Krem ze szpinaku to propozycja na prostą, smaczną i zarazem oryginalną zupę, która podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym podbije nie tylko Twoje serce lecz wszystkich dookoła. Gdyby mi ktoś kiedyś powiedział, że polubię zupę ze szpinaku albo że ją jeszcze sama przygotuję to bym na milion procent nie uwierzyła. Nie mam pojęcia dlaczego dzieci tak nienawidzą wszystkiego co zielone: brokułów, szpinaku. Teraz ich dużo jem bo są to warzywa przede wszystkim bardzo zdrowe, mające mało kalorii, a dania z nich wykonane smakują naprawdę świetnie- krem ze szpinaku jest tego przykładem!
Przepis na: Krem ze szpinaku
Składniki:
- 1 litr wody
- 1 pietruszka
- 500 g szpinaku
- 1/2 łyżeczki vegety
- 4 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego ziołowego lub śmietankowego
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Krem ze szpinaku - przepis krok po kroku
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pietruszkę, szpinak (u mnie mrożony rozdrobniony), vegetę, sól, pieprz- całość gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyciskamy do środka czosnek, wrzucamy serek topiony, gotujemy około 30 minut. Doprawiamy do smaku. Blendujemy na krem. Smacznego!
Komentarze