Muszę przyznać, że dzisiaj miałam bardzo pracowity dzień… Nakręciłam dla Was nowy filmik, pozałatwiałam swoje sprawy, wysprzątałam mieszkanie i zrobiłam wieczorny trening biegowy. Za niedługo półmaraton w Krakowie, więc muszę trzymać kondychę 🙂 Straszliwie się wkręciłam na bieganie i myślę nawet o zrobieniu korony maratonów, oprócz oczywiście królewskiej Triady w Krakowie (maraton, bieg trzech kopców oraz półmaraton). Potrzebowałam zrobić dzisiaj bardzo szybki obiad, lekki, lecz sycący. Do mojego dania użyłam makaron pełnoziarnisty, a do niego zamarynowane piersi z kurczaka oraz pyszny sos grzybowy na bazie suszonych podgrzybków.
Tak nawiasem mówiąc, też Was denerwuje narzekanie innych ludzi na pogodę? W lipcu każdy narzekał, że ciągle pada, że zimno, że nie ma gdzie wyjść… Teraz z kolei każdy jęczy, że upały, że duszno i nie ma czym oddychać… No cóż! Mam do Was radę – nie zwracajcie pełnej uwagi na to co nie jest takie istotne, a korzystajcie właśnie z tej różnorodności pogody. Ludzie uwielbiają niestety wymówki zamiast cieszyć się z tego co mają i dążyć do osiągnięcia swoich celów. Przepraszam Was za moje wywody, ale dzisiaj na Instagramie przeczytałam mnóstwo narzekań, a ja bardzo lubię czytać jak komuś coś wyszło, jak są szczęśliwi z pewnych powodów, a także cieszą się nawet z najmniejszych sukcesów.
Przepis na: Makaron z kurczakiem w sosie grzybowym
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 100 g suszonych grzybów np. podgrzybki lub kurki
- sól i pieprz
- natka koperku
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1/2 szklanki wody
- 200g makaronu penne pełnoziarnistego
Zobacz również:
Makaron z kurczakiem w sosie grzybowym - przepis krok po kroku
Wykonanie:
W garnku gotujemy makaron według wskazań producenta w osolonej wodzie.
Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę do kurczaka mieszamy w miseczce. Dodajemy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka, odstawiamy na minimum pół godziny. Suszone grzyby kroimy w drobniejszą kostkę, zalewamy 1/2 szklanki wrzątku.
Na dużej patelni (głębokiej) podsmażyć na małej ilości oleju posiekaną drobno cebulkę. Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy na patelnię kurczaka pokrojonego w kostkę. Przykryć i smażyć na małym ogniu.
Na patelnię wlewamy śmietankę wymieszaną z grzybami, dodajemy posiekany koperek oraz doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Na końcu dodajemy odcedzony makaron, całość mieszamy. Gotowe!
Komentarze
A jak myślicie – jak dorzucę do tego szpinak to będzie oki? Bo robiłam już w oryginale i oczywiście było mniamniusie, ale pomyślałam, że moze by tam wciepnac szpinak, hm?? 😛
Jakoś szpinak mi kompletnie nie pasuje do sosu grzybowego, ale to już kwestia uznania 🙂
Robiłam wczoraj na obiad. Co prawda podałam z innym makaronem (pappardelle jakoś bardziej mi pasowało ;)), ale było palce lizać! Przepis zapisuję, z pewnością będę do niego wracać 🙂
Właśnie zjedliśmy na obiad. Wyszło przepysznie.
przetestowane, mniam mniam mniam!
Na taki obiad mam ochotę, tylko kto mi go zrobi…. 🙁
Chetnie taki dzisiaj zrobie obiad.
Dzisiaj zrobiłam i musze przyznac, ze obiad wszystkim bardzo smakował, dzieki za fajny przepis!