Moich kuchennych wariacji związanych z płatkami owsianymi – nigdy dosyć. Od kiedy polubiłam jeść owsiankę jako taką tradycyjną ugotowaną na mleku to do głowy ciągle mi przychodzą pomysły jak je wprowadzić do słodkich przepisów aby zmniejszyć ich kaloryczność. Staram się dużo ćwiczyć i zdrowo odżywiać lecz moją największą przeszkodą w walce o fit sylwetkę ciągle są wypieki. Nawet nie tyle co je robić dla siebie żeby od razu zjeść tylko w celu odkrywania nowych i oryginalnych smaków. Przy okazji przecież zawsze trzeba spróbować jak te rarytas ki wyszły i koło się zatacza.
Dzisiaj troszkę mniej kalorycznie bo zmieliłam w termomiksie płatki owsiane na mączkę, dodałam mało cukru pudru, za to 2 łyżki miodu, dzięki czemu ciasteczka miały taki fajny posmak. Zamiast miodu zawsze można dodać 2 krople ekstraktu z wanilii lub migdałowego. Ciasto wychodzi bardzo kruchutkie. Nie wałkujemy ciasta tylko wyrabiamy kulki, w których kciukiem robimy wgłębienia aby nałożyć tam gęsty dżem. Nie polecam rzadkiego dżemu ponieważ pod wpływem temperatury wypłynie on z ciastek. Ja użyłam jak zwykle swoje przetwory, tym razem na ciasteczkach zawitał dżemik niskosłodzony z porzeczek i malin. Pychotka!
Przepis na: Dżemowe oczka ze zmielonych płatków owsianych
Składniki:
- 150 g zmielonych płatków owsianych
- 100 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- ¼ szklanki cukru pudru
- ½ kostki margaryny
Zobacz również:
Dżemowe oczka ze zmielonych płatków owsianych - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Komentarze