Przygotowałam dla Was nowy, pyszny przepis, a mianowicie – drożdżowe zawijaski z kiełbasą żywiecką z certyfikatem QAFP! 🙂 Stanowią fajną przekąskę imprezową, a najlepiej smakują na ciepło wyciągnięte prosto z piekarnika. Szykuję dla Was również konkurs z fajnymi nagrodami! Zapraszam na bloga po szczegóły 🙂
Nie masz pomysłu na spontaniczne spotkanie ze znajomymi? Świetnym rozwiązaniem są drożdżowe zawijaski z kiełbasą żywiecką oraz żółtym serem. Całość smakuje najlepiej na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Do środka dodałam przecier pomidorowy z dodatkiem czosnku, oregano, świeżej bazylii oraz kolendry.
Przepis na: Drożdżowe zawijaski z kiełbasą
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 90 g rozpuszczonego masła lub oliwy
- szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki oregano
- szczypta pieprzu
Farsz:
- 20 dag kiełbasy żywieckiej z certyfikatem QAFP
- 10 dag żółtego sera w plasterkach
- 80 g przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- ½ łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
- Opcjonalnie 1/2 puszki kukurydzy
Zobacz również:
Drożdżowe zawijaski z kiełbasą - przepis krok po kroku
Krok 1
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 10 minut, żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn drożdżowy, pozostałe ciepłe mleko, oregano, sól, pieprz, szczyptę pieprzu, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
W miseczce mieszamy ze sobą przecier, posiekaną kolendrę, bazylię, a także dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy łyżeczką.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Następnie pokroić w paski o szerokości ok. 5 cm i długości 20 cm. Na paskach nakładać najpierw sos, a później plasterki kiełbasy tak, by 1/4 plasterka wystawała nad brzegiem ciasta. Zwijamy – ciaśniej u dołu, gdzie nie ma wędliny – i tak uformowane róże wkładamy w formy na muffinki. Można je ewentualnie posmarować roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy bułeczki w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Smacznego!
Skupiając się na głównej bohaterce mojego przepisu, żywiecka to jedna z trzech kampanijnych kiełbas programu „Linia Produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP”, która dzięki swojej kruchości i smakowi sprawdzi się naprawdę fajnie w wielu potrawach.
Jestem pewna, że spora część z Was nie słyszała do tej pory o Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. To funkcjonujący od 2009 roku krajowy system, dzięki któremu konsumenci mają gwarancję, że w całym łańcuchu produkcyjnym nie wystąpiły żadne niekorzystne zjawiska, które negatywnie oddziaływałyby na jakość żywności, co w konsekwencji wpływa na to, że na nasze stoły trafiają wyselekcjonowane najlepsze oraz naturalne i rodzime produkty. Te działania budują markę polskiej żywności, a także wzmacniają konkurencyjność na rynku krajowym oraz zagranicznym. Jeżeli chcesz poznać więcej informacji, to zajrzyj na stronę: odadojakosci.pl
Serdecznie zapraszam Was również na eventy, gdzie będzie można spróbować kiełbasy krakowskiej suchej, kiełbasy podwawelskiej ekstra i kiełbasy żywieckiej z certyfikatem QAFP:
- Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast
- Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Warsaw Gastro Show 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa
- Eurogastro – Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa
Serdecznie zapraszam Was do udziału w konkursie kulinarnym. Zadanie jest bardzo proste! Należy przygotować danie, którego bohaterem będzie jeden z 3 produktów, wyprodukowanych w systemie QAFP – tj. kiełbasa podwawelska ekstra, kiełbasa żywiecka lub kiełbasa krakowska sucha. Przepis oraz zdjęcie potrawy przesyłajcie na adres: [email protected] w tytule wpisując: „Konkurs ODA DO JAKOŚCI” i wygrajcie nagrody:
- Torba na zakupy
- Fartuch kucharski
- Patelnia
REGULAMIN KONKURSU
Konkurs trwa od 03.02.2018 r. do 10.02.2018 r., wyniki ogłoszone zostaną w ciągu kolejnych 7 dni.
Autor najbardziej kreatywnego dania i najbardziej wysmakowanego ujęcia otrzyma rewelacyjny zestaw: torba na zakupy, fartuch kucharski oraz patelnia.
Udział w konkursie oznacza akceptację niniejszego Regulaminu.
Serdecznie zapraszam do udziału w zabawie!
Rozwiązanie konkursu nastąpi w przeciągu kolejnego dnia po upływie terminu zgłoszeń. Wpis zostanie zaktualizowany o wyniki zabawy.
Osoba wybrana przez Komisję Konkursową (złożoną ze mnie) zostanie poinformowana o wygranej drogą mailową. Następnie czekam tydzień (7 dni) na odesłanie adresu do wysyłki i wysyłam nagrody (pocztą). Nagród nie wysyłam za granicę. Dane osobowe (imię, nazwisko, adres) przetwarzane będą w celu komunikacji z Uczestnikami oraz w celu przekazania Nagrody Zwycięzcy Konkursu i ogłoszenia wyników Konkursu. Dane osobowe mogą być również przetwarzane na podstawie i w zakresie wynikającym z obowiązujących przepisów prawa.
Decyzja Komisji Konkursowej jest subiektywna i jest nieodwołalna. W sprawach nie dających się przewidzieć i nieuregulowanych niniejszym Regulaminem decyduje Organizator.
WYNIKI KONKURSU
Niezmiernie dziękuję za wszystkie zgłoszenia, lecz niestety zwycięzca może być tylko jeden. Tą osobą jest – Pani Monika Siry. Serdecznie gratuluję i zapraszam do kontaktu w celu podania danych do wysłania nagrody.
Komentarze
Dzisiaj je robiłam, pychotka ;]
Ooo chętnie bym takie zjadła :D:D na weekendzie zrobię
Pyszności 🙂
Ale smakowite 🙂
Fajne te zawijaski 🙂
ojejjj! Jakie te zawijaski są faaajne! 🙂
Wspaniałe i niezwykle smakowite zawijaski 🙂
Bardzo ciekawa propozycja, robiłam podobne zawijaski ale w cieście francuskim i z salami – rewelacja 🙂