Owocowych wariacji ciąg dalszy. Bardzo lubię dodawać kwaśne owoce do ciasta, a w moim ogródku zaczęły się pojawiać jeżyny (Czarnica) więc postanowiłam, że zrobię taki słodko-kwaśny ucierany placuszek. Żeby nie było tak kwaśno to dodałam standardową słodką kruszonkę. Efekt moich wypocin wyszedł super tylko szkoda że tak szybko zniknął z talerzy. Ciasto jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu a wychodzi puszyste i dzięki kwaśnym owocom nie jest takie słodkie lecz takie w sam raz.
Przepis na: Ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- ¾ kostki rozpuszczonej margaryny
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag jeżyn
- 10 dag porzeczek czarnych i czerwonych
Kruszonka:
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru pudru
- 90 g margaryny
Zobacz również:
Ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 4
Komentarze