Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

4.6/5 (188 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + pieczenie

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Opis przepisu

Zamarzyło mi się na weekend ciasto jogurtowe z budyniem i owocami, dzięki którym zapomnę o tej brzydkiej kwietniowej pogodzie. Gdy ciasto wsadziłam do piekarnika to świeciło słońce, a gdy kończyło się piec to w ogóle zaczął padać deszcz ze śniegiem, a kiedy je wyjęłam to znowu świeciło słońce.

Ciasto jogurtowe

Przygotowałam ciasto jogurtowe z budyniem waniliowym oraz dżemem z czarnej porzeczki, który posiada kawałki owoców. Całość bardzo fajnie się komponuje, smakuje super i pięknie pachnie. Budyń należy ugotować zgodnie z zaleceniem producenta (ja jedynie zmniejszyłam ilość mleka, aby budyń wyszedł troszkę gęstszy). Po upieczeniu należy się wstrzymać z krojeniem, ponieważ ciasto (głównie budyń znajdujący się na wierzchu) musi całkowicie ostygnąć.

Przepis na: Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka dżemu np. czarna porzeczka
  • budyń waniliowy
  • 16 g cukru waniliowego
  • 400 ml mleka
Wyślij emailem

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami - przepis krok po kroku

Krok 1

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki- w temp. pokojowej. Całość miksujemy chwilkę aż się składniki   jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo będziemy miksować to może wyjść zakalec! Jego konsystencja ma wyjść bardzo gęsta. 


Krok 2

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlewamy ciasto, łyżeczką nakładamy na wierzch (w odstępach) po łyżeczce dżemu. 


Krok 3

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Budyń gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, dodatkowo w mleku rozpuszczamy cukier waniliowy. Przestudzony budyń nakładamy łyżką (również w odstępach) nakładamy na wierzch ciasta. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Smacznego! 


Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 188

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
8 miesięcy temu

Czy do ciasta można zamiast dżemu użyć świeżych owoców?

Alicja
Alicja
10 miesięcy temu

Czy do tego ciasta może zostać wykorzystany jogurt grecki (10% tłuszczu)? 🙂

Ewa
Ewa
11 miesięcy temu

Faktycznie bardzo smaczne. Wypróbowałam z dżemem truskawkowym, nie miałam niestety porzeczkowego

received_1649158918903494.jpeg
Anna
Anna
1 rok temu

A czy zamiast jogurtu można dodać skyr

Agata
Agata
1 rok temu

Czy można zastąpić jogurt naturalny – maślanką?

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu

Gotujemy budyń zamiast w 500 ml mleka to w 400 ml, aby był gęstszy, a proszek budyniu tak jak zawsze mieszamy najpierw w kubku z odrobiną mleka (wtedy wsypujemy także cukier wanilinowy), a następnie wlewamy zawartość kubka do gotującego się mleka 🙂

Kala
Kala
5 lat temu

Robiłam to ciasto niejednokrotnie i zawsze świetnie wychodzi.
Bardzo polecam.

Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanie
6 lat temu

Wygląda niesamowicie, zamierzam zrobić na weekend 🙂

Pola
Pola
7 lat temu

Dzisiaj robiłam i goraco polecam ;p

gin
gin
7 lat temu

Mmm, coś cudownego! 🙂