Zamarzyło mi się na weekend ciasto jogurtowe z owocami, dzięki którym zapomnę o tej brzydkiej kwietniowej pogodzie. Gdy ciasto wsadziłam do piekarnika to świeciło słońce, a gdy kończyło się piec to w ogóle zaczął padać deszcz ze śniegiem, a kiedy je wyjęłam to znowu świeciło słońce 🙂
Przygotowałam ciasto jogurtowe z budyniem waniliowym oraz dżemem z czarnej porzeczki, który posiada kawałki owoców. Całość bardzo fajnie się komponuje, smakuje super i pięknie pachnie. Budyń należy ugotować zgodnie z zaleceniem producenta (ja jedynie zmniejszyłam ilość mleka, aby budyń wyszedł troszkę gęstszy). Po upieczeniu należy się wstrzymać z krojeniem, ponieważ ciasto (głównie budyń znajdujący się na wierzchu) musi całkowicie ostygnąć.
Przepis na: Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 45-50 min
Łącznie: 60 min
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka dżemu czarna porzeczka firmy Stovit
- budyń waniliowy
- 16 g cukru waniliowego
- 400 ml mleka
Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki- w temp. pokojowej. Całość miksujemy chwilkę aż się składniki jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo będziemy miksować to może wyjść zakalec! Jego konsystencja ma wyjść bardzo gęsta.
Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlewamy ciasto, łyżeczką nakładamy na wierzch (w odstępach) po łyżeczce dżemu.
Budyń gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, dodatkowo w mleku rozpuszczamy cukier waniliowy. Przestudzony budyń nakładamy łyżką (również w odstępach) nakładamy na wierzch ciasta. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!