Krok 1

Miodowe pierniczki

Na stolnicę wsypujemy przesianą mąką, dodajemy przyprawę korzenną do piernika, kakao, cukier puder. Na środek dodajemy zimne masło, płynny miód, jajko, całość zagniatamy w gładkie, troszkę klejące ciasto. Zawijamy je w folię, wkładamy do lodówki na minimum godzinkę (będzie się lepiej wałkowało).

Piec w temperaturze 190ºC przez 10 – 12 minut lub do zarumienienia brzegów.


Miodowe pierniczki

Miodowe pierniczki

Miodowe pierniczki

Miodowe pierniczki

Miodowe pierniczki

Średnia ocena 4.1 / 5. Ilość głosów: 10

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia Jaroszewska
Klaudia Jaroszewska
6 lat temu

śliczne 😉 ja robię troszkę inaczej, ale także z miodem 🙂

Małgorzata
Małgorzata
7 lat temu

Piękne pierniczki.Nie wyobrażam sobie bez miodu. Miód akacjowy brzmi kusząco 🙂