Pożyczyłam sobie ostatnio od koleżanki taką fajną książeczkę, w której są przepisy tylko na czekoladowe ciasta. Szukając inspiracji, a chodziła za mną ochota na “coś słodkiego” trafiłam na kruche ciasteczka czekoladowe, które już na fotografii wyglądały tak zachęcająco, że na sam ich widok zrobiłam się głodna 🙂 Ciasteczka zrobiłam wieczorem, rano miały być sfotografowane. Niestety nie doczekały poranka ponieważ były tak dobre, że zjedliśmy je za jednym zamachem. Są kruchutkie, mocno czekoladowe, delikatne oraz co najważniejsze bardzo smaczne.
Przepis na: Czekoladowe ciasteczka
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 12 min
Łącznie: 22 min
Liczba porcji: 16
Składniki:
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 190 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 tabliczki czekolady Terravita o smaku cytrynowym
- 1/2 tabliczki czekolady Terravita o smaku pomarańczowym
- 1 łyżka kakao
Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, wbijamy jajko- dalej miksujemy.
Wsypujemy makę, proszek do pieczenia, kakao, pokrojoną drobniutko czekoladę mleczną oraz gorzką. Miksujemy chwilkę.
Zagniatamy ciasto. (Od razu uprzedzam, że ma być dość klejące więc nie podsypywać zbytnio mąką bo wyjdą twardawe.)
Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy, układamy równomiernie na wysmarowanej tłuszczem foremce. Piec około 12 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!