Kiedyś zapiekanki kojarzyły mi się jedynie z takimi na festynach, czy z budek z fast-foodami, jako świetny dodatek do alkoholu. Od kiedy zaczęłam wykonywać je sama to mam całkiem inny pogląd na ich temat. Jakiś czas temu robiłam je na własnoręcznie upieczonych bagietkach pszennych i nie miały sobie równych. Później jakoś o nich zapomniałam, lecz na ostatnich warsztatach kulinarnych w Warszawie wykonywaliśmy je sami i stwierdziłam, że czas powrócić do tego przepisu.
Na bazie bagietek przygotowałam domowe zapiekanki z kiełbasą Chorizo z dodatkiem papryki czerwonej, kukurydzy oraz sera Grana Padano. Zamiast kiełbasy Chorizo (można ją znaleźć np. w Carrefourze lub Lidlu) można użyć zwykłej, zaś ten ser można wymienić mozzarellą. Jednak te dwa składniki są tak aromatyczne, że sprawiają, że nie trzeba już ich niczym przyprawiać.
Nagrałam dla Was filmik, aby były jeszcze łatwiejsze do przygotowania.
Przepis na: Domowe zapiekanki z kiełbasą Chorizo
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 500 g kiełbasy Chorizo (u mnie pikantna)
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 bagietki pszenne
- 2 łyżki kukurydzy
- 70 g sera Grana Padano
- szczypiorek
Zobacz również:
Domowe zapiekanki z kiełbasą Chorizo - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę Chorizo oraz paprykę czerwoną. Wszystko mieszamy z koncentratem pomidorowym.
Wycinamy środki naszych bagietek, nakładamy po równo farszu, dodajemy kukurydzę i ścieramy ser na ich wierzchu. Pieczemy przez 15 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu posypujemy świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze