Opis przepisu
Domowe Kinder Country lepsze od oryginału? Tak, jest to możliwe! Robi się je dość szybko i trzeba przyznać, że jest niesamowicie smaczne. Cała filozofia to przygotowanie dwóch mas: jednej na bazie białej czekolady, a drugiej z mleczną czekoladą.
Ciasto kinder country
Jeśli jesteś fanem batoników Kinder Country to z pewnością ten przepis przypadnie Ci do gustu. Od razu uprzedzam, że jest dość słodkie – ale przecież oryginał też taki jest! Dla łasuchów to istne niebo w gębie.
Ciasto Kinder Country jest najlepsze w dniu przygotowania (czyli warto je zrobić rano, jeśli spodziewasz się gości) lub na drugi dzień. Użyte do niego płatki Nestle Kangus po 2-3 dniach mogą się zrobić trochę rozmokłe, miękkie. Jednak nie ukrywajmy – u kogo to ciasto nie zostanie zjedzone za jednym zamachem?
Przepis opisałam bardzo szczegółowo, z dużą ilością zdjęć krok po kroku. Jestem pewna, że to ułatwi Wam przygotowanie tego ciacha! Koniecznie je wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało.
Przepis na: Ciasto Kinder Country (bez pieczenia)
Składniki:
Masa jasna:
- 350 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g mleka w proszku
- 120 g płatków Nestle Kangus
Masa ciemna:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 250 g mascarpone
Dodatkowo:
- 180 g herbatników maślanych
- garść płatków Nestle Kangus
Zobacz również:
Ciasto Kinder Country przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto Kinder Country zaczynamy od przygotowania jasnej masy z płatkami Nestle Kangus.
Czekoladę (100 g) białą kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Krok 2
Krok 3
Wskazówka: Lepiej ubija się śmietanka 36% niż 30%. Gdyby Wasza śmietanka kompletnie nie chciała się ubić na krem (bo np. była za słabo schłodzona) to można dodać śmietan-fix.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Ciasto Kinder Country można przygotować w małej prostokątnej czy kwadratowej blaszce (bo łatwiej wyłożyć w takich herbatniki). Jednak jeśli chcesz to użyj tortownicy, tylko wtedy jest więcej zabawy z herbatnikami.
Na foremkę (moja kwadratowa 24 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia układamy najpierw herbatniki, a następnie jasną masę.
Krok 11
Krok 12
Krok 13
Śmietankę (100 ml) podgrzewamy w małym rondelku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Po około minucie wsypujemy czekolady i mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Gdy lekko przestygnie, wtedy wkładamy rondelek do lodówki na 20-30 minut.
Krok 14
Krok 15
Krok 16
Krok 17
Komentarze
Szybkie w przygotowaniu i smaczne. Wychodzi bardzo słodkie. Jeśli cukier puder nie pełni funkcji np. sklejającej to można dać go mniej lub w ogóle. Po 2 dniach nadal OK, herbatniki i płatki nie rozmoczyły sie za bardzo. Polecam i na pewno jeszcze kiedyś zrobię.
Ciasto bez szału, płatki w kremie zmiękły już po 3h, kiedy herbatniki jeszcze były chrupkie…jak ktoś lubi jeść praktycznie sam krem to będzie mu smakowało. 3 gwiazdki bo na 4 osobową rodzinę 1 osobie smakowało. Raz zrobiłam, więcej nie planuje. Przepis ok, nic sie nie zważyło, kremy sztywne aż za bardzo.
W takim razie zachęcam do wypróbowania innych przepisów 🙂 Każdy z nas ma inny gust i może akurat ten przepis po prostu nie jest dla Pani 🙂
Nie mam takiej blaszki. Okragla 23 cm będzie ok?
Foremka będzie za mała. Z proporcji wynika, że najlepiej będzie przemnożyć składniki x0.7 🙂
Czy zamiast plakow mozna dodac ryz preperowany?
Jasne 🙂
Na jaki wymiar blaszki ten przepis?
To ja się wpraszam na kawałek 🙂