Kruche ciasto z owocami lata!

4.3/5 (12 ocen)
Kruche ciasto z owocami

Kruche, owocowe, delikatne ciasto… Kto by takiego nie zjadł? Dzisiaj było delikatnie chłodniej, więc wykorzystałam ten moment i przygotowałam pyszne kruche ciasto z owocami lata! Różowy kolor pianki uzyskałam, dzięki temu, że dodałam kisiel wiśniowy, a dodatki jakie użyłam to maliny oraz gęsty dżem porzeczkowy z kawałkami owoców (bardziej polecam czarną porzeczkę od czerwonej).

Przepis na: Kruche ciasto z owocami lata!

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki do ciast kruchych
  • 5 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 2/4 szklanki cukru
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 300 g malin
  • dżem czarna porzeczka Stovit
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Kruche ciasto z owocami lata! - przepis krok po kroku


Krok 1

Kruche ciasto z owocami

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut. Foremkę (średnica 26 cm) smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wyciągamy z piekarnika, smarujemy dżemem porzeczkowym z kawałkami owoców (wystarczy ok. 1/2 standardowego słoiczka) oraz posypujemy świeże maliny.


Krok 2

Kruche ciasto z owocami

W tym czasie zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.Następnie wsypać proszek kisielu, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na owoce wyłożyć ubitą pianę.


Krok 3

Kruche ciasto z owocami

Na piankę zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.


Kruche ciasto z owocami

Kruche ciasto z owocami

Kruche ciasto z owocami

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 12

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wiki
Wiki
4 miesięcy temu

Witam , na jaką max blachę jest przepis? Nie znalazłam w opisie.

nie wyszło
nie wyszło
4 lat temu

Dżem puścił mnóstwo soku, po prostu się rozpuścił i całość wchłonęła w spód, górę i jedna wielka paćka powstała.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  nie wyszło

W takim razie kruchy spód musiał być słabo podpieczony lub dżem rzadki (ewentualnie została nałożona za duża jego warstwa). Nawet jeżeli sok z dżemu wlał się w spód ciasta, to nie wiem jak mógł pójść jeszcze w górę do masy ubitej z białek… Niestety nie spotkałam się wcześniej z takim przypadkiem.