Zobacz również:
Mam dla was dzisiaj recenzję książki Katarzyny Meller : “W kuchni Mamy i córki” od Wydawnictwa Marginesy. To książka, która kusi nie tylko pysznymi przepisami, pięknymi zdjęciami od których ciężko oderwać wzrok, lecz również jest skupia się na tym, co jest w życiu najważniejsze, a czego często nie doceniamy – rodzina. Przypomnij sobie tylko o tych wszystkich rozmowach, uroczystościach rodzinnych, niezapomnianych chwilach, które toczyły się właśnie przy pysznym, wspólnym posiłku. Jeszcze nie tak dawno Wigilię, Wielkanoc przygotowywała babcia, teraz Twoi rodzice, a za niedługo te obowiązki przejmiesz Ty. Naturalna kolej rzeczy. Właśnie taki rodzinny akcent wyróżnia książkę Katarzyny Meller wśród innych książek kulinarnych.
W książce ukazane są piękne opisy rodzinnych chwil, ciekawych opowieści, które dzięki dużej ilości współczesnych i archiwalnych zdjęć rodziny Mellerów sprawiają, że to co widzimy i czytamy jest bardzo realne, prawdziwe. Katarzyna, będąca siostrą popularnego dziennikarza Marcina Mellera, przez wiele lat zbierała się do jej napisania. Beata Mellerowa (mama autorki) wraz ze swoją przyjaciółką w 1994 roku wydały książkę W kuchni babci i wnuczki, w której zamieściły tradycyjne przepisy kuchni polskiej. Natomiast pani Katarzyna postanowiła zebrać rodzinne przepisy, uwspółcześnić je, udowodnić, że zapamiętała smaki z dzieciństwa, oddając przy tej okazji hołd swojej matce, którą uważa za mistrzynię kuchni.
Po przeczytaniu całej książki (tak przy okazji powiem Wam, że dzięki niej można sobie świetnie umilić czas podróżując pociągiem) uważam, że zdecydowanie jest warta kupna. Bardzo lubię takie książki kulinarne, w których jest kawałek historii z życia autora, chociaż w skrócie jego biografia, autentyczne spostrzeżenia. Autorka oprócz przepisów z apetycznymi zdjęciami, przeprowadza czytelnika przez kawałek swojego życia, dzieciństwa, miłych chwil, które miały dla niej istotne znaczenie. Książka jest w sumie podzielona na dwie części – w kuchni Mamy i w kuchni Córki – znajdują się w nich następujące kategorie:
- coś na ząb
- płynne
- konkret
- słodkie
Przepisy są stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu, choć zdarzają się i takie, które wymagają nieco więcej wytrwałości i cierpliwości. Mamy też wiele słodkości, jak przepis na ciasteczka serowe pani Niny, ciasto czekoladowe pani Danusi, tort Pischinger, Amaretti oraz wiele innych. Jak mówi autorka, „jeśli chodzi o dobór dań, każdy dodał coś od siebie i w ten sposób powstała lista top dań rodziny Mellerów”.
KONKURS!
Mam dla Was 2 książki Katarzyny Meller : “W kuchni Mamy i córki” od Wydawnictwa Marginesy oraz 2 zestawy od firmy Stovit (zestaw przetworów + kubek na musli).
Regulamin:
- Organizatorem konkursu jest blog Po Prostu Pycha.
- Sponsorem konkursu jest firma Stovit oraz Wydawnictwo Marginesy.
- Konkurs trwa od 30.01.2017 – 10.02.2017 r. do godz. 23.59.; zwycięzcy zostaną ogłoszeni do 15.02.2017 r.
- Konkurs brzmi : “Twoje ulubione ciasto/deser z dżemem to…”. Może być to przepis zawierający zdjęcie Twojego wypieku, deseru z krótkim opisem przygotowania oraz argumentacją swojego wyboru.
- Wybiorę CZTERY najciekawsze odpowiedzi. Dwie osoby otrzymają książkę pt:”W Kuchni mamy i córki”, a kolejne dwie zestaw produktów Stovit o wartości 30 zł + kubek na musli.
- Swoją pracę konkursową należy dodać pod postem konkursowym na blogu.
- Należy polubić: Wydawnictwo Marginesy oraz Stovit.
- Laureat zobowiązany będzie do podania danych potrzebnych do wysyłki w ciągu 7 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki – po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.
- Jedna osoba może dodać kilka prac konkursowych.
- Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację niniejszego regulaminu.
