Ciasto z jagodami

4.7/5 (125 ocen)
Ciasto z jagodami to pyszne i lekkie ciasto, które jest idealne na letnie popołudnie. Jagody nadają ciastu słodko-kwaśny smak, który doskonale komponuje się z delikatnym ciastem.

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 45 min pieczenia

ciasto z jagodami

Opis przepisu

Pyszne, puszyste ciasto z jagodami, które znika z talerzy w oka mgnieniu. Jest najlepsze zaraz po upieczeniu, ale równie smaczne na drugi czy trzeci dzień. Jeśli chcesz to możesz dodatkowo wykonać maślaną kruszonkę na wierzch!

To proste ciasto z jagodami jest wilgotne, dzięki dodaniu do ciasta maślanki. Idealne ciacho na piknik, czy do zabrania na dłuższą wycieczkę. Znika jeszcze szybciej niż się je przygotowuje! Bardzo polecam je wypróbować.

Zostało Ci sporo jagód i nie wiesz co z nich przygotować? Proponuję najlepsze na świecie domowe jagodzianki z maślaną kruszonką.

Jak uniknąć zakalca?

Ciasta z dodatkiem maślanki, jogurtu naturalnego czy kefiru mogą czasami sprawiać trudności, początkującym amatorom pieczenia, co w efekcie skutkuje zakalcem. Jednak nie warto się zniechęcać, ponieważ tak naprawdę wystarczy stosować kilka prostych zasad, aby uniknąć tego problemu:

  1. Temperatura składników: Podstawową zasadą unikania zakalca w tego typu ciastach jest upewnienie się, że wszystkie składniki, w tym maślanka, jogurt czy kefir, mają temperaturę pokojową przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. W 15 minut nie ogrzeją się do temp. otoczenia, dlatego należy je wyjąć minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
  2. Unikaj nadmiaru owoców: Dobór odpowiedniej ilości owoców jest kluczowy, ponieważ nadmiar owoców może wpłynąć na strukturę ciasta. Owoce wbiją się w głąb ciasta i wypuszczą zbyt dużo soku, co w efekcie doprowadzi do zakalca.
  3. Wybieraj świeże owoce: Preferuj świeże owoce, jeśli to możliwe. Mrożone owoce należy rozmrozić na sitku i odczekać, aż osiągną temperaturę pokojową, a następnie odlać nadmiar soku i osuszyć za pomocą np. ręcznika papierowego.
  4. Odpowiednie mieszanie: W przypadku ciast z dodatkiem maślanki, jogurtu czy kefiru, zaleca się mieszenie mikserem jedynie na samym początku, podczas łączenia jajek z cukrem. Później używamy już tylko trzepaczki lub łyżki. Mieszamy delikatnie i przez krótki okres, ponieważ ciasta z maślanką czy jogurtem nie lubią zbyt długiego mieszania.

Przepis na: Ciasto z jagodami

Składniki:

Ciasto:

  • 3 duże jajka, rozmiar L
  • 150 g cukru białego
  • 250 ml maślanki naturalnej
  • 130 g oleju
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 150 g jagód
Wyślij emailem

Ciasto z jagodami przepis krok po kroku:


Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – najlepiej je wyciągnąć kilka godzin szybciej z lodówki.

Ciasto z jagodami zaczynamy od zmiksowania jajek (3 duże, rozmiar L) z cukrem (150 g). Używamy miksera (najlepiej miksować na jego wysokich obrotach).

Miska i końcówki od miksera mają być czyste, suche. Ma powstać jasna, puszysta masa – to powinno zająć około 3-4 minut.


Krok 2

Na tym etapie już nie będziemy korzystać z miksera tylko z trzepaczki.


Krok 3

Wlewamy małym strużkiem olej (130 g) oraz maślankę (250 ml). Mieszamy dosłownie przez kilka sekund za pomocą trzepaczki.

Dodajemy mąkę pszenną np. tortową (350 g, najlepiej gdy będzie przesiana) oraz proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki).


