Opis przepisu
Pyszne, puszyste ciasto z jagodami, które znika z talerzy w oka mgnieniu. Jest najlepsze zaraz po upieczeniu, ale równie smaczne na drugi czy trzeci dzień. Jeśli chcesz to możesz dodatkowo wykonać maślaną kruszonkę na wierzch!
To proste ciasto z jagodami jest wilgotne, dzięki dodaniu do ciasta maślanki. Idealne ciacho na piknik, czy do zabrania na dłuższą wycieczkę. Znika jeszcze szybciej niż się je przygotowuje! Bardzo polecam je wypróbować.
Zostało Ci sporo jagód i nie wiesz co z nich przygotować? Proponuję najlepsze na świecie domowe jagodzianki z maślaną kruszonką.
Jak uniknąć zakalca?
Ciasta z dodatkiem maślanki, jogurtu naturalnego czy kefiru mogą czasami sprawiać trudności, początkującym amatorom pieczenia, co w efekcie skutkuje zakalcem. Jednak nie warto się zniechęcać, ponieważ tak naprawdę wystarczy stosować kilka prostych zasad, aby uniknąć tego problemu:
- Temperatura składników: Podstawową zasadą unikania zakalca w tego typu ciastach jest upewnienie się, że wszystkie składniki, w tym maślanka, jogurt czy kefir, mają temperaturę pokojową przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. W 15 minut nie ogrzeją się do temp. otoczenia, dlatego należy je wyjąć minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
- Unikaj nadmiaru owoców: Dobór odpowiedniej ilości owoców jest kluczowy, ponieważ nadmiar owoców może wpłynąć na strukturę ciasta. Owoce wbiją się w głąb ciasta i wypuszczą zbyt dużo soku, co w efekcie doprowadzi do zakalca.
- Wybieraj świeże owoce: Preferuj świeże owoce, jeśli to możliwe. Mrożone owoce należy rozmrozić na sitku i odczekać, aż osiągną temperaturę pokojową, a następnie odlać nadmiar soku i osuszyć za pomocą np. ręcznika papierowego.
- Odpowiednie mieszanie: W przypadku ciast z dodatkiem maślanki, jogurtu czy kefiru, zaleca się mieszenie mikserem jedynie na samym początku, podczas łączenia jajek z cukrem. Później używamy już tylko trzepaczki lub łyżki. Mieszamy delikatnie i przez krótki okres, ponieważ ciasta z maślanką czy jogurtem nie lubią zbyt długiego mieszania.
Przepis na: Ciasto z jagodami
Składniki:
Ciasto:
- 3 duże jajka, rozmiar L
- 150 g cukru białego
- 250 ml maślanki naturalnej
- 130 g oleju
- 350 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 150 g jagód
Zobacz również:
Ciasto z jagodami przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – najlepiej je wyciągnąć kilka godzin szybciej z lodówki.
Ciasto z jagodami zaczynamy od zmiksowania jajek (3 duże, rozmiar L) z cukrem (150 g). Używamy miksera (najlepiej miksować na jego wysokich obrotach).
Miska i końcówki od miksera mają być czyste, suche. Ma powstać jasna, puszysta masa – to powinno zająć około 3-4 minut.
Krok 2
Na tym etapie już nie będziemy korzystać z miksera tylko z trzepaczki.
Krok 3
Wlewamy małym strużkiem olej (130 g) oraz maślankę (250 ml). Mieszamy dosłownie przez kilka sekund za pomocą trzepaczki.
Dodajemy mąkę pszenną np. tortową (350 g, najlepiej gdy będzie przesiana) oraz proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki).
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Na jej spodzie umieściłam papier do pieczenia. Z kolei boki foremki lekko natłuściłam i oprószyłam odrobiną mąki pszennej.
Ciasto przekładamy do tortownicy.
Krok 7
Ciasto z jagodami pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) to tzw. suchego patyczka. Jeśli używasz termoobiegu to wystarczy obniżyć temperaturę o 10 stopni.
Od razu wyciągamy z piekarnika. Odstawiamy do przestudzenia i dopiero wtedy kroimy.Smacznego!
Koniecznie pochwal się swoim ciastem z jagodami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie zobacz moje CIASTA Z OWOCAMI.
Komentarze
Ciasto doskonale się kroi, a smakuje jeszcze lepiej 😍
Cieszę się, że smakuje 🙂
Fantastyczne ciasto dla miłośników jagód. Super prosty przepis
Czyli między innymi dla mnie 🙂 Cieszę się, że się podoba przepis ❤️
Ciasto naprawdę sztos! Ale dorwać w tym roku jagody to u mnie dramat 😂
Nie ukrywam, że sama miałam w tym roku problem, żeby kupić jagody 🙂 Ale bardzo się cieszę, że smakuje ❤️
Można zrobić w prostokątnej foremce?
Pewnie, tylko trzeba przeliczyć ewentualne proporcje 🙂
Czy zamiast jagód można dać borówki?
Oczywiście 🙂
To ciasto jest absolutnie przepyszne❤️
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Mi niestety, ale wyszedł zakalec po całości. Robiłam wszystko tak jak w przepisie
A czy zapoznała się Pani z uwagami na początku wpisu pt. “Jak uniknąć zakalca” ?