WYNIKI:
Dziękuję bardzo za wszystkie prace konkursowe! Jak zwykle wybór był bardzo ciężki lecz całe szczęście mogłam wybrać cztery osoby więc było mi troszkę lżej 🙂 Osoby, które otrzymują nagrodę to:
Produkty firmy Stovit otrzymują:
- (Porzeczkowiec z orzechami włoskimi)
Książkę „W kuchni mamy i córki” otrzymują:
- (dżemowa bomba)
Wiadomość wyślę Wam emailowo, wyniki również podam na Facebooku 🙂 Dziękuję Wam wszystkim raz jeszcze !
Komentarze
Uwielbiam wszystkie produkty Stovit i w mojej kuchni często wykorzystuję pyszne, wytwarzane bez konserwantów i sztucznych barwników prawdziwe dżemy, powidła i konfitury tej firmy. Mój ulubiony deser z dżemem to kasza jaglana z egzotycznymi owocami i prażonym
słonecznikiem. 200 g kaszy jaglanej prażymy na suchej patelni, aż się
zrumieni, po czym przelewamy ją wrzątkiem. Ponownie przekładamy kaszę do
garnka i zalewamy szklanką wody i
szklanką soku jabłkowego. Gotujemy kaszę kilka minut pod przykryciem,
następnie odkrywamy i gotujemy ją do całkowitego odparowania płynów,
delikatnie mieszając. Dodajemy 1 łyżkę masła i mieszamy. Następnie
dodajemy po 2 łyżeczki dżemu z ananasów i marakui i dżemu z kiwi Stovit. Kaszę mieszamy i dodajemy 2 obrane i
pokrojone świeże owoce kiwi i miąższ z 2 marakui. Kaszę lekko mieszamy i
podajemy z prażonymi pestkami słonecznika (100 g) i listkami świeżej
mięty. Dżemy Stovit nadają daniu wspaniały smak, aromat,
kleistą konsystencję i zastępuję cukier, dzięki czemu kaszy nie musimy
już dosładzać. Bardzo polecam! Pycha!
Laura
Tort marchewkowy – pyyyyychota!
Przedstawiam Wam najlepszy na świecie tort marchewkowy. Właśnie chłodzi się w mojej lodówce i będzie jak znalazł na ten weekend. Ale uwaga – znika w mgnieniu oka!
Składniki na cały tort (2 placki i masa):
6 łyżek posiekanych nerkowców lub orzeszków pini
6 średnich marchewek
150 g rodzynek
120 ml rumu
300 g “słodzidła” (u mnie domowej roboty miód, czyli najlepsze, co może być)
250 ml oliwy
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 jajek
500 g drobno zmielonych migdałów
łyżeczka gałki muszkatołowej
starta skórka z cytryny + wyciśnięty sok z cytryny
Masa:
250 g serka mascarpone
ulubiony dżem Stovit – u mnie śliwkowy:)
łyżka miodu
wyciśnięty sok z limonki
Wykonanie:
Nerkowce lub orzeszki piniowe uprażyć lekko na patelni. Marchew zetrzeć na grubej tarce, a następnie odsączyć nadmiar soku. Do garnuszka wrzucić rodzynki i zalać je rumem, a potem na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minutki. Oliwę ubić ze słodzidłem, a potem dodać ekstrat waniliowy i jajka. Ubijać do uzyskania jednolitej masy. Dodać migdały, marchewkę, gałkę muszkatołową, rodzynki z rumem, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Wymieszać wszystko dokładnie i przelać masę do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą po bokach). Wierzch ciasta wygładzić i posypać nerkowcami lub orzeszkami piniowymi. Piec w 180 stopniach przez ok. 30-40 min aż ciasto urośnie i przyrumieni się na wierzchu. Zanim ciasto wyjmiemy z formy, powinno być dobrze wystudzone. W ten sposób przygotowujemy 2 placki na tort. Składniki na masę rozdzielamy do dwóch misek. Do jednej dajemy mascarpone, dżem i sok z limonki – blendujemy na gładką masę. W drugiej misce przygotowujemy mascarpone, miód i sok z limonki – również blendujemy na gładką masę. Wierzch jednego placka smarujemy powstałą masą (tą z dżemem) i na to kładziemy drugi placek. Drugą masę (bez dżemu) smarujemy boki i wierzch ciasta. Skąd taka kombinacja z dwoma rodzajami masy? A tak, dla niespodzianki 🙂 Masa ze środka będzie lekko kwaskowata i to stanowi bardzo miły akcept podczas konsumpcji! Na koniec możemy posypać całość szczyptą kakao 🙂 SMACZNEGO!!!
Przez chwilę chciałam napisać, że moim ulubionym deserem z dżemem jest pajda świeżego razowego chleba (a gdy to piętka, to w ogóle jestem w kulinarnym niebie…) z masłem i ulubionym owocowym przysmakiem. Gdy odgryzasz pierwszy kęs, wszystko inne przestaje istnieć 😀 Jesteś tylko Ty, to chrupanie, maślany posmak oraz słodko-kwaskowy rozkoszny miks owocowy!
