Opis przepisu
Kupiłam dzisiaj w mięsnym piękną karkówkę. Postanowiłam ją upiec w lekkim sosie czosnkowo-koperkowym. Wyszła soczysta, mięciutka, a do tego ciepłe ziemniaczki i mizeria…. Ahhh rewelacja dla podniebienia <3 Jeżeli szukacie prostego dania, a spodziewacie się gości to jest to propozycja dania właśnie dla Was!
Przepis na: Karkówka pieczona z czosnkiem
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
- sól, pieprz
- 5 łyżek mąki
- 7 ząbków czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
Wyślij emailem
Zobacz również:
Karkówka pieczona z czosnkiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Karkówkę kroimy w plastry, ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do karkówki. Do miseczki wsypujemy mąkę, następnie każdy kawałek karkówki maczamy w niej i podsmażamy na oliwie z obu stron na rozgrzanej patelni.
Krok 2
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek przeciskamy przez praskę. Połową nacieramy mięso i odstawiamy na 10 minut.
Krok 3
W tym czasie drugą część czosnku mieszamy razem z majonezem, jogurtem naturalnym, posiekanym koperkiem, szczyptą soli i pieprzem.
Komentarze