Gdy zobaczyłam rano konkurs na Durszlaku “Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette!” wiedziałam, że jeszcze dziś wezmę w niej udział! Uwielbiam rywalizację, dreszczyk emocji z nią związaną oraz kreatywne podejście do zadania konkursowego. W drodze do sklepu powstał pomysł na deserki z masą mascarpone wymieszaną z wafelkami nugatowymi, bananami, biszkoptami oraz solonym kaaaarmelem! <3 Nie wiem czy kiedykolwiek wyszedł mi tak obłędny w smaku deser… Serio! Idealny na Walentynki czy romantyczną kolację dla dwojga łasuchów. Myślę, że gdyby Bridget Jones go spróbowała przed kręceniem pierwszej części filmu to w chwilach totalnego doła, jak na prawdziwą singielkę nie objadała by się czymkolwiek lecz tym oto deserem. Nie ma szans, aby nie poprawił Ci on humoru… Koniec kropka!
Przepis na: Deser Lusette z solonym karmelem
Składniki:
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 wafelki Lusette o smaku nugatowym
- 2 banany
- 4 podłużne biszkopty
Solony karmel:
- 1/2 szklanki cukru białego
- 40 g masła
- 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1/4 łyżeczki soli
Zobacz również:
Deser Lusette z solonym karmelem - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Solony karmel: Cukier wsypujemy do wyższej patelni. Na średnim ogniu podgrzewamy cukier. Na początku cukier będzie zbrylony, ale po chwili pięknie się rozpuści. Musi się sam rozpuścić, niczym nie mieszamy! Gdy całkowicie się rozpuści i nabierze ciemno bursztynowego koloru (należy uważać,aby nie przypalić cukru bo sos będzie miał gorzki posmak) dodajemy masło i mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem.
Po chwili do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, ostrożnie, bo sos może zacząć pryskać. Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy ok. 1 minuty. Zdejmujemy garnek z kuchenki, jeszcze odrobina soli i sos gotowy.
Sos musi lekko przestygnąć więc w tym czasie mascarpone miksujemy wraz ze śmietanką kremówką oraz cukrem pudrem (masa ma być sztywna), batoniki kruszymy lub kroimy na kwadraciki i wrzucamy (odrobinę odkładamy do dekoracji wierzchu) do masy, mieszamy łyżką.
Na dno pucharków nakładamy po 2 łyżki sosu karmelowego, następnie nakładamy połowę masy wafelkowej, ścianki pucharków dekorujemy bananami pokrojonymi w plasterki, nakładamy po dwa podłużne biszkopty (ja je pokroiłam na połówki) na masę wafelkową. Później nakładamy pozostałą masę wafelkową, polewamy wierzch solonym karmelem oraz dekorujemy wafelkami. Chłodzimy ok. 1 godzinki w lodówce. Gotowe!
Komentarze
Pysznie wygląda, ale chyba by nie dała rady zjeść całej porcji 🙂
Jaki pyszny deserek <3 <3 wygrasz na bank :]
No i jak przy takich Twoich przepisach możnna schudnac jak sie tak napatrze to nie potrafie przestac myslec o slodyczach 😛
Czuję, że wygrasz! 🙂 Deser wyglada obłędnie…
Zdjecia są po prostu przepiekne!!!!! Slinka leci na sam widok, a ja koniecznie muszę go zrobić wnukom w przyszlym tygodniu. Pozdrawiam
Moje dzieci i mąż są zachwyceni deserem! Niebo w gębie 🙂 chciałam dodać zdjęcia moich deserków, ale się niestety nie udało…
Dzisiaj robiłam i to najlepszy deser na świecie <3 jestem zakochana!
Również trzymam kciuki za wygraną. Deser wygląda meeeega pysznie i rozpustnie 🙂
Pyszny deser 🙂 Trzymam kciuki za wygraną 😉