Wiem, że często wyszukujecie na blogu przekąsek imprezowych. Przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na drożdżowe roladki imprezowe z szynką, oliwkami, serkiem oraz żółtym serem. Nagrałam dla Was filmik, aby ich przygotowanie było jeszcze łatwiejsze 🙂
Można je upiec w odstępach w foremce lub koło siebie co sprawi, że będą po prostu do odrywania jak u mnie.
Przepis na: Drożdżowe roladki imprezowe z szynką
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 150 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
Farsz:
- 150 g serka kanapkowego śmietankowego (np. Wielun czy Almette)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 100 g żółtego sera
- 100 g szynki
- 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 4 łyżki kukurydzy
Zobacz również:
Drożdżowe roladki imprezowe z szynką - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżkę cukru, mąki. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Ciasto smarujemy serkiem, posypujemy ziołami, pokrojoną szynką, oliwkami, kukurydzą. Całość zwijamy jak roladę. Wycinamy wzdłuż równe paski o szerokości ok. 3 cm. Przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec przez 25 minut w temp. 190 stopni.
Komentarze
To super przekąska na domówkę 🙂