Opis przepisu
Imprezowe rollsy z brokułami, karmelizowaną czerwoną cebulą oraz boczkiem to świetna przekąska. Można ją zaserwować gościom zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smakują genialnie wraz z domowym sosem czosnkowym! Świetnie się sprawdzą jako ekspresowa do przygotowania przekąska na Sylwestra, imieniny, domówkę czy po prostu jako coś słonego na domowy seans filmowy czy piknik.
Zrobiłam je ostatnio całkowicie przez przypadek – czyszcząc zawartość lodówki, a przypadkowo wyszło coś, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło smakowo. Jestem pewna, że Wam również posmakują.
Przepis na: Imprezowe rollsy z brokułami
Składniki:
- 1 gotowe ciasto na pizzę lub domowe (przepis)
- 1 serek ziołowy kanapkowy (np. Almette czy Piątnica)
- 5-6 plasterków parzonego boczku
- 1/2 świeżego brokuła
- 1 duża czerwona cebula
- 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu
- 100 g mozzarelli lub cheddara
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- sos czosnkowy
Zobacz również:
Jak zrobić impezowe rollsy z brokułami?
Krok 1
Te imprezowe rollsy możesz przygotować na bazie gotowego ciasta na pizzę (są dostępne w większych sklepach np. w Lidlu) lub przygotować je samodzielnie – na moim blogu znajdziesz przepis na świetne domowe ciasto na pizzę (klik>>).
Czerwoną cebulę siekamy na cienkie piórka. Smażymy na rozgrzanej patelni z małym dodatkiem oleju. Gdy się lekko zeszkli to posypujemy równomiernie cukrem i mieszamy. Po chwili cukier powinien się rozpuścić. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
Brokuły (ja użyłam około 1/2 mniejszej sztuki) kroimy na większe różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 7 minut. Po tym czasie je odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia i kroimy na cienkie plasterki (aby łatwo później je zawinąć w rulon wraz z ciastem).
Ciasto na pizzę rozwijamy (ja użyłam tym razem gotowego, ale jak masz więcej czasu, to możesz użyć domowego ciasta na pizzę). Smarujemy równomiernie serkiem ziołowym typu Almette do kanapek.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Zwinięty rulon kroimy na ok 10-12 równych części.
Krok 7
Pieczemy przez 22-25 minut aż będą ładnie rumiane (u mnie 190 stopni, góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!
Komentarze
A brokuła wcześniej podgotowacć?
Tak, w kroku 2 jest informacja w pierwszym zdaniu 🙂
Cześć. Sprawdzi się ciasto drożdżowe?
Ale te rollsy były przecież zrobione z ciasta drożdżowego… 😛
jaka temp pieczenia??
190 stopni 🙂
Czy tutaj nie użyłaś ciasta francuskiego?
Nie, użyłam gotowe ciasto na pizzę 🙂 Jeśli użyłabym francuskiego to bym przecież o tym napisała.
Użyłaś też boczku, a o nim jednak nie wspomniałaś w przepisie 🤭
Napisałam o boczku już w pierwszym akapicie, wymieniłam go później w użytych składnikach… Faktycznie nie napisałam go jedynie w opisie wykonania, ale to chyba nie jest aż taki karygodny błąd z mojej strony 🙂
Czy boczek ma być użyty surowy? Czy najpierw go podsmażyć i dodać?
Tak jak napisałam w przepisie – ma być użyty boczek parzony (wędzony). Gdybym go smażyła wcześniej to bym o tym napisała 🙂
Ewentualnie można kupić w mięsnym tradycyjny boczek i samemu pokroić na cienkie plasterki 🙂