Cycki murzynki

4.4/5 (95 ocen)
Z całą pewnością jest to jedno z najbardziej oryginalnych nazw ciasta jakie możemy spotkać - cycki murzynki. Wygląda efektownie, a przy okazji jest przepyszne!
Cycki murzynki

Przypuszczam, że to ciasto wymyślił jakiś facet! 🙂 Nazwa cycki murzynki, jak i całe ciasto, jest dość oryginalne, przy czym nie jest tak skomplikowane jakby się wydawało. Jego wykonanie przedstawiłam szczegółowo krok po kroku, dlatego nie zniechęcajcie się do niego, że jest tu tyle podpunktów. Chciałam aby wszystko po prostu było najlepiej jak potrafię objaśnione 🙂

Ogólnie to rzadko przygotowuję takie przekładańce, ale ten kiedyś dawno, dawno temu u kogoś w odwiedzinach jadłam i sobie właśnie o tym ciastku przypomniałam. Wychodzi bardzo smaczne, nie za słodkie lecz właśnie takie w sam raz! Biszkopty można naponczować kilkoma łyżkami rumu, ja akurat go nie miałam więc pokropiłam je sokiem z wyciśniętej pomarańczy. Przepis miałam w swoim starym notatniku, a przepisany był chyba z jakiejś starej gazety.

Jeżeli szukasz przepisu na oryginalny przepis na biszkopcie to możesz również zobaczyć przepis na ciasto Leśna pychotka lub ciasto shrek.

Przepis na: Cycki murzynki

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa bezowa:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku suchego
  • 170 g cukru

Krem:

  • 5 żółtek
  • 125 g cukru
  • 150 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 100 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • biszkopty okrągłe
  • 1/2 dżemu brzoskwiniowego
  • garść rodzynek (tyle ile biszkoptów)
  • 1/4 pomarańczy (wyciskamy z niej sok do nasączenia biszkoptów)
Wyślij emailem

Cycki murzynki - przepis krok po kroku

Krok 1

Cycki murzynki 1

Zaczynamy od wykonania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je z cukrem. Gdy białka już będą dobrze ubite, dodajemy do nich żółtka, miksujemy.


Krok 2

Cycki murzynki

Do masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy za pomocą łyżki, szpatułki itp.


Krok 3

Cycki murzynki

Gdy nie będzie już grudek i ciasto dokładnie wymieszamy, wylewamy je do wysmarowanej foremki. Pieczemy biszkopt w temp. 180 stopni przez ok 20 minut (do tzn suchego patyczka).


Krok 4

Cycki murzynki

Przygotowujemy bezę: białka ubijamy bardzo dokładnie, dodajemy cukier, miksujemy. Wsypujemy mak i wiórki kokosowe.Mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników.


Krok 5

Cycki murzynki

Bezę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( która ma taki sam rozmiar co foremka w której piekliśmy biszkopt, jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych foremek to najpierw pieczemy osobno biszkopt, wyciągamy z foremki i następnie w tej samej pieczemy bezę). Pieczemy około 35 minuy w temp. 180 stopni. 


Krok 6

Cycki murzynki

Krem: Żółtka miksujemy z cukrem, 1/2 szklanki mleka, mąką oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie “bąbelkować” wlewamy naszą jajeczną masę, zmniejszamy ogień i mieszamy cały czas aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. W osobnym naczyniu miksujemy masło, dodajemy po łyżce kremu, cały czas miksując. 


Krok 7

Cycki murzynki

Na upieczony biszkopt nakładamy warstwę dżemu, równomiernie rozsmarowujemy.


Krok 8

Cycki murzynki

Na dżem nakładamy bezę.


Krok 9

Cycki murzynki

Na bezę wylewamy krem, na nim układamy równomiernie okrągłe biszkopty (które wcześniej oblewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy bądź kilkoma kroplami rumu).


Krok 10

Cycki murzynki

Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao, cały czas mieszamy za pomocą łyżki (na małym ogniu) aż powstanie gęsta polewa.


Krok 11

Cycki murzynki

Na środek każdego biszkopcika nakładamy po jednej rodzynce.


Krok 12

Cycki murzynki

Polewamy przygotowaną polewą czekoladową. Smacznego! 


cycki murzynki

cycki murzynki

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 95

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
misio123
misio123
6 miesięcy temu

W oryginale ciasto nazywała się prozaicznie – sztachetki – i było robione z u życiem podłużnych biszkoptów; z powodu trudności z ich dostępnością użyłem lata całe temu okrągłych – no i nazwa sama się skojarzyła ;-)) – przynajmniej w moich okolicach

Kasia
Kasia
1 rok temu

Witam, jaki rozmiar blaszki Pani użyła?

Anna
Anna
1 rok temu

Przepis jest rewelacyjny ,piekłam go na Wielkanoc 2023 i na prawdę wyszedł wspaniale. Proponuję nasączyć czymś dolny biszkopt bo jakbym tego nie zrobiła byłoby troszkę suche bo dżem nie daje as tyle wilgoci .Może być np sok z brzoskwiń w puszcze lub ananasów . Będę piekła częściej

Goska
Goska
8 lat temu

Fajny przepis, właśnie upiekłam i mąż się śmieje, że takie cycki mogłabym robić częściej 😛

Ciasto cycki murzynki

Oryginalna nazwa ciasta budzi zawsze uśmiech gdy odpowiadamy naszym gościom na pytanie “co to za ciastko?” 🙂 Cycki murzynki jest ciastem prostym do przygotowania i polecam go wypróbować przy najbliższej możliwej okazji. Efekt na pewno Cię zaskoczy!

Cycki murzynki przepis

Ciasto cycki murzynki przygotowuję na spodzie z biszkoptu, na który dodaję warstwę dżemu brzoskwiniowego, a następnie przekładam go bezą i przygotowanym kremem. Aby ciasto stało się jednak prawdziwymi cyckami murzynki musimy jeszcze dodać biszkopty i rodzynki, które polewamy polewą czekoladową. Jeżeli interesują Cię oryginalne ciasta to zajrzyj koniecznie na ciasto leśny mech, ciasto murzynek lub ciasto zebra.

RozwińZwiń