Przypuszczam, że to ciasto wymyślił jakiś facet! 🙂 Nazwa cycki murzynki, jak i całe ciasto, jest dość oryginalne, przy czym nie jest tak skomplikowane jakby się wydawało. Jego wykonanie przedstawiłam szczegółowo krok po kroku, dlatego nie zniechęcajcie się do niego, że jest tu tyle podpunktów. Chciałam aby wszystko po prostu było najlepiej jak potrafię objaśnione 🙂
Ogólnie to rzadko przygotowuję takie przekładańce, ale ten kiedyś dawno, dawno temu u kogoś w odwiedzinach jadłam i sobie właśnie o tym ciastku przypomniałam. Wychodzi bardzo smaczne, nie za słodkie lecz właśnie takie w sam raz! Biszkopty można naponczować kilkoma łyżkami rumu, ja akurat go nie miałam więc pokropiłam je sokiem z wyciśniętej pomarańczy. Przepis miałam w swoim starym notatniku, a przepisany był chyba z jakiejś starej gazety.
Jeżeli szukasz przepisu na oryginalny przepis na biszkopcie to możesz również zobaczyć przepis na ciasto Leśna pychotka lub ciasto shrek.
Przepis na: Cycki murzynki
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa bezowa:
- 5 białek
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki maku suchego
- 170 g cukru
Krem:
- 5 żółtek
- 125 g cukru
- 150 g mąki
- 500 ml mleka
- 16 g cukru waniliowego
- 100 g masła
Polewa czekoladowa:
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- biszkopty okrągłe
- 1/2 dżemu brzoskwiniowego
- garść rodzynek (tyle ile biszkoptów)
- 1/4 pomarańczy (wyciskamy z niej sok do nasączenia biszkoptów)
Zobacz również:
Cycki murzynki - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 9
Krok 10
Komentarze
Przepis jest na blachę o jakich wymiarach ?
18 x 30 cm 🙂
Dziękuję 🙂
W oryginale ciasto nazywała się prozaicznie – sztachetki – i było robione z u życiem podłużnych biszkoptów; z powodu trudności z ich dostępnością użyłem lata całe temu okrągłych – no i nazwa sama się skojarzyła ;-)) – przynajmniej w moich okolicach
Witam, jaki rozmiar blaszki Pani użyła?
Przepis jest rewelacyjny ,piekłam go na Wielkanoc 2023 i na prawdę wyszedł wspaniale. Proponuję nasączyć czymś dolny biszkopt bo jakbym tego nie zrobiła byłoby troszkę suche bo dżem nie daje as tyle wilgoci .Może być np sok z brzoskwiń w puszcze lub ananasów . Będę piekła częściej
super 🙂
Fajny przepis, właśnie upiekłam i mąż się śmieje, że takie cycki mogłabym robić częściej 😛