Opis przepisu
Moi Drodzy chciałabym Was okropnie przeprosić za moją 10-dniową nieobecność lecz sobie wakacjowałam we Francji. Starałam się zrobić sobie totalną przerwę od wchodzenia na bloga, sprawdzania ile osób dziennie wchodziło na stronę. Zaskakujące jest to, że podczas mojej nieobecności czyli: nie dodawaniu żadnych nowych przepisów, nie udostępnianiu przepisów na portalach społecznościowych ruch na stronie tylko lekko spadł, nie była to jakaś katastrofa 🙂 Także dziękuję Wam bardzo, że popilnowaliście moje maleństwo i je często odwiedzaliście!
Wróćmy do tortu… Przygotowałam go dla mojego brata w jego 20 urodzinki <3 Może wizualnie nie wyszedł do końca taki chciałam lecz jak na pierwsze przetarcie z masą cukrową wyszedł całkiem całkiem. Smakowo również niczym nie odstawał. Nie przepadam za ciężkimi, tłustymi masami więc takiego bym na pewno nie przygotowała. Przełożyłam go cytrynowym budyniem, truskawkami, a wierzch udekorowałam masą cukrową w kształcie kokardy. Polecam go wykonać w mniejszej tortownicy- np o średnicy 22 cm.
Przepis na: Cytrynowy tort urodzinowy
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Masa cytrynowa:
- 2 szklanki mleka
- 1 cytryna
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masła
Dodatkowo:
- 1/2 kg truskawek
- 250 g masy cukrowej (białej)
- 250 g masy marcepanowej (czerwonej)
- kolorowa posypka
Zobacz również:
Cytrynowy tort urodzinowy - przepis krok po kroku
Krok 4
Krok 5
Krok 7
Krok 9
Komentarze