Jednak, gdy mam ochotę na coś więcej, przygotowuję naleśniki z dżemem, zapiekane w sosie budyniowym. Smażę naleśniki ze swojego sprawdzonego sposobu (każda gospodyni ma swój, w moim przypadku świetnie się sprawdza zastąpienie części mleka gazowaną wodą, by były bardziej puszyste. Usmażone naleśniki smaruję dżemem, zwijam i układam w naczyniu żaroodpornym. Potem przygotowuję sos: mleko (3/4 szklanki) + śmietana 18% (pół szklanki) + 2 jajka + cukier puder oraz cukier waniliowy. Mieszam składniki sosu i wylewam na naleśniki (podane proporcje na sos będą optymalne dla ok. 15 naleśników). Zapiekam ok. 40 minut i voila! Pachnie owocami i wanilią, a smakuje… mrrrr 😉
Bardzo lubię proste desery, których przygotowanie zajmuje chwilę i zawsze wychodzą wyśmienicie. Od jakiegoś czasu szczególnie upodobałam sobie tarty. Piekę kruche ciasto, chłodzę je w lodówce po czym smaruję cienką warstwą roztopionej czekolady i znów chłodzę. Po wyjęciu z lodówki na cieście rozsmarowuję warstwę dżemu (w tym przypadku Stovit malinowy), przykrywam go starannie ubitą śmietaną 36% z dodatkiem laski wanilii i odrobiną brązowego cukru. Na wierzch układam świeże lub suszone owoce, albo galaretkę pokrojoną w kosteczkę (tu maliny i żurawinę) i delikatnie smużę ukochaną czekoladą. Kiedyś bałam się, że pod wpływem śmietany ciasto będzie się rozpadało i nasiąknie, jednak dzięki “izolacji” z czekolady i dżemu wszystko trzyma się doskonale. Tarta jest tak pyszna, że jeden kawałek nie wystarczy, ale jest niska więc można sobie pozwolić na dwa małe grzeszki 🙂
Moje ulubione ciacho z dzemem to są ciastka na bazie ciasta francuskiego oraz moich domowych dzemorów, które robię samodzielnie co wakacje! 🙂
Moim ulubionym deserem z dżemem jest tradycyjny pleśniak. Idealny wyłącznie z dżemem z czarnej porzeczki! Połączenie kruchego ciasta, puszystej bezy i wspaniałej kruszonki w tym słodko-kwaśnym wydaniu to smak mojego dzieciństwa. Żadne, nawet najbardziej wymyślne ciasta, nie mogą równać się smakiem z plackiem przygotowanym przez moją babcię. Choć i mnie udaje się ono całkiem nieźle 🙂
Najlepsze na świecie rogaliki!
100 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
700 g (około 5 szklanek) mąki
500 g (2 kostki) masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
2 całe jajka
4 łyżki cukru
500 g (2 słoiki) marmolady ze śliwek (dżem lub powidła)
Drożdże posiekać i rozpuścić w ciepłym mleku.
W dużej misce wymieszać mąkę z masłem,
śmietaną, żółtkami i drożdżami z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie
zmiksować, a następnie wyrabiać ciasto ręką.
Wyrobić na elastyczne, gładkie ciasto, w
razie potrzeby podsypując stolnicę mąką. Utworzyć z ciasta gruby wałek i
pokroić na kawałki o długości 5 cm.
Rozwałkować
każdy plaster wałka na okrągłe placki o grubości 4-5 mm i krojąc przez
środek 8 razy w różne kierunki – czyli dzieląc je na trójkąty.
Nałożyć 1 łyżeczkę marmolady na półokrągły brzeg każdego trójkąta i uformować rogaliki zawijając brzeg do środka.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej rogaliki.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut. Gdy rogaliki ostygną, posmarować lukrem.
Lukier:
do cukru pudru dodawać po troszeczkę gorącej, przegotowanej wody. Cały
czas mieszać, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Posmarować rogaliki.
Smacznego!
Pyszne,
kruche ciasteczka z dżemem, które biją na głowę te kupowane w sklepie, a
wcale nie jest trudno je upiec. Idealne do kawy!
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
225 g cukru
250 g masła o temperaturze pokojowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szczypta soli
2 jajka
1 słoik dżemu morelowego lub porzeczkowego
Mąkę wyrobić na gładkie ciasto z proszkiem
do pieczenia, cukrem, masłem, cukrem waniliowym, solą i z jajkami.
Owinąć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200 C.
Rozwałkować ciasto i wycinać kółka o
średnicy 5 cm. Jedną połowę odłożyć, a w drugiej połowie kółek wyciąć na
środku mniejsze kółka.
