Cycki murzynki

4.8/5 (136 ocen)
Z całą pewnością jest to jedno z najbardziej oryginalnych nazw ciasta jakie możemy spotkać - cycki murzynki. Wygląda efektownie, a przy okazji jest przepyszne!
Cycki murzynki

Przypuszczam, że to ciasto wymyślił jakiś facet! 🙂 Nazwa cycki murzynki, jak i całe ciasto, jest dość oryginalne, przy czym nie jest tak skomplikowane jakby się wydawało. Jego wykonanie przedstawiłam szczegółowo krok po kroku, dlatego nie zniechęcajcie się do niego, że jest tu tyle podpunktów. Chciałam aby wszystko po prostu było najlepiej jak potrafię objaśnione 🙂

Ogólnie to rzadko przygotowuję takie przekładańce, ale ten kiedyś dawno, dawno temu u kogoś w odwiedzinach jadłam i sobie właśnie o tym ciastku przypomniałam. Wychodzi bardzo smaczne, nie za słodkie lecz właśnie takie w sam raz! Biszkopty można naponczować kilkoma łyżkami rumu, ja akurat go nie miałam więc pokropiłam je sokiem z wyciśniętej pomarańczy. Przepis miałam w swoim starym notatniku, a przepisany był chyba z jakiejś starej gazety.

Jeżeli szukasz przepisu na oryginalny przepis na biszkopcie to możesz również zobaczyć przepis na ciasto Leśna pychotka lub ciasto shrek.

Przepis na: Cycki murzynki

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa bezowa:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku suchego
  • 170 g cukru

Krem:

  • 5 żółtek
  • 125 g cukru
  • 150 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 100 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • biszkopty okrągłe
  • 1/2 dżemu brzoskwiniowego
  • garść rodzynek (tyle ile biszkoptów)
  • 1/4 pomarańczy (wyciskamy z niej sok do nasączenia biszkoptów)
Wyślij emailem

Cycki murzynki - przepis krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od wykonania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je z cukrem. Gdy białka już będą dobrze ubite, dodajemy do nich żółtka, miksujemy.


Krok 2

Do masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy za pomocą łyżki, szpatułki itp.


Krok 3

Gdy nie będzie już grudek i ciasto dokładnie wymieszamy, wylewamy je do wysmarowanej foremki (moja 18 x 30 cm). Pieczemy biszkopt w temp. 180 stopni przez ok 20 minut (do tzn suchego patyczka).


Krok 4

Przygotowujemy bezę: białka ubijamy bardzo dokładnie, dodajemy cukier, miksujemy. Wsypujemy mak i wiórki kokosowe.Mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników.


Krok 5

Bezę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( która ma taki sam rozmiar co foremka w której piekliśmy biszkopt, jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych foremek to najpierw pieczemy osobno biszkopt, wyciągamy z foremki i następnie w tej samej pieczemy bezę). Pieczemy około 35 minuy w temp. 180 stopni. 


Krok 6

Krem: Żółtka miksujemy z cukrem, 1/2 szklanki mleka, mąką oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie “bąbelkować” wlewamy naszą jajeczną masę, zmniejszamy ogień i mieszamy cały czas aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. W osobnym naczyniu miksujemy masło, dodajemy po łyżce kremu, cały czas miksując. 


Krok 7

Na upieczony biszkopt nakładamy warstwę dżemu, równomiernie rozsmarowujemy.


Krok 8

Na dżem nakładamy bezę.


Krok 9

Na bezę wylewamy krem, na nim układamy równomiernie okrągłe biszkopty (które wcześniej oblewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy bądź kilkoma kroplami rumu).


Krok 10

Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao, cały czas mieszamy za pomocą łyżki (na małym ogniu) aż powstanie gęsta polewa.


Krok 11

Na środek każdego biszkopcika nakładamy po jednej rodzynce.


Krok 12

Polewamy przygotowaną polewą czekoladową. Smacznego! 


cycki murzynki

cycki murzynki

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 136

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
2 miesięcy temu

Pamiętam to ciasto.biszkopry były nasączone alkoholem, np rumem.. W ogóle kiedyś spirytus w kremach to było normalne. Wyostrzał smak 😊

Patrycja
Patrycja
7 miesięcy temu

Przepis jest na blachę o jakich wymiarach ?

Patrycja
Patrycja
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję 🙂

misio123
misio123
1 rok temu

W oryginale ciasto nazywała się prozaicznie – sztachetki – i było robione z u życiem podłużnych biszkoptów; z powodu trudności z ich dostępnością użyłem lata całe temu okrągłych – no i nazwa sama się skojarzyła ;-)) – przynajmniej w moich okolicach

Kasia
Kasia
2 lat temu

Witam, jaki rozmiar blaszki Pani użyła?

Anna
Anna
2 lat temu

Przepis jest rewelacyjny ,piekłam go na Wielkanoc 2023 i na prawdę wyszedł wspaniale. Proponuję nasączyć czymś dolny biszkopt bo jakbym tego nie zrobiła byłoby troszkę suche bo dżem nie daje as tyle wilgoci .Może być np sok z brzoskwiń w puszcze lub ananasów . Będę piekła częściej

Joanna
Joanna
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Jejku do tego ciasta trzeba 14 jajek?

Joanna
Joanna
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za odpowiedź ☺️
9 też sporo ale zawsze mniej niż 14 😅

Goska
Goska
9 lat temu

Fajny przepis, właśnie upiekłam i mąż się śmieje, że takie cycki mogłabym robić częściej 😛

Ciasto cycki murzynki

Oryginalna nazwa ciasta budzi zawsze uśmiech gdy odpowiadamy naszym gościom na pytanie “co to za ciastko?” 🙂 Cycki murzynki jest ciastem prostym do przygotowania i polecam go wypróbować przy najbliższej możliwej okazji. Efekt na pewno Cię zaskoczy!

Cycki murzynki przepis

Ciasto cycki murzynki przygotowuję na spodzie z biszkoptu, na który dodaję warstwę dżemu brzoskwiniowego, a następnie przekładam go bezą i przygotowanym kremem. Aby ciasto stało się jednak prawdziwymi cyckami murzynki musimy jeszcze dodać biszkopty i rodzynki, które polewamy polewą czekoladową. Jeżeli interesują Cię oryginalne ciasta to zajrzyj koniecznie na ciasto leśny mech, ciasto murzynek lub ciasto zebra.