Krok 4

Mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki tylko do połączenia się składników. Ciasta z dodatkiem maślanki nie lubią zbyt długiego mieszania – może to wpłynąć na powstanie zakalca.  


Krok 5

Do tego ciasta będzie nam potrzebnych około 150 g jagód (opcjonalnie zastąp je borówkami). Jagody mogą być świeże lub rozmrożone (na sitku, w temperaturze pokojowej). Myjemy je, osuszamy (np. za pomocą ręcznika papierowego) i opcjonalnie można oprószyć małą ilością cukru pudru lub skrobi ziemniaczanej.  


Krok 6

Przygotowujemy sobie tortownicę – moja o średnicy 24 cm (może być też większa np. 26 cm).

Na jej spodzie umieściłam papier do pieczenia. Z kolei boki foremki lekko natłuściłam i oprószyłam odrobiną mąki pszennej.

Ciasto przekładamy do tortownicy.


Krok 7

 Opcjonalnie możecie wykonać ekspresową, maślaną kruszonkę do ciasta. Jednak jeśli tylko chcecie to możecie z niej zrezygnować i udekorować ciasto z samymi owocami. Wsypujemy mąkę (120 g), cukier (60 g) i zimne masło (60 g) do miski, a następnie używając palców łączymy i rozcieramy wszystkie składniki aż powstaną drobne kawałki ciasta (trwa to około minuty).

Ciasto z jagodami pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) to tzw. suchego patyczka. Jeśli używasz termoobiegu to wystarczy obniżyć temperaturę o 10 stopni.

Od razu wyciągamy z piekarnika. Odstawiamy do przestudzenia i dopiero wtedy kroimy.Smacznego!

Koniecznie pochwal się swoim ciastem z jagodami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie zobacz moje CIASTA Z OWOCAMI


ciasto z jagodami

ciasto z jagodami

ciasto z jagodami

ciasto z jagodami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 125

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Alina
Alina
8 miesięcy temu

Ciasto doskonale się kroi, a smakuje jeszcze lepiej 😍

Jagodowo
Jagodowo
8 miesięcy temu

Fantastyczne ciasto dla miłośników jagód. Super prosty przepis

Nati
Nati
8 miesięcy temu

Ciasto naprawdę sztos! Ale dorwać w tym roku jagody to u mnie dramat 😂

Klaudia
Klaudia
8 miesięcy temu

Można zrobić w prostokątnej foremce?

Kinia
Kinia
9 miesięcy temu

Czy zamiast jagód można dać borówki?

Zofia
Zofia
9 miesięcy temu

To ciasto jest absolutnie przepyszne❤️

Edyta
Edyta
9 miesięcy temu

Mi niestety, ale wyszedł zakalec po całości. Robiłam wszystko tak jak w przepisie

Proste ciasto z jagodami

Sezon na jagody w pełni, więc u mnie już produkcja słodkości z ich użyciem ruszyła pełną parą. Jak tylko zaczynają pojawiać się w warzywniakach, to od razu zabieram się za jagodzianki, a następnie za różne placki. Tym razem postanowiłam przygotować proste ciasto z jagodami, które przygotujemy w 15 minut, plus oczywiście czas pieczenia. Należy jednak pamiętać, że jest to ciasto z użyciem maślanki, dlatego warto pamiętać o kilku ważnych radach, o których wspominam na początku wpisu, aby nie wyszedł zakalec. Jeżeli będziesz ich przestrzegać to z całą pewnością wyjdzie Ci pyszne ciasto z jagodami. Jest idealne jako letnie ciacho do popołudniowej kawki. To szybkie ciasto z jagodami to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. Kuszące, soczyste jagody w połączeniu z delikatnym, wilgotnym ciastem tworzą niebiańską kombinację smakową, która idealnie sprawdza się w letnie dni. Jeśli więc szukasz prostego i szybkiego przepisu na wykorzystanie sezonowych owoców, to ciasto z jagodami jest właśnie dla Ciebie. Smak, prostota i świeżość – to wszystko czego potrzebujesz, aby zachwycić siebie i swoich bliskich w letnie, owocowe dni

RozwińZwiń