RecenzjeWarsztaty i recenzje

Mąka i olej tłoczone na zimno z pestek dyni

Ciężko mi uwierzyć, bo czas leci tak strasznie szybko, ale już prawie dwa lata temu pokazywałam Wam prasę do oleju Yoda (klik>>). Pewnie część z Was od razu pomyśli, że po co mu właściwie taka praska do oleju, jednak jak już raz jej użyjesz, to ciężko się później odzwyczaić. Mam podobnie z ekspresem ciśnieniowym… Za żadne skarby espresso czy cappucino już nie zamienię np. na ekspres przelewowy lub kawę rozpuszczalną.

Jest to naprawdę świetny, oszczędny sprzęt, a dodatkowo można z niego zrobić zdrowy, domowy olej czy aromatyczną i idealną do wypieków mąkę. Przy jego użyciu, jesteśmy w stanie uzyskać w zależności od surowca, nawet do 80 % zawartego oleju. Odpad jest naprawdę bardzo suchy, a po odstawieniu go, a także po odparowaniu wilgoci, odpad możemy zmielić w maszynce, blenderze ręcznym czy blenderze kielichowym – w wielu wypadkach doskonale nadaje się na mąkę.

Prasa Yoda ze sklepu Moc Soków jest w stanie przygotować różnego rodzaju oliwy do pizzy, wszelkich drożdżowych wypieków na słono, mięs czy sałatek. Dodatkowo to świetny, naturalny produkt do olejowania włosów, aby były bardziej lśniące.

 

Posiada siedem automatycznych, zaprogramowanych ustawień tłoczenia przeznaczonych dla konkretnych nasion oleistych. Programy jakie posiada to:

  • Orzechy,
  • Sezam,
  • Słonecznik,
  • Rzepak,
  • Siemię lniane,
  • Orzech włoski,
  • oraz inne pozostałe,

Chciałabym jednak Wam pokazać jak łatwo przygotować domowy olej z pestek dyni, a także mąkę o pięknym zielonkawym kolorze.

Olej z pestek dyni posiada głęboki, intensywny, zielony (butelkowy) kolor, a do tego pięknie, aromatycznie pachnie. Do sałatek jest wręcz idealny!

Olej z pestek dyni zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią ok. 80% jego składu. Charakteryzuje się bogactwem substancji odżywczych, między innymi B1, B2, B3, a także witaminy E, A, C, D oraz potas i selen. Dzięki zawartości substancji hamujących działanie DHT (cynku i beta-sitosterolu), olej z pestek dyni potrafi zapobiec nadmiernemu wypadaniu włosów u mężczyzn, a takzę łysieniu typu androgenowego. W tym oleju także nie brakuje witamin A i E oraz kwasów tłuszczowych, które wpływają na mocne i zdrowe włosy. Kobiety, które spożywają ten zdrowy tłuszcz mogą zauważyć, że ich włosy rosną szybciej i pięknie lśnią.

Jest on świetnym dodatkiem smakowym do wszelkiego rodzaju surówek, kanapek, past czy sałatek. Domowy olej z pestek dyni jest lekko zawiesisty, dosyć gęsty. Warto dodać, że optymalna temperatura przechowywania takiego oleju to ok. 5-7 stopni Celsjusza.

Poniżej przedstawiam właściwości oleju z pestek dyni:

  • hamuje rozwój procesów zapalnych, dlatego warto go wcierać w bolesne miejsca, aby złagodzić dolegliwości reumatyczne,
  • pomaga przy rozroście prostaty,
  • zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów u mężczyzn i łysieniu typu androgenowego,
  • spłyca zmarszczki i rozjaśnia skórę,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • zapobiega miażdżycy,
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
  • wspomaga pracę serca,
  • zmniejsza niepokój i stany lękowe,
  • chroni wzrok i działa wspomagająco przy zwyrodnieniu plamki żółtej,
  • odżywia suchą i popękaną skórę,
  • zmniejsza zaburzenia trawienia,

Mąka z pestek dyni, po zmieleniu w blenderze kielichowym jest lekka, aromatyczna ( o konsystencji podobnej nieco do mąki krupczatki). Jest praktycznie całkowicie odtłuszczona, bezglutenowa i świetnie się sprawdza w domowych wypiekach. Nie odstępuje niczym mąkom tradycyjnym, ze sklepu. Z pewnością ma dużo ciekawszy kolor, który super się sprawdzi np. w ciastku leśny mech.

Zapłaciłam ok. 17 zł za kilogramowe opakowanie pestek dyni. Wytłoczyłam z tej ilości ok. 400 ml oleju tłocznego na zimno, a z kolei po zmieleniu odpadów wyszło mi ok. 420 g mąki dyniowej.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Close