Dzisiaj gdy zobaczyłam pierwszą, dorodną dynię w supermarkecie od razu wiedziałam co z niej zrobię… Krem z dyni! I to nie byle jaki bo z dodatkiem słodkich batatów <3 Powiem Wam, że tak dobrego połączenia dawno nie jadłam. Przyprawiłam go imbirem, curry, papryką słodką oraz ostrą. Szczerze mówiąc nie musiałam dużo dodawać przypraw ponieważ dynia już sama w sobie była dość soczysta. Jak dla mnie krem wyszedł idealnie kremowy, a zapach jaki się unosił w całym mieszkaniu… Kurczę współczuję sąsiadom 🙂
Przepis na: Krem z dyni i batatów
Składniki:
- 2,5 kg dyni (po obraniu i bez pestek ok. 800 g)
- 700 g batatów
- 4 ząbki czosnku
- 2 litry wody
- 3 łyżki posiekanej natki koperku
- 1 łyżeczka vegety
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 50 ml śmietanki kremówki 30% + łyżka do dekoracji
Dynię obieramy, wyciągamy ze środka pestki, kroimy w kostkę. Bataty również kroimy w mniejsze kawałki. Całość smażymy na patelni na małej ilości oliwy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Smażymy około 10 minut na małym ogniu. W tym czasie do większego garnka wlewamy gorącą wodę, posiekany koperek, vegetę, sól, pieprz, gotujemy na małym ogniu.
Do gotującego się garnka dodajemy dynię oraz bataty. Dodajemy przyprawy, gotujemy przez około 1 godzinę.
Na końcu dodajemy śmietankę kremówkę, blendujemy na gęsty krem. Smacznego!