Kruche, owocowe, delikatne ciasto… Kto by takiego nie zjadł? Dzisiaj było delikatnie chłodniej, więc wykorzystałam ten moment i przygotowałam pyszne kruche ciasto z owocami lata! Różowy kolor pianki uzyskałam, dzięki temu, że dodałam kisiel wiśniowy, a dodatki jakie użyłam to maliny oraz gęsty dżem porzeczkowy z kawałkami owoców (bardziej polecam czarną porzeczkę od czerwonej).
Przepis na: Kruche ciasto z owocami lata!
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki do ciast kruchych
- 5 żółtek
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 2/4 szklanki cukru
- 1 kisiel wiśniowy
- 1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 300 g malin
- dżem czarna porzeczka Stovit
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Kruche ciasto z owocami lata! - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Komentarze
Witam , na jaką max blachę jest przepis? Nie znalazłam w opisie.
Średnica 26 cm, napisałam w pierwszym kroku 🙂
Dżem puścił mnóstwo soku, po prostu się rozpuścił i całość wchłonęła w spód, górę i jedna wielka paćka powstała.
W takim razie kruchy spód musiał być słabo podpieczony lub dżem rzadki (ewentualnie została nałożona za duża jego warstwa). Nawet jeżeli sok z dżemu wlał się w spód ciasta, to nie wiem jak mógł pójść jeszcze w górę do masy ubitej z białek… Niestety nie spotkałam się wcześniej z takim przypadkiem.