Ciasto Kinder Country (bez pieczenia)

4.7/5 (144 ocen)
Ciasto Kinder Country to niezapomniane wrażenia smakowe, które z pewnością przypadną do gustu wielu smakoszom popularnych batoników. Jest to idealna propozycja dla osób, które chcą spróbować w swojej kuchni czegoś nowego i ciekawego w smaku.

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + chłodzenie

Ciasto Kinder Country

Opis przepisu

Domowe Kinder Country lepsze od oryginału? Tak, jest to możliwe! Robi się je dość szybko i trzeba przyznać, że jest niesamowicie smaczne. Cała filozofia to przygotowanie dwóch mas: jednej na bazie białej czekolady, a drugiej z mleczną czekoladą.

Ciasto kinder country

Jeśli jesteś fanem batoników Kinder Country to z pewnością ten przepis przypadnie Ci do gustu. Od razu uprzedzam, że jest dość słodkie – ale przecież oryginał też taki jest! Dla łasuchów to istne niebo w gębie.

Ciasto Kinder Country jest najlepsze w dniu przygotowania (czyli warto je zrobić rano, jeśli spodziewasz się gości) lub na drugi dzień. Użyte do niego płatki Nestle Kangus po 2-3 dniach mogą się zrobić trochę rozmokłe, miękkie. Jednak nie ukrywajmy – u kogo to ciasto nie zostanie zjedzone za jednym zamachem?

Przepis opisałam bardzo szczegółowo, z dużą ilością zdjęć krok po kroku. Jestem pewna, że to ułatwi Wam przygotowanie tego ciacha! Koniecznie je wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało.

 

Przepis na: Ciasto Kinder Country (bez pieczenia)

Składniki:

Masa jasna:

  • 350 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g mleka w proszku
  • 120 g płatków Nestle Kangus

Masa ciemna:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 250 g mascarpone

Dodatkowo:

  • 180 g herbatników maślanych
  • garść płatków Nestle Kangus
Wyślij emailem

Ciasto Kinder Country przepis krok po kroku:


Krok 1

Ciasto Kinder Country, 1

Ciasto Kinder Country zaczynamy od przygotowania jasnej masy z płatkami Nestle Kangus.

Czekoladę (100 g) białą kroimy w bardzo drobną kosteczkę.


Krok 2

Ciasto Kinder Country,

Do malutkiego rondelka wlewamy około 50-80 ml śmietanki 30 lub 36%. Podgrzewamy ją, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i po około minucie wsypujemy posiekaną czekoladę. Całość mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Gdy przestygnie to wkładamy rondelek do lodówki na przynajmniej 20 minut. 


Krok 3

Ciasto Kinder Country, 3

Pozostałą, dobrze schłodzoną śmietankę (około 300 ml) miksujemy na wysokich obrotach miksera wraz z cukrem pudrem (około 1 łyżka).

Wskazówka: Lepiej ubija się śmietanka 36% niż 30%. Gdyby Wasza śmietanka kompletnie nie chciała się ubić na krem (bo np. była za słabo schłodzona) to można dodać śmietan-fix.


Krok 4

Ciasto Kinder Country, 4

Po kilku minutach powinien powstać krem śmietankowy (nie musi być super sztywny).


Krok 5

Ciasto Kinder Country, 5

Dodajemy mleko w proszku (około 100 g). 


Krok 6

Ciasto Kinder Country, 6

Z lodówki wyciągamy rondelek z białą czekoladą (pod wpływem zimnej temperatury powinna nieco zgęstnieć). Wlewamy do kremu. 


Krok 7

Ciasto Kinder Country, 7

Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. 


Krok 8

Ciasto Kinder Country, 8

Wsypujemy płatki Nestle Kangus.


Krok 9

Ciasto Kinder Country, 9

Mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 10

Ciasto Kinder Country, 10

Ciasto Kinder Country można przygotować w małej prostokątnej czy kwadratowej blaszce (bo łatwiej wyłożyć w takich herbatniki). Jednak jeśli chcesz to użyj tortownicy, tylko wtedy jest więcej zabawy z herbatnikami.

