Opis przepisu
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką to świetny wypiek wakacyjny, który najlepiej smakuje z sezonowymi owocami. Mięciutkie ciasto, warstwa ulubionych owoców jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody, czy brzoskwinie, a także maślana kruszonka… Ciacho idealne!
Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste, a także przy okazji nieco wilgotne. Dosyć długo zachowuje swoją świeżość i spokojnie poleży do tygodnia czasu.
Zdaję sobie sprawę, że jest to jedno z tych ciast, które jedni kochają, a drudzy nienawidzą, ponieważ może wyjść z niego wielki zakalec. Aby się przed tym obronić, musisz pamiętać, że składniki muszą być koniecznie w temp. pokojowej. Dodatkowo ciasto nie powinniśmy zbyt długo miksować po dodaniu jogurtu, a po wsypaniu suchych składników polecam ciasto jedynie krótko wymieszać za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeżeli zastosujesz się do wskazówek to pokochasz ten przepis na ciasto jogurtowe z owocami!
Przepis na: Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką
Składniki:
- 3 duże jajka
- 200 g cukru drobnego
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 280 g jogurtu naturalnego gęstego
Dodatkowo:
- 100 g czerwonych porzeczek
- 100 g borówek
- kruszonka (klik >>)
Zobacz również:
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką - przepis krok po kroku
Krok 1
Jajka miksujemy z cukrem na jasną masę jajeczną (najlepiej przez minimum 5 minut aż powstanie jasna, puszysta masa). Wlej powoli olej i zmniejsz obroty miksera. Dodaj jogurt i tylko lekko wymieszaj mikserem do momentu połączenia się składników. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i lekko wymieszaj za pomocą trzepaczki, mieszaj aż powstanie jednolita masa.
Krok 2
Krok 3
Komentarze
A mrożone owoce rozmrozić czy niekoniecznie? 😊
Muszą być rozmrożone i to na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku 🙂 Mrożone i wilgotne owoce mogą być przyczyną powstania zakalca w cieście.
Dziękuję 😊