Domowy olej i mąka słonecznikowa – właściwości i zastosowanie

4.4/5 (17 ocen)
Domowy olej i mąka słonecznikowa

Domowy olej słonecznikowy tłoczony na zimno to istna skarbnica witamin oraz minerałów. Zawiera on w sobie m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6, Omega-9 oraz Omega-3. Bogaty jest także w witaminę E, beta-karoten i lecytynę. Właśnie taki skład potrafi sprawić, że ten olej jest świetnym składnikiem zdrowego posiłku, komponentem kosmetyków czy nawet sam wspomaga leczenie wielu chorób.

Domowy olej

prasa do oleju Yoda

prasa do oleju Yoda

Olej z pestek słonecznika jest powszechnie znany od wielu lat. Używany jest przede wszystkim w kuchni oraz w kosmetyce. Polecam Ci wykonać go samodzielnie przy pomocy prasy do oleju Yoda, dzięki czemu uzyskasz tłoczony na zimno, ekologiczny i niefiltrowany domowy olej. Pamiętajcie, że można go trzymać w lodówce do 3 miesięcy, a także nie powinno się na nim smażyć.

Domowy olej z pestek słonecznika

Właściwości oleju słonecznikowego:

  • działanie antyoksydacyjne
  • redukuje trądzik i wypryski na skórze, reguluje wydzielanie sebum
  • zawiera duże ilości kwasu Omega 6 oraz witaminę E
  • spowalnia proces starzenia się skóry
  • zmniejsza ilość wolnych rodników
  • wspomaga układ odpornościowy
  • neutralizuje wolne rodniki pustoszące
  • chroni skórę przed utratą elastyczności oraz wilgotności
  • wspomaga pracę i czynności serca
  • poprawia funkcjonowanie mózgu
  • redukuje stany zapalne układów trawiennego oraz krążenia
  • poprawia jakość nasienia
  • nawilża i odżywia skórę
  • odżywia i nabłyszcza włosy

Mąka ze słonecznika

Mąka słonecznikowa

Mąka słonecznikowa

Podczas tłoczenia oleju z ziaren słonecznika, powstała z ich odpadu mąka słonecznikowa. Jest nieco delikatniejsza w smaku i zapachu niż domowa mąka sezamowa, czy z pestek dyni. Idealnie pasuje do bezglutenowych wypieków np. do chleba, brownie, tofurnika itp. Można przyrządzić z niej sos lub mleko słonecznikowe poprzez zblendowanie z odpowiednią ilością wody. Następnie taki sos można dowolnie przyprawić. Sprawdzi się także świetnie jako dodatek do panierki czy jako składnik do naleśników.

Do wytłoczenia oleju słonecznikowego użyłam 1 kg pestek słonecznika, które kosztowały w sklepie Auchan niecałe 7 zł. Moja prasa Yoda wytłoczyła z tej ilości lekko ponad 450 ml oleju słonecznikowego. Zaś po zmieleniu odpadów wyszło mi prawie 500 g mąki słonecznikowej.

Domowy olej i mąka słonecznikowa - właściwości i zastosowanie

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 17

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
2 lat temu

Witam.. chciałam się zapytać czy z odpadów można mąke robić w zwykłym blenderze? Chcieliśmy kupić młyn domowy ale nie da się w nim mielić oleistych nasion ..pozdrawiam i proszę o odpowiedź 🙂