Na foremkę (moja kwadratowa 24 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia układamy najpierw herbatniki, a następnie jasną masę.


Krok 11

Ciasto Kinder Country, 11

Wyrównujemy ją, aby powstała dość równa warstwa. 


Krok 12

Ciasto Kinder Country, 12

Układamy na niej drugą warstwę herbatników. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania ciemnej masy ciasta Kinder Country.  


Krok 13

Ciasto Kinder Country, 13

Czekoladę mleczną (100 g) i gorzką (100 g) kroimy w drobniutką kosteczkę.

Śmietankę (100 ml) podgrzewamy w małym rondelku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Po około minucie wsypujemy czekolady i mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Gdy lekko przestygnie, wtedy wkładamy rondelek do lodówki na 20-30 minut.


Krok 14

Ciasto Kinder Country, 14

Do miski dodaemy schłodzone mascarpone (250 g) oraz zimną czekoladę. 


Krok 15

Ciasto Kinder Country, 15

Miksujemy do momentu powstania gęstego kremu.


Krok 16

Ciasto Kinder Country, 16

Wykładamy nim wierzch ciasta.


Krok 17

Ciasto Kinder Country, 17

Wierzch wyrównujemy, posypujemy garścią płatków Kangus. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby masy zgęstniały i się ładnie ciasto kroiło. Smacznego!


Ciasto Kinder Country, 18

Ciasto Kinder Country, 19

Ciasto Kinder Country, 19

Ciasto Kinder Country, 20

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 144

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Roksana
Roksana
1 miesiąc temu

Szybkie w przygotowaniu i smaczne. Wychodzi bardzo słodkie. Jeśli cukier puder nie pełni funkcji np. sklejającej to można dać go mniej lub w ogóle. Po 2 dniach nadal OK, herbatniki i płatki nie rozmoczyły sie za bardzo. Polecam i na pewno jeszcze kiedyś zrobię.

Dorota
Dorota
8 miesięcy temu

Ciasto bez szału, płatki w kremie zmiękły już po 3h, kiedy herbatniki jeszcze były chrupkie…jak ktoś lubi jeść praktycznie sam krem to będzie mu smakowało. 3 gwiazdki bo na 4 osobową rodzinę 1 osobie smakowało. Raz zrobiłam, więcej nie planuje. Przepis ok, nic sie nie zważyło, kremy sztywne aż za bardzo.

Anna
Anna
1 rok temu

Nie mam takiej blaszki. Okragla 23 cm będzie ok?

Natalia
Natalia
1 rok temu

Czy zamiast plakow mozna dodac ryz preperowany?

Kindzia
Kindzia
6 lat temu

Na jaki wymiar blaszki ten przepis?

marzena
marzena
6 lat temu

To ja się wpraszam na kawałek 🙂

Kinder country ciasto przepis

Ciasto Kinder Country to idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego i wyjątkowego. Jest to połączenie popularnej czekoladki Kinder Country z delikatnym ciastem, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wiele osób uwielbia smak batonika Kinder Country i chętnie spróbuje jego wersji w postaci ciasta. Jeśli zrobisz ciasto Kinder Country dla swojej rodziny lub znajomych, na pewno zostaniesz doceniony za swoje kulinarne umiejętności i pomysłowość.

Kinder country bez pieczenia

Warto zrobić ciasto Kinder Country z kilku powodów. Przede wszystkim jest to wyjątkowo smaczna i łatwa do przygotowania wersja ciasta, która z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Batonik Kinder Country stanowi oryginalną i niebanalną inspirację dla wypieków, dzięki czemu ciasto bez pieczenia to może zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowanie ciasta Kinder Country nie wymaga zbyt wiele czasu i wysiłku, a efekt końcowy jest naprawdę zachęcający. Kruchy spód, delikatna masa z płatkami kangus to połączenie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie. Jeżeli chcesz, to możesz zastąpić płatki kangus na ryż preparowany.

RozwińZwiń