Dzisiaj zaczęło się moje dyniowe szaleństwo 🙂 Wróciłam właśnie do rodzinnego domu na weekend z myślą, że w końcu sobie popiekę i przygotuję mnóstwo potraw. Mam tu komu piec więc wstałam dziś wcześnie i od rana pichcę pyszności. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z dynią i bałam się, że mnie przerośnie, ale na szczęście sobie poradziłam i to dość dobrze.
Na pierwszy ogień związany z dynią powstał rozgrzewający krem z dyni i imbirem. Danie dość proste, chociaż do końca nie wiedziałam czy jest odpowiednio doprawione i czy tak ma smakować bo takiej zupy to jeszcze nigdzie nie jadłam. Oglądałam ostatnio program Ani Starmach, która właśnie poświęciła cały odcinek dyni. Zrobiła w nim super krem z dyni i papryką lecz ja sobie troszkę przepis zmodyfikowałam. Dodatkowo wykonałam grzanki z chleba na masełku.
Przepis na: Krem z dyni i imbirem
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- Słodka i ostra papryka
- 1,5 l wody
- 1 kostka rosołowa
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz,
Obieramy dynię, kroimy na mniejsze części. Wodę zagotowujemy z kostką rosołową, dodajemy pokrojoną dynię, gotujemy.
Cebulę, czerwoną paprykę i czosnek kroimy drobno, przysmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy słodką i ostrą paprykę, mieszamy.
Do gotującej się dyni wrzucamy warzywa z patelni, dodajemy wszystkie przyprawy do smaku.
Blendujemy aż powstanie jednolity krem. Ja dodatkowo przygotowałam grzanki z chleba, które podsmażyłam na masełku z odrobiną pietruszki. Smacznego!