Ułożyć wszystkie kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10-12 minut, aż będą złociste.
Kółka bez dziurek posmarować dżemem póki
są jeszcze ciepłe. (Dżem porzeczkowy należy najpierw przepuścić przez
sito, aby pozbyć się pestek.) Kółka z dziurkami posypać cukrem pudrem, a
następnie ułożyć na kółkach posmarowanych dżemem (cukrem pudrem ku
górze). Odstawić, aby ciastka ostygły.
Składniki
220 g masła o temperaturze pokojowej
120 g (1/2 szklanki) cukru
250 g (2 szklanki) przesianej mąki pszennej
160 g (1/2 szklanki) dowolnego dżemu truskawkowego
Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
Utrzeć masło z cukrem aż będzie lekkie i
puszyste. Dodać przesianej mąki i dobrze wymieszać. Z ciasta uformować
kulki o średnicy 2,5 cm i położyć na blasze do pieczenia ciasteczek.
Odcisnąć kciuk w każdej kulce, tworząc zagłębienie na ok. 1,5 cm.
Wypełnić ulubionym dżemem.
Piec 15 do 20 minut lub do momentu, kiedy ciastka osiągną złoty kolor na brzegach.
A oto i foto:
A tak się prezentują – jeszcze w wydaniu Bożonarodzeniowym. 🙂
Proste w wykonaniu, ale wyjątkowo fantazyjne – kruche babeczki z nadzieniem składającym się z dżemu połączonego z suszonymi owocami. Do moich babeczek użyłam daktyli i dżemu z dzikiej róży. To nadzienie polubią łasuchy, bo jest przyjemnie słodkie i ciekawie komponuje się z wytrawnym kruchym ciastem. Polecam też wersję z dodatkiem dżemu rabarbarowego. Pyszności!
Słodycz musów i konfitur,
Galaretek czy też dżemów…
Brulion pęka od przepisów –
Co więc dziś przygotujemy?
Ciastka według mojej mamy?
Rogaliki babci słynne?
Nie, dziś zrobię dla odmiany
Deser z dżemem, lecz – na zimno.
Bo wystarczy tylko chwila,
Nieco mleka, dżem, owoce,
Żeby powstał PUDDING CHIA,
Życiodajnych pełen mocy.
Pięć-sześć łyżek nasion chia
Zalewamy litrem mleka;
By objętość swą zwiększyła,
Niech w lodówce noc przeczeka.
W zależności od kaprysu,
Dodajemy do niej z rana
To, co chcemy, bez przepisu!
I… siadamy do śniadania.
Tutaj ograniczeń nie ma,
Na co tylko masz ochotę
Kładź warstwami, by na przemian
Była chia i owoce.
Będzie pysznie oraz zdrowo,
A najlepiej, gdy zwieńczenie
Tej konstrukcji kolorowej
Będzie podkreślone – dżemem!
Kolejnym moim ulubionym deserem z dżemem jest Wisniowy deserek z bitą śmietaną i mango. Ten deserek uwielbia moja Siostrzenica i często razem go przygotowujemy. Widzę na jej buzi uśmiech kiedy razem go robimy, tego widoku nic mi nie może zastąpić.
Składniki na 4 deserki:
8 łyżek dżem wiśniowego
Bita śmietana
1 2 ciasteczek czekoladowych
1 Mango
Kilka żelek oraz pianek
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy. Na dno szklanek wkładamy ciasteczka lekko je ugniatając jeszcze do dna. Następnie kladziemy po dwie łyżki dżemu. Następnie do szklanek nakładamy bitą śmietanę tak by lekko wystawała za szklanki. Mango obieram i kroję w kostkę posypuję wierzch. Na koniec dodaję żelki i pianki. Przed podaniem wkładam do lodówki na ok 30 min. Smacznego 🙂
Moje ulubione ciasto z dżemem to kruche ciasta w formie tart. Zwłaszcza te zrobione razem z moją mamą. Kocham przygotowywać to ciasto, mimo że teraz dzieli mnie 2100 km od domu kiedy przyjeżdżam do domu z moją mamą przygotowujemy to ciasto. Kruche ciasto z dżemem imbirowo-gruszkowym z kruszonką.
Składniki :
Ciasto kruche :
250 g mąki pszennej
150 g masła
150 ml Śmietany 18 %
100 g cukru brązowego
2 jajka
1 łyżeczka cukru z wanilią
Składniki nadzienia:
250 ml dżemu imbirowo-gruszkowego
1 00 g suszonej żurawiny
3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Składniki kruszonki:
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki masła
Przygotowanie: składniki ciasta dokladnie zagniatamy. Następnie wkladamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie blachę wykladamy papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy ciasto. Ja użyłam blachy do tarty. Ciasto nakłówam widelcem. Nastepnie wykładam na ciasto dżem, żurawinę, skórkę . Na koniec ze składników kruszonki zagniatam ciasto i posypuję nim wiwrzch tarty. Całość piekę ok 40 min w 160 stopniach. Smacznego.
