Mazurek kajmakowo-porzeczkowy to takie słodko kwaśne połączenie, na kruchym cieście. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Przygotowałam go w kształcie kolorowej pisanki Wielkanocnej. Początkowo miał być tylko z masą kajmakową jednak stwierdziłam, że będzie zdecydowanie za słodki więc użyłam do niego mojego własnoręcznie robionego dżemu z czarnej i czerwonej porzeczki. Moim zdaniem w takim wydaniu smakuje naprawdę świetnie.
Przepis na: Mazurek kajmakowo – porzeczkowy
Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 15 min
Łącznie: 55 min
Liczba porcji: 10
Składniki:
- 2 żółka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
- 1/2 puszki masy krówkowej
- ozdobna kolorowa posypka
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier puder, miękkie masło oraz przesianą mąkę. Zagnaitamy gładkie, kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Aby ułatwić sobie wycięcie jajecznego kształtu to wycinamy sobie z kartki jajko (mniej więcej w wielkości Waszej foremki na której chcecie piec). Jedną część rozwałkowujemy na mniej więcej wielkość wyciętego papierowego jajka. Nakładamy kartkę na ciasto, odcinamy zbędną część ciasta. Z pozostałej części ciasta rolujemy 2 paski, które przekładamy jeden przez drugi. Tym “warkoczem” zdobimy brzegi naszego mazurka. Piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy przestygnie to nakładamy pasami po łyżce masy kajmakowej, na przemian z kwaśnym porzeczkowym dżemem. Można również udekorować wierzch kolorową posypką. Smacznego!