Bułeczki gyros to bardzo smaczna przekąska imprezowa. Idealna zarówno na domówki, piknik czy na Sylwestra. Te nadziewane drożdżowe bułeczki fajnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Chociaż osobiście najbardziej je lubię zaraz po upieczeniu, gdy lekko przestygną, a ser jest idealnie ciągnący. Przygotowałam je z dodatkiem kurczaka, pieczarek, kukurydzy oraz mozzarelli. Jeśli chcesz to oczywiście możesz nieco zmienić farsz i wykonać bułki według własnych preferencji.
Przepis na: Bułeczki gyros
Porady na start
- W tym przepisie fajnie się sprawdzi gotowy sos pomidorowy do pizzy np. z firmy Mutti (można kupić np. w Lidlu), Dawtona czy Cirio.
- Użyłam mąkę typ 00 do pizzy, ale w ostateczności może być zwykła pszenna tortowa.
- Możesz je wykonać w dniu imprezy, a jak przyjdą goście to wystarczy je przez kilka minut podgrzać w piekarniku.
Składniki:
Rozczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 ml letniej wody
- 1 lekko czubata łyżka mąki typ 00
Ciasto:
- 420 g mąki typ 00
- 180 ml wody
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 6 płaskich łyżek koncentratu pomidorowego lub sosu do pizzy
- 150 g piersi z kurczaka
- płaska łyżeczka przyprawy gyros
- 1 duży ząbek czosnku
- 150 g pieczarek
- 150 g mozzarelli
- 3 płaskie łyżki kukurydzy konserwowej
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki mleka
- opcjonalnie 1 łyżka czarnuszki lub sezamu
Zobacz również:
Bułeczki gyros przepis krok po kroku:
Krok 1
Rozczyn:
Ciasto na bułeczki gyros zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego.
W miseczce mieszamy ze sobą pokruszone świeże drożdże (15 g), cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (50 ml) i mąkę (1 lekko czubata łyżka). Odstawiamy na 10 minut.
Krok 2
Ciasto:
To ciasto jak do pizzy wychodzi świetnie na bazie mąki pszennej typ 00. Można ją bez problemu kupić w większych sklepach lub przez internet. Ja najczęściej korzystam z poniższych firm:
- Primo Gusto, Mąka do pizzy chrupiącej
- ToTa, Mąka do pizzy włoskiej
- Basia, Mąka na pizzę włoską
- PZZ, Mąka pszenna na pizzę włoską
Wyrabiamy je ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Do miski wsypujemy mąkę (420 g), a także dodajemy letnią wodę (180 ml), rozczyn, a także oliwę (4 łyżki). Wyrabiamy przez około 5 minut.
Krok 3
Odstawiamy na 10-15 minut, a po tym czasie dosypujemy sól (1 lekko czubata łyżeczka) i ponownie wyrabiamy.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy je na godzinę do podwojenia objętości.
Krok 4
Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki, aby mięso wystygło.
Krok 5
Pieczarki myjemy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Posypujemy szczyptą soli.
Również zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.
Krok 6
Ciasto wyciągamy z miski i lekko wyrabiamy na blacie oprószonym mąką. Dzielimy na równe części – mi wyszło 6 kulek.
Każdą lekko rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Układamy bułeczki łączeniem ciasta na spodzie.
Krok 11
Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z małą ilością mleka. Posypujemy odrobiną startego sera oraz opcjonalnie czarnuszką lub sezamem.
Pieczemy przez 27-30 minut w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół).
Bułeczki gyros są smaczne zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!
Komentarze
Chciałabym zastąpić olej masłem, ile dać?
Tyle samo 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Proszę 🙂
Witam, ile drożdży instant powinnam użyć do tego przepisu?
Na opakowaniu drożdży instant jest informacja na jaką ilość mąki przypadają. Standardowo 7 g powinno wystarczyć nawet na 500 g mąki, więc tutaj najlepiej wsypać całe opakowanie.