Moimi ulubionymi słodkościami z dżemem są drożdżówki 😉 Każdy smak dżemu zawsze pasuje do drożdżówek.
Można kombinować ze kształtem drożdżówek jak i smakiem dodając różne smaki dżemu.
Uważam że ciasto drożdżowe kocha dżem 😉
Ja również uwielbiam drożdżówki z dżemem jak i inne wypieki na przykład pączki 😉
Przepis na moje ukochane zawijasy ;)’
9 szklanki mąki
4 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody
16 g suchych drożdży
DODATKOWO;
2 małe słoiczki dżemu jabłkowego.
ok 2 łyżek cynamonu
cukier puder do posypania,
Do 8 szklanek mąki dodajemy cukier, drożdże, olej i ciepłe mleko i zagniatamy ( ciasto jest luźne). Zostawiamy na godz. do podwojenia objętości.
Po godzinie dosypujemy resztę mąki 1 szklanka, sól, proszek, sodę i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie się mocno lepiło podsypujemy mąką. Dzielimy na 2 częsci i wałkujemy na prostokąt.
Smarujemy dżemem i posypujemy cynamonem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na ok 5 cm kawałki. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Wkładamy do blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 C i pieczemy przez 40-45 min. do brązowej skórki.
Bułeczki po wyjęciu studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Najlepszy deser z dżemem? Oczywiście wszelkiego rodzaju muffinki. Jedne z naszych ulubionych o tej porze roku: Cytrynowe z konfiturą figowo-makową lub dżemem z czarnej porzeczki
Babeczki cytrynowe z figą z makiem
Składniki:
2 szklanki mąki (u mnie ryżowo – kokosowa)
1/3 szklanki cukru
1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
1/4 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki oleju
2 łyżki skórki otartej z cytryny
2 esencji waniliowej
figa z makiem (konfitura)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 190°C. Przygotować papilotki i włożyć do specjalnej formy na muffinki (lub po prostu poukładać je na zwykłej blaszce). W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Pośrodku zrobić zagłębienie, dodać mleko, sok z cytryny, olej, skórkę z cytryny i wanilię (do połączenia składników).
Do foremek nakładać po łyżce ciasta, na to po łyżeczce konfitury, przykryć drugą łyżką ciasta. Piec przez 25-30 minut, aż się zarumienią (do suchego patyczka).
babeczki najlepiej smakują z gorzką, czarną kawą
Ciasto różnana chmurka
Blaszka 28×19 cm
Składniki ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
4 żółtka
200 g masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Zagniatamy.
2.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto musimy rozwałkować i wykładamy nim blaszkę.
3. Pieczemy w 180 stopniach około 25 – 30 minut. Studzimy..
Składniki pianka:
300 ml śmietany 30 %
1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
słoiczek płatków róży ucieranych z cukrem (lub konfitura różana)
90 g czekolady gorzkiej 75%
1 łyżka masła
2 łyżki mleka 2%
1. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie ( daję do rondelka i zalewam wodą, tak aby przykryła żelatynę), odstawiam aż napęcznieje, wtedy podgrzewam (trzeba pamiętać, żeby nam się żelatyna nie zagotowała, bo nam się już nie zsiądzie) do momentu, aż się rozpuści. Studzę.
2. Do miski miksera daję śmietanę kremówkę, serek mascarpone i ubijam na puszystą piankę, dodaję cukier i żelatynę (trzeba uważać, żeby nie była ciepła, bo powstaną nam grudki), miksuję do połączenia się składników.
3. Ciasto kruche smaruję ucieranymi z cukrem płatkami róży, na nie wykładam piankę i wstawiam na chwilę do lodówki.
4. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, masło i mleko, mieszam, żeby składniki cię połączyły. Studzę i wylewam na piankę. Ciasto wkładam na kilka godzin do lodówki :-). Smacznego.
kruchebabeczki.blogspot.com
Nie ma chyba prostszego, lepszego i tak taniego ciasta jak Kryzysówka 🙂 Przepis mam od swojej mamy, która nam robiła takie ciasto bardzo często jak byliśmy mali. A ona ten przepis dostała od swojej mamy. Po prostu przepis rodzinny 🙂
Kryzysówka
– 4 szkl mąki
– 2 szkl cukru
– 2 szkl mleka
– 2 jajka
– 8 łyżek dżemu
– 8 łyżek oleju
– 6 łyżek kakao
– 2 łyżki sody
Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (duża blacha) i piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C.
