Ciasteczkom czekoladowym naprawdę ciężko się oprzeć! Muszę przyznać, że z tego przepisu wręcz rozpływają się w ustach. Dodałam do nich kilka kropli aromatu rumowego, drobniutko pokrojoną mleczną czekoladę i wyszły super. Dodatki jakie do nich dodasz zależą tylko od Ciebie, może to być żurawina, pokrojone drobno orzechy, migdały, rodzynki.
Ciasto wyrabia się szybciutko i bardzo prosto, nie klei się a po upieczeniu są kruchutkie i idealnie słodkie- takie w sam raz. Najlepiej smakują do popołudniowej kawy. Powodzenia!
Przepis na: Kruche ciasteczka czekoladowe
Składniki:
- ½ kostki miękkiej margaryny
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 5 kropli ekstraktu rumowego
- 6 kostek czekolady mlecznej
- Opcjonalnie ½ łyżeczki do pieczenia (mi urosły bez proszku)
Margarynę ucieramy z cukrem na wysokich obrotach miksera.
Dodajemy jajko, kilka kropli ekstraktu rumowego, miksujemy.
Dodajemy mąkę i zaczynamy mieszać nasze ciasto łyżką.
Czekoladę kroimy drobno, dodajemy i całość mieszamy łyżką.
Zaczynamy wyrabiać ciasto dłonią do momentu kiedy zrobi się gładkie i elastyczne (Nie powinno się kleić do rąk). Formujemy z ciasta kulę, a następnie mniejsze kulki. Widelcem je delikatnie przygniatamy robiąc znaczek ciastka.
Widelcem je delikatnie przygniatamy robiąc znaczek ciastka. W odstępach układamy nasze kruche ciasteczka czekoladowe na wysmarowanej tłuszczem foremce. Pieczemy do ich zarumienienia przez około 14-17 minut w temperaturze 190 stopni (nie dłużej bo będą twarde). Smacznego!