Już od dawna przymierzałam się do jakiegoś lekkiego, owocowego ciasta z galaretką. Uwielbiam borówki, truskawki i dlatego właśnie z tymi owocami chciałam je wykonać. Kojarzą mi się one z latem, wakacjami i pięknymi, ciepłymi wieczorami. Zrobiłam pyszne zielone ciasto, które nazwałam Leśna pychotka. Zostało ono przełożone musem malinowym, galaretką przezroczystą z owocami, delikatnym kremem o smaku śmietanowym oraz borówkowym <3 Powiem Wam jedno – REWELACJA!!! Szpinak totalnie nie jest wyczuwalny, a schłodzone ciasto w całości przypomina serniczek na zimno. Zniknęło w oka mgnieniu…

Przepis na: Leśna pychotka

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 5 jajek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 250 ml wody

Galaretka z owocami:

  • 3 galaretki przezroczyste (u mnie o smaku truskawkowym)
  • 1 l wody
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 500 g truskawek

Krem:

  • 750 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody

 Ciasto leśny mech
Krok 1 

Trzy galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzątku. Odstawiamy do stężenia.

Rozmrożony szpinak przekładamy na sitko i mocno odciskamy z nadmiaru wody ( jeżeli zrobicie to niedokładnie to może wyjść zakalec). Szpinak łączymy z połową oleju i blendujemy, tak aby go jeszcze bardziej rozdrobnić.


Krok 2 

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy odcedzony i rozdrobniony szpinak oraz pozostały olej. Gdy składniki się połączą to dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia się składników.


Krok 3

Ciasto przelewamy do foremki (u mnie 18 x 32 cm), wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 45-50 minut (do suchego patyczka).


Krok 4

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty: jeden grubszy, a drugi cieńszy- ten cieńszy (górny) należy skruszyć. 


 
Krok 5

Mus truskawkowy: truskawki blendujemy. Do garnka wlewamy wodę wraz ze zblendowanymi truskawkami i doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do stężenia.

Na zielony biszkopt nakładamy stężały mus truskawkowy.

Stężałe galaretki przezroczyste wylewamy na mus truskawkowy, dodajemy pokrojone truskawki oraz borówki.

Krem: Śmietankę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mascarpone i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu. Opcjonalnie można dodać rozpuszczoną żelatynę w małej ilości wody. Krem nakładamy na galaretkę.

Na wierch posypujemy starte ciasto zielone i wrzucamy luźno kilka borówek i truskawek.


Print Friendly, PDF & Email
Tagi