Kocham wszelkie małe rogaliki, które są idealne do porannej kawy czy herbaty z przyyjaciółką. Ja wymyśliłam rogaliki ,,Pyszka” z dżemem. Robię je jak tylko mam wolna chwilę w kuchni.
Składniki:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 2 duże jajka
– 80 ml mleka
– 10 g drożdży suchych
– 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– 120 g roztopionego masła
– 1/4 szklanki cukru
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– dżem z fig, dżem jabłkowo-cynamonowy
– migdały do posypania
– jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić a pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie. Uformować kulę i oprószyć mąką pszenną. Kulę owinąć ściereczką i zatopić w garnku z zimną wodą (woda powinna przykryć całe ciasto). Gdy ciasto wypłynie (zajmuje to ok 2,5h) wyjąć i ponownie wyrobić na stolnicy posypanej mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło średnicy około 28 cm, podzielić na 8 trójkątów . U podstawy trójkąta położyć pół łyżeczki nadzienia dżemowego i zwijać od podstawy formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 – 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 minut.
Ciasteczka kokosowe z dżemem wiśniowym
-1 kg mąki pszennej
-500 g margaryny
-4 łyżki octu
-250 g cukru pudru
-5 żółtek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-250 g kokosu
-dżem wiśniowy
Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka roztrzepane z cukrem pudrem, ocet,
proszek do pieczenia i zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować cienko,
wykrawać foremką ciasteczka. Jedno zamoczyć w białku i kokosie, drugie
pozostawić bez dodatków. Ciastka piec na złoty kolor. Po upieczeniu
przełożyć ciastka dżemem wiśniowym. Składać należy jedno ciastko z kokosem a
drugie bez. Smacznego!
Moje ulubione ciasto z dżemem to sernik na zimno.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
Ciasto na mleku:
2 szklanki mleka
3 jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
2 łyżki masła
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Masa z serka:
400g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
2-3 łyżeczki żelatyny
Masa z bitej śmietany:
200 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
1-2 banany
150g truskawek
dżem truskawkowy
wiórki kokosowe do posypania
Przygotowuję ciasto na mleku.
Wszystkie składniki mieszam za pomocą blendera i przelewam do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem.Piekę 40 minut w 190 stopniach.15 minut przed końcem pieczenia temperaturę zmniejszam do 175 stopni.
Przygotowuje masę z serka.-Żelatynę rozpuszczam w odrobinie gorącej wody i po ostudzeniu miksuję z serkiem.
(Wymieszaną z 2 łyżkami serka.) Kolejno przygotowuję masę z bitej śmietany.Śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i na koniec łączę z rozpuszczoną żelatyną (ostudzoną).(Wymieszaną 2 łyżkami masy.)
Owoce kroję w plasterki.Ciasto przekroiłam na pół.Na spodzie ułożyłam warstwę dżemu truskawkowego, warstwę bananów, masę z serka, truskawki, wierzch ciasta, banany i krem z bitej śmietany.
Całość posypałam wiórkami kokosowymi i schłodziłam w lodówce.
Jako, że mamy karnawał tych smakołyków nie może zabraknąć na moim stole 🙂 Obowiązkowa propozycja w tym czasie z dodatkiem dżemu 🙂
Ciasteczka piwne
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki jasnego piwa
20 dag zimnego masła
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 gram dżemu (dowolny smak)
cukier puder do posypania ciasteczek
mąka do podsypania ciasta
Sposób przygotowania
Mąkę,
piwo, masło, sól i cukier waniliowy przełożyć do miski. Ugnieść
jednolite ciasto. Stolnicę podsypać mąką. Porcję ciasta rozwałkować na
grubość 3 mm. Następnie wyciąć kwadraty o boku około 4 cm/4 cm. Na
środku każdego kwadratu nałożyć łyżeczką porcję dżemu. Wszystkie
rogi zebrać do siebie i palcami skleić formując ciasteczko. W taki sam
sposób postąpić z resztą ciasta. Piec w 180 st C przez 20 minut. Po
upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Moje ulubione ciasto z dżemem to “Łatek”. Dodatek dżemu sprawia, że ciacho staje się wilgotne i bardzo bardzo smakowite.
Łatek
Składniki
CIEMNE CIASTO
250 gram masła
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka
3 łyżki ciemnego kakao
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
CIASTO SEROWE
0,5 kilograma sera twarogowego śmietankowego
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 budyń śmietankowy
Sposób przygotowania
CIEMNE CIASTO
Masło,
cukier, mleko i kakao przełożyć do garnka, wstawić na gaz i rozpuścić.
Masę ostudzić. Następnie do ostudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, jajka oraz dżem z czarnej porzeczki. Wszystko
razem dokładnie wymieszać.
