
Jak ja się cieszę z tej pięknej wakacyjnej pogody, która wreszcie zawitała do Polski! Od razu mam więcej energii do działania, a tyle co kupiony rower towarzyszy mi w każdej wolnej chwili na dłuższych wycieczkach. Dzisiaj było dokładnie tak samo. Przygotowałam pyszny i sycący obiad, a następnie wyruszyliśmy na wycieczkę rowerową na ok. 40 km. Przygotowałam kurczaka w cieście francuskim posypanym sezamem. Mięsko wcześniej zamarynowałam i podsmażyłam, aby podczas pieczenia nie było sytuacji, że ciasto francuskie będzie od góry wypieczone, a kurczak w środku surowy.
Przepis na: Kurczak w cieście francuskim
Łącznie: 30 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli, pieprzu
- szczypta papryki słodkiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- ciasto francuskie
- pesto bazyliowe
- 1 pomidor
- 2 łyżeczki pokrojonych oliwek zielonych Fragata Stovit
- roztrzepane jajko
- sezam
W miseczce mieszamy ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, pieprz ziołowy, oliwę z oliwek oraz sól. Dwie lub trzy pojedyncze piersi z kurczaka wkładamy do marynaty na minimum godzinę czasu. Piersi podsmażamy z obu stron.
Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części, w przypadku ciasta XXL dzielimy na trzy części. Na środku każdego prostokąta nakładamy podsmażonego kurczaka. Ciasto francuskie nacinamy (jak na obrazku) i otaczamy nim kurczaka.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy sezamem. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 stopni (aż ciasto francuskie się ładnie zarumieni).
Podajemy z pesto bazyliowym, pomidorami i oliwkami. Smacznego!