Murzynki i piernikiPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSłodkości

Miodowe pierniczki

Pierniczenia czas start! Uwielbiam własnoręcznie lukrowane miodowe pierniczki… Szczerze mówiąc nie robię ich za często lecz kiedy już przychodzą Święta to jest to dla mnie niesamowita frajda 🙂 W prawdzie pół kuchni dodatkowo zostało polukrowane lecz czego się nie robi dla pięknych i pysznych pierniczków! Oczywiście, aby wyszły pyszne najważniejszy jest wysokiej jakości miód… Zazwyczaj mam go od znajomego pszczelarza lecz tym razem chciałabym Wam polecić miód akacjowy firmy Stovit.

Przepis na: Miodowe pierniczki

  Łącznie: 70 min

 Liczba porcji: 40

Składniki :

Ciasto:

  • 100 ml miodu akacjowego firmy Stovit
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

 


Miodowe pierniczki
Krok 1

Na stolnicę wsypujemy przesianą mąką, dodajemy przyprawę korzenną do piernika, kakao, cukier puder. Na środek dodajemy zimne masło, płynny miód, jajko, całość zagniatamy w gładkie, troszkę klejące ciasto. Zawijamy je w folię, wkładamy do lodówki na minimum godzinkę (będzie się lepiej wałkowało).

Piec w temperaturze 190ºC przez 10 – 12 minut lub do zarumienienia brzegów.


Miodowe pierniczki

Miodowe pierniczki

Miodowe pierniczki

Miodowe pierniczki

Miodowe pierniczki

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close