Opis przepisu
Jeżeli szukacie banalnie prostego przepisu na ciasto, które każdemu wyjdzie to polecam z całego serca ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką!
Wystarczy 10 minut żeby zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami. Uwielbiam je piec. Do ciasta dodałam truskawki jednak równie dobrze mogą to być maliny, brzoskwinie, porzeczki itp.
Nie ma tu żadnej większej filozofii – musisz przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki (w temp. pokojowej), a następnie miksować jedynie do ich połączenia bo im dłużej będziesz miksować stanie się cięższe i prawdopodobnie mniej urośnie. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstą więc truskawki w żadnym razie nie powinny wpaść na dno ciasta przed upieczeniem, a wręcz pięknie leżeć na jego wierzchu. Koniecznie musicie je spróbować! Mówię to w szczególności dla totalnych amatorów kuchennych, którzy szukają właśnie takiego przepisu aby zaskoczyć w najbliższym czasie swoich bliskich.
Przepis na: Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- ok. 250 g truskawek
- kruszonka: 60 g mąki, 30 g cukru, 30 g masła
Zobacz również:
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Komentarze
Czy mozna dodac mrozone truskawki ? Trzeba je wczesniej rozmrazac ?
Koniecznie trzeba je rozmrozić bo może wyjść zakalec w innym wypadku 🙂