Mazurek kajmakowo – porzeczkowy

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min + pieczenie

Opis przepisu

Mazurek kajmakowo-porzeczkowy to takie słodko kwaśne połączenie, na kruchym cieście. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Przygotowałam go w kształcie kolorowej pisanki Wielkanocnej. Początkowo miał być tylko z masą kajmakową jednak stwierdziłam, że będzie zdecydowanie za słodki więc użyłam do niego mojego własnoręcznie robionego dżemu z czarnej i czerwonej porzeczki. Moim zdaniem w takim wydaniu smakuje naprawdę świetnie.

Przepis na: Mazurek kajmakowo – porzeczkowy

Składniki:

  • 2 żółka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 1/2 puszki masy kajmakowej / krówkowej
  • ozdobna kolorowa posypka
Wyślij emailem

Mazurek kajmakowo – porzeczkowy - przepis krok po kroku


Krok 1

mazurek

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier puder, miękkie masło oraz przesianą mąkę. Zagnaitamy gładkie, kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy je do lodówki na 30 minut. 


Krok 2

mazurek

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Aby ułatwić sobie wycięcie jajecznego kształtu to wycinamy sobie z kartki jajko (mniej więcej w wielkości Waszej foremki na której chcecie piec). Jedną część rozwałkowujemy na mniej więcej wielkość wyciętego papierowego jajka. Nakładamy kartkę na ciasto, odcinamy zbędną część ciasta. Z pozostałej części ciasta rolujemy 2 paski, które przekładamy jeden przez drugi. Tym “warkoczem” zdobimy brzegi naszego mazurka. Piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy przestygnie to nakładamy pasami po łyżce masy kajmakowej, na przemian z kwaśnym porzeczkowym dżemem. Można również udekorować wierzch kolorową posypką. Smacznego!


mazurek

mazurek

mazurek

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments