Karkówka pieczona z czosnkiem

4.6/5 (7 ocen)

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + pieczenie

Karkówka pieczona

Opis przepisu

Kupiłam dzisiaj w mięsnym piękną karkówkę. Postanowiłam ją upiec w lekkim sosie czosnkowo-koperkowym. Wyszła soczysta, mięciutka, a do tego ciepłe ziemniaczki i mizeria…. Ahhh rewelacja dla podniebienia <3 Jeżeli szukacie prostego dania, a spodziewacie się gości to jest to propozycja dania właśnie dla Was!

Przepis na: Karkówka pieczona z czosnkiem

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek mąki
  • 7 ząbków czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Wyślij emailem

Karkówka pieczona z czosnkiem - przepis krok po kroku


Krok 1

Karkówka pieczona z czosnkiem

Karkówkę kroimy w plastry, ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do karkówki. Do miseczki wsypujemy mąkę, następnie każdy kawałek karkówki maczamy w niej i podsmażamy na oliwie z obu stron na rozgrzanej patelni.


Krok 2

Karkówka pieczona

Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek przeciskamy przez praskę. Połową nacieramy mięso i odstawiamy na 10 minut. 


Krok 3

Karkówka pieczona

W tym czasie drugą część czosnku mieszamy razem z majonezem, jogurtem naturalnym, posiekanym koperkiem, szczyptą soli i pieprzem.


Krok 4

Karkówka pieczona

Sos wylewamy na karkówkę. Piec przez ok. 35-40 minut w temp. 170 stopni.


Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 7

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments