Zobacz również:
Zapach świeżo mielonej kawy o poranku zawsze sprawia, że łatwiej podnieść się z łóżka by ruszyć ku codziennym obowiązkom. Jest to pierwsza rzecz, od której zawsze zaczynam swój dzień. Myślę, że dla wielu jest to taki poranny rytuał, który naprawdę potrafi umilić czas. Jedni wolą małą filiżankę espresso, bez której nie potrafiliby normalnie funkcjonować. Ja jestem fanką cappuccino z idealnie kremową pianką. Od czasu do czasu nie pogardzę pyszną latte z karmelowym czy kokosowym syropem, lecz ostatnio rzadko taką piję.
Szukasz sprawdzonego, automatycznego ekspresu do kawy? Przedstawiam Wam urządzenie z wyższej półki, które potrafi zadowolić nawet najbardziej wymagających kawoszy, a mianowicie ekspres do kawy Nivona 670 ze sklepu Konesso.pl.
Posiada elegancki, jednak klasyczny wygląd. Jego zaletą jest bardzo czytelny, kolorowy wyświetlacz (w języku polskim), który zdecydowanie ułatwia całą obsługę ekspresu. Wszystkie przydatne informacje są od razu wyświetlane, a wygodne pokrętło ułatwia poruszanie się po wielu opcjach ekspresu.
Odkąd trafił w moje ręce to nie miałam z nim jakichkolwiek problemów. To intuicyjny sprzęt, z którym każdy sobie bez problemu poradzi.
Do jego najważniejszych funkcji należą:
- funkcja oszczędzania prądu
- tryb ECO
- funkcja Easy Spumatore
- cichy i precyzyjny młynek stożkowy z hartowanej stali
- zintegrowany Bluetooth dla aplikacji NIVONA-App
- możliwość sterowania ekspresem przez smartfona
- wyjmowany pojemnik na wodę o pojemności 2,2 l
- programowanie w czasie rzeczywistym wszystkich przepisów kawowych
- 11 przepisów na kawę – 6 ustawionych fabrycznie oraz 5 indywidualnych, zapisanych w funkcji “Moja Kawa”
- wyjmowana jednostka zaparzania – możliwość higienicznego czyszczenia
- trzystopniowa programowana temperatura oraz 5- stopniowa moc kawy
- funkcja moja kawa – 5 przechowywanych indywidualnych przepisów na kawę
- automatyczne programy czyszczenia, płukania oraz odkamieniania
- ciśnienie 15 bar oraz system Aroma Balance dla uzyskania najlepszego smaku kawy
- regulowana wylewka kawy do 14 cm
- podświetlane filiżanki w czasie parzenia
- indywidualnie regulowany stopień zmielenia kawy
- system Aroma Balance z 3 możliwymi ustawieniami profilu parzenia kawy
Ekspres Nivona Caferomantica jest wyposażony w system z trzema różnymi profilami parzenia kawy. Posiada wbudowany młynek, który mieli zaprogramowaną dowolną ilość kawy. Następnie przepuszcza przez sprasowane ziarna kawy wody pod ciśnieniem co sprawia, że można wyciągnąć z kawy wszystkie aromaty, kwasy, minerały itp.
Posiada osobny pojemnik na mleko, który z łatwością można schować do lodówki po wykonaniu odpowiedniej ilości kaw. Jest bardzo łatwy w obsłudze i zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Jego nowoczesny młynek jest bardzo wydajny, dzięki temu, że jest wykonany z hartowanej stali nierdzewnej. Poradzi on sobie ze zmieleniem nawet twardych ziaren kawy. Muszę również przyznać, że to jeden z cichszych ekspresów jakie miałam okazje widzieć.
Do jego zalet, niewątpliwie można zaliczyć tryb “eco”, co niesie za sobą zminimalizowanie zużycia energii. Potrafi całkowicie się wygasić, aby zużywał mniej energii. Również posiada automatyczny tryb czyszczenia, płukania oraz odkamieniania. Podoba mi się również, że posiada również spory pojemnik na wodę. Jest to spore ułatwienie, ponieważ w wielu innych ekspresach są tak małe pojemniki, że co chwilkę pojawia się komunikat braku wody w zbiorniku. Jedynym minusem (jak dla mnie) jest osobna dysza spieniająca mleko. Jednak pianka wychodzi idealnie kremowa.
W takim razie komu kawę? 🙂
Przygotowałam dla Was 3 pyszne przepisy czekoladowo-kawowe z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku oraz Walentynek. Są to przepisy, które wprawią Waszą drugą połówkę w dobry humor i umilą Wam czas.
Przepis na: Czekoladowo-kawowe naleśniki
Przygotowanie: 20 min
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 kopiata łyżka ciemnego kakao
- 30 ml przestygniętego espresso
Dodatkowo:
- 300 g ricotty
- 300 g twarogu w kostce
- 2 łyżki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- dojrzały granat
- rozpuszczona czekolada (30 g) z dwoma łyżkami śmietanki kremówki
Wykonanie:
Składniki wsypujemy do miski, miksujemy do połączenia się składników. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni do naleśników lub zwykłej (najlepiej nieprzywierajacej).
Ser ricotta mieszamy łyżką z cukrem pudrem, twarogiem oraz cukrem waniliowym. Naleśniki smarujemy serem, dekorujemy odrobiną ricotty, granatem oraz polewą czekoladową.
Przepis na: Churros z sosem czekoladowo-kawowym
Przygotowanie: 40 min
Składniki:
- 250 ml mleka
- 60 g masła
- 3 łyżki cukru
- 200 g mąki
- 4 jajka
Dodatkowo:
- 1/2 l oleju
- cukier puder do oprószenia
Sos:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 20 ml mocnego espresso
- 20 ml śmietanki kremówki
- szczypta chili
Wykonanie:
Krok 1
Krok 3
Smażymy przez chwilkę z obu stron na złoty kolor, wyławiamy łyżką i odkładamy na talerz wyłożony papierem. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Przygotowujemy sos: czekolady roztapiamy w małym rondelku ze śmietanką, espresso oraz chili. Nie zagotowujemy tylko chwilkę gotujemy co chwilkę mieszając.
Przepis na: Kawowe ciasto z serduszkiem
Przygotowanie: 60 min
Składniki:
- 300 g masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 6 jajek
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 5 łyżek gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
Dodatkowo:
- do ciasta kawowego : 2 łyżki ciemnego kakao, 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, 30 ml mocnego espresso
- do ciasta różowego : barwnik różowy lub czerwony
Wykonanie:
Wszystkie składniki muszą być koniecznie w temp. pokojowej. Minimum 2 godziny szybciej wyciągamy z lodówki.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasny puch. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku powoli miksując. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Osobno ubijamy białka wraz ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodajemy do ciasta. Połowę ciasta przekładamy do osobnej miski.
Do jednego ciasta dodajemy kakao, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę oraz zimne espresso. Do drugiego dodajemy barwnik spożywczy czerwony lub różowy.
Najpierw pieczemy ciasto różowe. Przekładamy je do małej keksówki. Piec przez około 40 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Gdy ciasto przestygnie to kroimy je w cienkie plasterki i wycinamy z nich serduszka za pomocą najzwyklejszej foremki do ciastek.
Do tej samej keksówki przekładamy kilka łyżek ciasta czekoladowego na spód foremki. Następnie układamy na jej środku (wzdłuż) równiutkie serduszka. Przykrywamy je pozostałym ciastem. Piec przez 40-45 minut w temp. 170 stopni.
Komentarze
Ekspres prezentuje się naprawdę świetnie kochana!
Świetne kawowe przepisy ;d chciałabym miec taki ekspres…