Jogurtowe muffiny z winogronami

5/5 (2 ocen)
Jogurtowe muffiny z winogronami z tego przepisu wychodzą rewelacyjne. Rzadko możemy wykorzystać winogrona podczas pieczenia, więc warto sprawdzić ten przepis.
Jogurtowe muffiny z winogronami

Muffiny mogłabym robić cały czas! Ostatnio przerzuciłam się na jogurtowe muffiny z owocami i z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne. Są puszyste, smaczne, szybkie w przygotowaniu a jeżeli włoży się je do szczelnego pojemnika aby nie wysychały to na drugi dzień smakują tak samo jak zaraz po upieczeniu. Z tego przepisu wychodzi około 16 muffinek.

Przepis na: Jogurtowe muffiny z winogronami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wyślij emailem

Jogurtowe muffiny z winogronami - przepis krok po kroku

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Krok 1

Jogurtowe muffiny

Jajko, mleko i cukier miksujemy na wysokich obrotach.


Krok 2

Jogurtowe muffiny z winogronami

Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz jogurt naturalny, miksujemy na małych obrotach miksera.


Krok 3

Jogurtowe muffiny z winogronami

Winogrona myjemy, kroimy na połówki oraz wyciągamy ze środka pestki.


Krok 4

Muffiny

Do formy na muffinki włożyć papilotki, do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Układamy po kilka winogron na ciasto (mój błąd – na moim zdjęciu winogrona były wkładane w całości, zapomniałam powyciągać pestki).  Piec przez 25 minut do tzw. suchego patyczka.


Krok 5

Muffiny z owocami

Po upieczeniu można obsypać je cukrem pudrem lub np. przygotować lukier. 

Jogurtowe muffiny z winogronami

Jogurtowe muffiny z winogronami

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika
Dominika
4 lat temu

Ile mleka?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Dominika

Rzeczywiście do wpisałam do składników – 50 ml mleka. Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej 🙂

Dominika
Dominika
4 lat temu

Brakuje też temperatury pieczenia.
Ale dałam wszystko na okoni wyszło ☺️