Zobacz również:
Tak jak malarzowi potrzebne są profesjonalne, dobre pędzle, tak osobie, która sporo gotuje potrzebny jest dobrej jakości sprzęt kuchenny: garnki, patelnie, noże itp. Ogólnie wychodzę z założenia, że lepiej mieć jeden porządny, droższy sprzęt niż 5 bardzo niskiej jakości. Nie chodzi o szpanerstwo posiadania drogich sprzętów. Najważniejsza jest przede wszystkim funkcjonalność oraz to czy konkretny sprzęt kuchenny spełnia Twoje potrzeby i oczekiwania. Ma Ci on pomóc w jak największym stopniu uzyskać zamierzone potrawy w jak najkrótszym czasie z jak najlepszymi rezultatami.
Gotowanie i pieczenie jest moją pasją od wielu lat, więc w mojej kuchni przewinęło się już sporo sprzętów kuchennych. Nowością jaką ostatnio dostałam do przetestowania był garnek Happycall Vacuum (mocsokow.pl), w niebieskim kolorze. Jest to naczynie, w którym można stosować funkcję próżniowego gotowania.
Seria w kolorze niebieskim dostępna jest w trzech rozmiarach:
– 20 cm (2,8l)
– 24 cm (4,6l) wysoki
– 28 cm (9,0l)
Jakie są główne atuty garnka Happycall?
- Zawór regulujący podciśnienie “One touch”– umożliwia wygodne gotowanie z automatyczną regulacją pary;
- Zaawansowane aluminiowe przekazywanie energii + powłoka ceramiczna o wysokiej czystości – wysokiej czystości ceramika stosowana do budowy naczyń jest również odporna na zarysowania i ścieranie, antykorozyjna;
- Jednolity odlew – pełne elementy odlewu przyczyniają się do gotowania potrawy równomiernie, przy użyciu niskiej potrzeby energetycznej, a wysokiej przewodności cieplnej;
- Miękkie i mocne urządzenie blokujące w uchwycie – pokrywa blokowana jest mocnymi uchwytami na obu końcach. Posiada pokrywę ze stali zwiększając siłę docisku w tym samym czasie, co umożliwia szybkie i wyśmienite gotowanie;
- Każdy element doskonałej jakości – wykonanie wszystkich elementów tworzy z gamy garnków Happycall linię premium. Pokrywka wykończona silikonem, doskonale przyczynia się do hermetycznego zamknięcia;
Moim zdaniem ich największy plus to wygodne gotowanie z automatyczną regulacją pary. Potrawa ugotowana w takim garnku przez długi czas pozostaje ciepła. Z moich obserwacji wynika, że czas gotowania jest o wiele krótszy niż w innych garnkach. Dno garnka jest nieprzywieralne, odporne na zarysowania, a do tego pięknie się myje! Wystarczyło go lekko przepłukać wodą i przetrzeć ręcznikiem papierowym. Wykonałam na nim różne potrawy jednogarnkowe i efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Najlepszym testem było przygotowanie bigosu – jak wiadomo musi się on gotować kilka godzin, aby wydobył się w nim prawdziwy smak i aromat. W garnku Happycall praktycznie nie musiałam go zbytnio mieszać oraz podlewać wodą. Kompletnie nic się nie przypaliło, a smak wyszedł fenomenalny, w zdecydowanie szybszym czasie niż standardowo go robię.
Zepsuł Ci się piekarnik? Ten garnek go zdecydowanie zastąpi ponieważ można w nim zrobić multum potraw. Przygotowałam udka w pomidorowym sosie – wyszły idealnie mięciutkie w środku. Nie wspomnę już o placku po węgiersku. Gulasz wołowy z dużą ilością warzyw wyszedł świetny, mięsko mięciutkie, a do tego placek ziemniaczany i łyżka śmietany… No po prostu pycha!