CIASTO SEROWE
Ser
przełożyć do miski. Dodać do niego cukier i ubijać mikserem do momentu,
aż znikną grudki sera. Cały czas mieszając dodać jajka, mleko, olej
oraz budyń (proszek). Wszystko razem dobrze wymieszać.
Blachę
o wymiarach 25/36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną
blachę łyżką kłaść porcje masy serowej tworząc górki. Następnie zalać
to ciemnym ciastem. Piec około 50 minut w 180 st C lub do tak zwanego
“suchego patyczka”. Po upieczeniu ostudzić. Wierzch można dowolnie
udekorować np. kleksem z bitej śmietany.
Porzeczkowiec z orzechami włoskimi to moja trzecia propozycja. I moja najukochańsza
Jest tak smaczne, że ciężko zatrzymać się na jednym kawałku!!
Co nam trzeba?
Na ciasto:
– na ciepło:
100ml wody
1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykły jak brak)
6 łyżek kakao naturalnego-u mnie Wedel
3/4 szklanki oleju
– na zimno:
5 jaj
300g mąki pszennej
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru pudru
Na I masę:
Serek waniliowy 350-400g (u mnie Vitello z Biedronki 350g)
kostka masła
4 łyżki cukru pudru
Na II masę:
Opakowanie śmietany 30% (u mnie 350g z Biedronki)
4 łyżki mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
3 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki -220g x 3 ( u mnie 100% z owoców Łowicz i jeden z własnych zapasów)-tak aby wyszło z 700g
ok 200g orzechów włoskich (3 x paczuszka 80g Bakalland )
słoiczek mały nutelli
4 kosteczki mlecznej czekolady
Robimy!!
Ciasto:
Do garnka wlewamy wodę i olej, gotujemy, do tego wsypujemy kakao i cukier.
Mieszamy do rozpuszczenia cukru i studzimy.
Jajka myjemy, parzymy i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną masę, dodając cukier puder.
Następnie dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do tej masy dodajemy wcześniej przygotowaną masę w garnku (przestudzoną!)
Szykujemy blachę 25/35, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na to masę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 35min.
Po upieczeniu uchylamy lekko drzwi i studzimy jakieś pół godzinki.
Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ciasto już wyjęte z blachy.
Kroimy na dwie połowy(jak komuś urośnie mocno można na 3 części)
W tym czasie szykujemy masy:
I- serek waniliowy ucieramy z masłem i cukrem na jednolitą masę
II śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę i dodajemy na koniec mascarpone i miksujemy do jednolitej masy.
dżem mieszamy z nutellą
Przekładamy!!!
Pierwszy płat ciasta, na to wykładamy równiutko warstwę dżemu wymieszanego z nutellą.
Następnie kładziemy I masę, na to dżem.
Posypujemy warstwą orzechów włoskich.
Na to wykładamy II masę, trochę zostawiając na wierzch ciasta.
Na to ponownie dżem z nutellą.
Przykrywamy drugim płatem ciasta.
Smarujemy pozostałą masą II i tarkujemy czekoladę na wierzch.
Ciasto rozpływa się w ustach!!!
Schładzamy.
Uwaga!!! Najsmaczniejsze wyjęte z lodówki na pół godzinki przez konsumpcją
Dziękuję serdecznie!
Druga propozycja to Aroniowo-cytrynowe babeczki, muszelki, przekładane śmietanką
Co nam trzeba?
3/4 szklanki oleju rzepakowego
4 jajka
300g mąki pszennej
150 g cukru trzcinowego
3 łyżki dżemu z kawałkami aronii (ja mam swój własny)
starta skórka z całej cytryny (parzymy cytrynę wrzątkiem przed tarkowaniem)
łyżeczka proszku do pieczenia
do przełożenia: opakowanie 300ml śmietany 36% + łyżka czubata cukru pudru
foremki sylikonowe. babeczki i muszelki
Robimy!
Do miski wbijamy żółtka i dodajemy cukier-miksujemy na puszystą masę.
Białka ubijamy oddzielnie na sztywno.
Do żółtek z cukrem dodajemy olej, miksujemy, dodajemy aronię i skórkę z cytryny i dalej mieszamy.
Następnie dodajmy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na sam koniec dodajemy piane z białek i już delikatnie mieszamy tylko do połącznia składników.
Masa ma być lekko puszysta i błyszcząca.
Nakładamy do foremek do muffinek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20-25 min
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
Studzimy nasze babeczki w foremkach, wyciągamy, kroimy na poł i przekładamy kremówką
Smacznego!
Z dżemikem polecam
Rogaliki drożdżowe z dżemem.
Według włoskiego przepisu! Wspaniałe.
Długi czas przygotowania rekompensuje ich smak!
Polecam.
