Grillowany kurczak z żurawiną i pieczonymi ziemniaczkami… ciężko opisać w słowach jakie to stanowi świetne połączenie 🙂 Od niedawna bardzo polubiłam obiady z dodatkiem słodyczy. Tą słodkość zapewnia tu żurawina premium do mięs, serów firmy Stovit.
Dodatkowo jeśli się skusicie na pieczone ziemniaczki z masełkiem, koperkiem i czosnkiem to gwarantuje, że poczujecie się jak w dobrej restauracji nie wychodząc nawet z domu!
Opcjonalnie możecie wykonać swoje ulubione puree. ( u mnie marchewkowo-imbirowe )
Przepis na: Grillowany kurczak z żurawiną
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 4 ząbki czosnku
- 700 g piersi z kurczaka
- przyprawa gyros do kurczaka
- szczypta papryki słodkiej
- żurawina firmy Stovit
Puree:
- 2 marchewki
- mały korzeń imbiru (ok. 1 łyżka startego imbiru)
- szczypta mielonej kolendry
- szczypta soli, pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
Zobacz również:
Grillowany kurczak z żurawiną - przepis krok po kroku
Krok 1
Puree: marchew, imbir obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy je w małym garnku wraz z ok. 150 ml wody. Po około 15 minutach dodajemy pozostałe składniki, blendujemy na gładkie puree.
Kurczaka kroimy w większe kawałki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, grillujemy (na patelni do grillowania) na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.
Komentarze