Placek po węgiersku z gulaszem wołowym
Składniki:
Gulasz wołowy
- 1 kg mięsa wołowego
- 2 łyżki mąki
- 200 ml wina czerwonego półwytrawnego
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 200 g pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 4 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 200 ml śmietanki kremówki
- sól i czarny pieprz mielony
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- śmietana 18 % (po usmażeniu)
- natka koperku (po usmażeniu)
Wykonanie:
Mięso wołowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski z pokrywką, zalać winem i doprawić listkami laurowymi, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin. W garnku rozgrzać masło, mięsko odsączyć z wina, obtoczyć w mące i smażyć na złoto. Mięso powinno zacząć wypuszczać swoje soki, po kilku minutach podlać winem z marynowania razem z przyprawami, bulionem, dodać pokrojone w kostkę warzywka oraz przecier pomidorowy. Na patelni z odrobiną oleju usmażyć cebule poszatkowane w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażone na złoto dodać do wołowiny. Całość dusić około 1½ godziny, często mieszając, pod koniec dodajemy śmietankę kremówkę. Jeżeli płyn wyparuje, dopełnić wodą w takiej ilości, aby sos był gęsty, ale się nie przypalał. Wołowinę w winie podawać z plackami ziemniaczanymi, keksem śmietany oraz koperkiem.
Miodowe udka gotowane w sosie pomidorowym
Składniki:
- 6 dramstików z kurczaka (mogą być tez udka)
- marynata – 2 łyżki miodu, szczypta słodkiej papryki, szczypta przyprawy do kurczaka, sól, pieprz
- 500 ml wody
- 4 liście laurowe
- 1 marchewka
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki kremówki
- szczypta curry
Wykonanie:
Dzień wcześniej dramstiki myjemy, marynujemy, wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy nasze mięsko do garnka, wraz z marynatą, dodajemy wodę, przecier pomidorowy, listki laurowe, startą marchewkę oraz przeciśnięty czosnek. Dusimy pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny aż mięso będzie mięciutkie i ugotowane (ewentualnie podlewamy wodą gdyby całość wyparowała). Pod koniec dodajemy śmietankę kremówkę, przyprawiamy lekko curry, solą oraz pieprzem. Podajemy z ziemniaczkami oraz surówką.
Bigos z suszoną śliwką
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 40 dag kiełbasy zwyczajnej
- 15 dag boczku
- 1 marchew
- 15 dag suszonych śliwek
- olej do smażenia
- majeranek
- liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka jałowca
- pieprz ziołowy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
Wykonanie:
W garnku na odrobinie oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę. Kapustę opłucz, odciśnij, poszatkuj, dodaj do cebuli. Zalej 2 szklankami wody. Dodaj pozostałe przyprawy. Przykryj i duś przez 45 min. W tym czasie kiełbaskę oraz boczek pokrój w kostkę podsmaż na oleju, razem z tłuszczem dodaj do kapusty. Duś przez 2–3 godziny, często mieszając. Na 30 min przed końcem duszenia dodaj śliwki (możesz je pokroić w połówki).
Komentarze
Mam podobny, ale jeszcze jeden by mi się przydał, a ten wyglada porzadnie
Niedawno otrzymałem od kuriera identyczny garnek Happycall i powiem szczerze że jestem mega nim zachwycony. Potrawy gotują się szybko, nic nie przywiera do powierzchni oraz pod przykryciem bardzo duży + za oszczędność energii. Naprawdę polecam bardzo dobry produkt w dobrej cenie.
super wyglada ten garnek 😛 mam niebieską kuchnię więc mi by super pasował!
koniecznie muszę sobie taki garnek zafundować 🙂 może nawet na urodziny…
Jestem ciekawa tego garnka. Mam patelnie dwustronna Happycall i jest MEGA, smażę prawie bez tłuszczu a np ryba wychodzi bardzo soczysta.
Jak dla mnie super recenzja, bardzo ciekawa i swietne przepisy!!!!
pięknie prezentuje się ten garnek! <3 bardzo ciekawa recenzja Asiu
Asiu bardzo ciekawa recenzja! Jak zawsze 🙂 takiego placka po wegiersku prosiłabym o podesłanie do Szczecina <3
Super recenzja! 🙂 Dzisiaj robiłam z tego przepisu udka i wyszły meeega tylko, że w moim starszym garnku musiałam je troche dluzej gotowac zeby były miękkie i troche mi sie przypalały i podlewałam wodą 😉 jutro robię bigos ze śliwką!!! pozdrawiam
często robie placki p[o węgiersku, więc taki garnek by nam się przydał. już nawet nie mówię o bigosie, który gotuję baaaardzo długo i musze sobie przypominać żeby go mieszać, żeby się nie przypalił… dobra, idę oglądać te garnki 😀