Co nam trzeba?
1/2 kg maki pszennej tortowej
120 g masła
100g cukru
2 jajka
40g drożdży
1 słoik dżemu morelowego
sól
cukier puder do posypania
Robimy!
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
Zagniatamy 100 g miękkiego masła (koniecznie w temperaturze pokojowej) z mąką, cukrem i jajkami oraz szczyptą soli.
Na koniec dodajmy rozpuszczone drożdże i ponownie zagniatamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 5 godzin.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, posypujemy wiórkami masła i zagniatamy ponownie. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
W końcu rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty o boku ok. 10cm, nakładamy dżem i zaklejamy.
Ja wycięłam trójkąty i zawijałam rogaliki. Można i tak i tak
Układamy w odstępach na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na około 2 h, aż podwoją swoją objętość W ciepłe dni cały czas rośnięcia ciasta może się skrócić, gdyż temperatura pomaga.
Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut (w nagrzanym piekarniku oczywiście)
Mój ukochany przepis z dżemem to na pewno rogaliki z kuchni mojej babci.
1 kilogram mąki
2 kostki margaryny Kasia
15 dkg drożdży
1szklanka mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
Drożdże i cukier ucieramy.Dodakemy mleko i czekamy aż podwoi swoją objętość/ urosną/
Porośnięte drożdże dodajemy do mąki, kroimy na nią margarynę
dodajemy dół i zagniatamy ciasto.Coasto wrzucamy do wiadra z zimną wodą
Odstawiamy i czekamy aż ciasto wypłynie na powierzchnię wody.Wyciagamy,odsaczamyprzerabiamy a niewielką ilością mąki. Wałkujemy,kroimy na trójkąty i w na środku trójkąta kładziemy trochę dżemu. Zawijamy formując rogaliki. Pieczemy do zarumienienia.Obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.Wykatkowo pyszne i wyjątkowo kruche te babcie rogaliki.
Oto moja “bomba dżemowa” wg. przepisu mamy z Kresów Wschodnich kultywowana do dnia dzisiejszego a mianowicie “Kruche ciasto z dżemem i kruszonką”. Potrzebujemy : 3 szklanki mąki, 1 margarynę,1/2 szklanki cukru, 4 – 6 żółtek, cukier waniliowy,2 łyżeczki proszku do pieczenia i dżem jaki kto lubi. Kruszonkę robimy z połowy margaryny, 1/2 szkl. mąki i 3 łyżeczek cukru. Ciasto : do miski dajemy mąkę, cukier, margarynę i żółtka. Całość siekamy nożem. Dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 min.(daniej chłodna komórka lub na dwór). W tym czasie zagniatamy kruszonkę – ma być sypka. Gotowe ciasto wykładamy na posmarowaną blachę i smarujemy dżemem (ja lubię dużo bo smaczny i zdrowy). Dżem posypujemy posypką. Całość pieczemy 50 min. w temp. 180 st. C. I pozostaje tylko czekać – ślinka sama cieknie z ust w oczekiwaniu na konsumpcję. Zdradzę Wam, że jak spróbujecie to w przyszłości nie będziecie chcieli nic innego jeść na deser i między posiłkami. Po cichu się przyznam, że nawet nocą podjadałem jak oczywiście coś zostawało, a zdarzało się to niezwykle rzadko. Smacznego ! 🙂
Moje ulubione ciasto z dżemem to mazurek:D Uwielbiam go nie tylko w Święta Wielkanocne kiedy jest obowiązkowy, ale i częściej bo każdemu smakuje:) Kruche ciasto, dżem z czarnej porzeczki, kajmak i dekoracja której wykonanie to moja fantazja z danej chwili, jak chociażby poniżej dla przywołania już wiosny za którą tęsknimy:)
Mój ulubiony deser to bezapelacyjnie ciastka z kleiku ryżowego z domowym dżemem truskawkowym. Po pierwsze przypominają dzieciństwo, po drugie odczarowany został w nich smak kleiku, a po trzecie są lekkie i pyszne.
160 g kleiku ryżowego, bezsmakowego
2 małe jajka
120 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru(bądź innego sypkiego słodzidła, którego używamy, sprawdzi się również ksylitol, czy cukier kokosowy)
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
gęsty dżem lub konfitura do napełnienia ciastek
Wszystkie składniki oprócz dżemu zagnieść razem aż do połączenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (ciasteczka trochę urosną). W każdej kulce zrobić dziurkę końcem drewnianej łyżki. Ciastka piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut, do lekkiego zezłocenia. Dżemem wypełnić po upieczeniu, można je wstawić jeszcze na dwie minuty do gorącego piekarnika, żeby dżem szybciej stężał.
P.S. Kubek na musli jest fantastyczny 🙂