Muffiny mogłabym robić cały czas! Ostatnio przerzuciłam się na jogurtowe muffiny z owocami i z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne. Są puszyste, smaczne, szybkie w przygotowaniu a jeżeli włoży się je do szczelnego pojemnika aby nie wysychały to na drugi dzień smakują tak samo jak zaraz po upieczeniu. Z tego przepisu wychodzi około 16 muffinek.
Przepis na: Jogurtowe muffiny z winogronami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ¼ szklanki oleju
- ½ szklanki cukru
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wyślij emailem
Zobacz również:
Jogurtowe muffiny z winogronami - przepis krok po kroku
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Krok 2
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz jogurt naturalny, miksujemy na małych obrotach miksera.
Krok 4
Do formy na muffinki włożyć papilotki, do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Układamy po kilka winogron na ciasto (mój błąd – na moim zdjęciu winogrona były wkładane w całości, zapomniałam powyciągać pestki). Piec przez 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Komentarze
Ile mleka?
Rzeczywiście do wpisałam do składników – 50 ml mleka. Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej 🙂
Brakuje też temperatury pieczenia.
Ale dałam wszystko na okoni wyszło ☺️