Ciasto czekoladowe z mascarpone jest to naprawdę pyszny wypiek. Dodatek konfitury z wiśni i drobno posiekane świeże truskawki lub maliny nadają ciastku owocowego twistu.
Ciasto czekoladowe z mascarpone
Wilgotne ciasto czekoladowe jest niezwykle smaczne już samo w sobie. Często je przygotowuję jako coś szybkiego do kawy. W połączeniu ze słodkim kremem śmietankowym z mascarpone to ciasto przypomina ciekawszą wersję klasycznej wuzetki, ale według mnie dodatek owoców jest obowiązkowy. Dzięki temu ciastko nie jest mdłe, tylko takie wyważone w smaku. Bardzo polecam je wypróbować!
Przepis na: Ciasto z mascarpone
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 20 x 30 cm, ale może być też tortownica 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 200 g masła
- 200 ml mleka
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 320 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki kakao extra ciemne
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z mascarpone:
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 500 g mascarpone
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 30 ml wody
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 1 słoik konfitury z wiśni
- 100 g truskawek lub malin
Zobacz również:
Jak zrobić Ciasto z mascarpone?
Krok 1
Ciasto czekoladowe
Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
Roztapiamy masło (200 g) w małym garnku (na minimalnym ogniu). Dodajemy obie czekolady (łącznie 150 g) i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia się. Zdejmujemy z ognia.
Krok 2
Wlewamy mleko (200 ml) i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 3
W osobnej misce miksujemy na wysokich obrotach miksera 4 jajka z cukrem i cukrem (160 g).
Krok 4
Ma powstać jasna, puszysta masa jajeczna (to powinno zająć około 5 minut).
Krok 5
Krok 6
Całość mieszamy za pomocą trzepaczki kuchennej lub łyżki jedynie do momentu połączenia się składników.
Krok 7
Ciasto przelewamy do foremki (u mnie mniejsza prostokątna – 20 x 30 cm, ale może być też tortownica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 37-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) do tzw. suchego patyczka.
Ciasto czekoladowe odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 8
Dolną część ciasta wkładamy ostrożnie do blaszki. Lekko ponczujemy odrobiną przestudzonej herbaty. Nakładamy warstwę gęstej konfitury z wiśni (u mnie z kawałkami owoców).
Krok 9
W malutkiej miseczce mieszamy żelatynę (1 płaską łyżeczkę) z odrobiną wody (około 30 ml). Odstawiamy do napęcznienia (na około 5 minut).
Krok 10
Do miseczki z napęczniałą żelatyną dodajemy 1-2 łyżki kremu, mieszamy i przekładamy całość do miski z kremem. Miksujemy przez chwilkę do połączenia się składników.
Krok 11
Truskawki drobno kroimy i wciskamy lekko w krem. Przykrywamy górnym blatem ciasta czekoladowego. Ponownie ponczujemy kilkoma kroplami przestudzonej herbaty.
Krok 12
Polewa czekoladowa
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80-100 ml) – nie doprowadzamy jej do wrzenia. Zdejmujemy z palnika.
Wsypujemy drobno posiekaną czekoladę gorzką (100 g) oraz mleczną (50 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy czekoladowej. Gdy lekko przestygnie to oblewamy polewą wierzch ciasta czekoladowego.
Krok 13
Czekoladowe ciasto z mascarpone przechowujemy w lodówce.
Zapraszam także do wypróbowania wilgotnego ciasta czekoladowego z malinami lub ciasta czekoladowego z orzeszkami i solonym karmelem.
Komentarze
Ciasto dosyć szybkie i łatwe w przygotowaniu, w smaku też ok.
Super 🙂
Wygląda na trudne..
Nie jest tak źle 🙂 Opisałam wszystko bardzo szczegółowo, więc jeżeli będzie się Pani trzymać dokładnie przepisu, to na pewno wyjdzie 🙂