Malinowiec (bez pieczenia)

4/5 (23 ocen)
Malinowiec

Malinowiec na zimno to moja kolejna propozycja na ciasto typowo letnie, które w upalne dni robi zawsze u nas dużą furorę w domu 🙂 Jest to bardzo proste ciasto na bazie serka homogenizowanego, herbatników, malin i galaretek – niebo na talerzu <3

Przepis na: Malinowiec (bez pieczenia)

Składniki:

Masa malinowa:
  • 1 kg gęstego serka waniliowego homogenizowanego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 400 ml gorącej wody
Galaretka:
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 600 g malin

Dodatkowo:

  • większa paczka herbatników typu petitki
Wyślij emailem

Malinowiec (bez pieczenia) - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Spód blaszki (moja o wymiarach 18×28 cm) wykładamy herbatnikami.

Serki w temp. pokojowej (polecam je wyciągnąć godzinkę szybciej z lodówki).

Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z serkiem, dodajemy cukier puder, delikatnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki, wkładamy do lodówki, aby zgęstniała.

Gdy masa będzie już odpowiednio stężała, wtedy nakładamy drugą warstwę herbatników. Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, mieszamy je z malinami i wykładamy je na wierzch ciasta. Całość chłodzimy np. całą noc w lodówce. Smacznego!


Malinowiec

Malinowiec

Malinowiec

Średnia ocena 4 / 5. Ilość głosów: 23

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
maga
maga
5 lat temu

i znowu masa malinowa bez malin.. ale ciasta wygladaja naprawde zachecajaco. Cos czego szukam 🙂