Bułeczki gyros

4.7/5 (29 ocen)
Co powiesz na oryginalną przekąskę, która zachwyci Twoich gości? Te puszyste drożdżowe bułeczki gyros są wypełnione aromatycznym farszem z kurczaka, pieczarek, kukurydzy, sosem do pizzy i ciągnącej mozzarelli. Sprawdzą się zarówno jako przekąska imprezowa, jak również jako posiłek w ciągu dnia.

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

90 min

Bułeczki gyros to bardzo smaczna przekąska imprezowa. Idealna zarówno na domówki, piknik czy na Sylwestra. Te nadziewane drożdżowe bułeczki fajnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Chociaż osobiście najbardziej je lubię zaraz po upieczeniu, gdy lekko przestygną, a ser jest idealnie ciągnący. Przygotowałam je z dodatkiem kurczaka, pieczarek, kukurydzy oraz mozzarelli. Jeśli chcesz to oczywiście możesz nieco zmienić farsz i wykonać bułki według własnych preferencji.

 

Przepis na: Bułeczki gyros

Porady na start

  • W tym przepisie fajnie się sprawdzi gotowy sos pomidorowy do pizzy np. z firmy Mutti (można kupić np. w Lidlu), Dawtona czy Cirio.
  • Użyłam mąkę typ 00 do pizzy, ale w ostateczności może być zwykła pszenna tortowa.
  • Możesz je wykonać w dniu imprezy, a jak przyjdą goście to wystarczy je przez kilka minut podgrzać w piekarniku.

Składniki:

Rozczyn:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 ml letniej wody
  • 1 lekko czubata łyżka mąki typ 00

Ciasto:

  • 420 g mąki typ 00
  • 180 ml wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 6 płaskich łyżek koncentratu pomidorowego lub sosu do pizzy
  • 150 g piersi z kurczaka
  • płaska łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 150 g pieczarek
  • 150 g mozzarelli
  • 3 płaskie łyżki kukurydzy konserwowej

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki mleka
  • opcjonalnie 1 łyżka czarnuszki lub sezamu
Wyślij emailem

Bułeczki gyros przepis krok po kroku:


Krok 1

Rozczyn:

Ciasto na bułeczki gyros zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego.

W miseczce mieszamy ze sobą pokruszone świeże drożdże (15 g), cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (50 ml) i mąkę (1 lekko czubata łyżka). Odstawiamy na 10 minut. 


Krok 2

Ciasto:

To ciasto jak do pizzy wychodzi świetnie na bazie mąki pszennej typ 00. Można ją bez problemu kupić w większych sklepach lub przez internet. Ja najczęściej korzystam z poniższych firm:

  • Primo Gusto, Mąka do pizzy chrupiącej
  • ToTa, Mąka do pizzy włoskiej
  • Basia, Mąka na pizzę włoską
  • PZZ, Mąka pszenna na pizzę włoską

Wyrabiamy je ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Do miski wsypujemy mąkę (420 g), a także dodajemy letnią wodę (180 ml), rozczyn, a także oliwę (4 łyżki). Wyrabiamy przez około 5 minut.  


Krok 3

Odstawiamy na 10-15 minut, a po tym czasie dosypujemy sól (1 lekko czubata łyżeczka) i ponownie wyrabiamy.

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy je na godzinę do podwojenia objętości.


Krok 4

Filet z piersi kurczaka kroimy w małą kosteczkę. Przekładamy do miseczki i posypujemy przyprawą do gyrosa, a także dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim lub większym ogniu przez 2 minuty (kurczak nie może być widocznie surowy, ale znowu nie może być za długo smażony, aby mięso nie wyszło twarde).

Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki, aby mięso wystygło.  


Krok 5

Pieczarki myjemy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Posypujemy szczyptą soli.

Również zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki. 


Krok 6

Ciasto wyciągamy z miski i lekko wyrabiamy na blacie oprószonym mąką. Dzielimy na równe części – mi wyszło 6 kulek.

Każdą lekko rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Krok 7

Na środku każdej rozsmarowujemy sos pomidorowy lub przecier – u mnie jedna płaska łyżka (brzegi omijamy).


Krok 8

Nakładamy na środku także kurczaka, pieczarki oraz kukurydzę.


Krok 9

Bułeczki gyros

Posypujemy startym żółtym serem (ja użyłam mozzarelli).


Krok 10

pizzowe bułeczki

Brzegi zwijamy, a później szczelnie sklejamy, aby nie wypłynął nam farsz w trakcie pieczenia.

Układamy bułeczki łączeniem ciasta na spodzie.  


Krok 11

Bułeczki gyros

Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z małą ilością mleka. Posypujemy odrobiną startego sera oraz opcjonalnie czarnuszką lub sezamem.

Pieczemy przez 27-30 minut w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół).

Bułeczki gyros są smaczne zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego!


Bułeczki gyros

Bułeczki gyros

Bułeczki gyros

Bułeczki gyros

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 29

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Stasia
Stasia
14 dni temu

Chciałabym zastąpić olej masłem, ile dać?

Stasia
Stasia
13 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardzo dziękuję 🙂

Gosia
Gosia
21 dni temu

Witam, ile drożdży instant powinnam użyć do tego przepisu?